Sari direct la conținut

Guvernul a introdus criteriul corelarii cu piata muncii in evaluarea calitatii universitatilor

HotNews.ro

Guvernul a modificat ordonanta de urgenta 75/2005 privind asigurarea calitatii in educatie, in corelare cu noua Lege a educatiei nationale, a anuntat Daniel Funeriu, ministrul Educatiei. Potrivit acestuia, au fost completate criteriile pe care Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) trebuie sa le urmareasca in procesul de acreditare a programelor de master si doctorat. In metodologia de evaluare a programelor de studii ale universitatilor va fi folosit criteriul angajabilitatii absolventilor de studii superioare. „Angajabilitatea este criteriul corelarii universitatilor cu piata muncii. Pana acum nu era criteriu de evaluare, de acum incolo ARACIS trebuie sa includa angajabilitatea”, a spus ministrul Funeriu.

Un alt criteriu este cel al transparentei, universitatea urmand sa primeasca o evaluare cu atat mai favorabila cu cat procedurile sale interne sunt mai transparente iar acuratetea datelor furnizate este mai mare.

De asemenea, au fost introduse unele prevederi privind alegerea conducerii ARACIS, in sensul ca structurile de conducere ale institutiei vor fi alese de personalitati „care sunt dincolo de orice suspiciuni”, a adaugat ministrul Educatiei.

„Membrii conducerii ARACIS vor fi alesi dintre personalitati, de catre o Comisie formata din reprezentanti ai Asociatiei Universitatilor Europene, reprezentanti ai EQAR-ului, care este registrul agentiilor de asigurare a calitatii internationale si un reprezentant al structurilor asociative studentesti la nivel european, precum si de presedintele Academiei sau un reprezentant al presedintelui Academiei”, a declarat ministrul Funeriu.

De asemenea, in cadrul acestor structuri de evaluare s-a stabilit ca nu pot fi incluse persoane care au rude in universitatea care urmeaza sa fie evaluata sau interese la respectiva institutie de invatamant.

„Este un pas important in ceea ce priveste asigurarea calitatii invatamantului. Aceste modificari erau necesare, in baza Legii educatiei nationale, precum si a standardelor internationale”, a conchis ministrul Educatiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro