Guvern: In 2012, stimulentele unor bugetari vor fi eliminate, dar legea salarizarii va reglementa compensarea lor
Guvernul va elimina, incepand cu 1 ianuarie 2012, actele normative prin care se acorda stimulente financiare unor angajati din sectorul bugetar, insa prin Legea salarizarii pentru anul 2012 se va reglementa modul de compensare a acestor stimulente, potrivit unei ordonante de urgenta publicate marti in Monitorul Oficial, transmite Agerpres.
Potrivit actului normativ, masura se refera la politisti, vamesi, angajati din Autoritatea Antidoping, din Ministerul Mediului, din sectorul de sanatate, protectia consumatorilor, Garda Financiara, Ministerul Justitiei, Ministerul Public.
„Prin legea de salarizare pentru anul 2012 se va reglementa modul de compensare a stimulentelor de care beneficia personalul din institutiile si autoritatile publice, in temeiul actelor normative” abrogate, se arata la art. IX al ordonantei de urgenta.
„Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la 1 ianuarie 2012”, se arata in actul normativ adoptat pe 31 august.
Masura adoptata de Guvern avea termen de aprobare in Executiv data de 31 august, in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International.
Pe 1 septembrie, surse ministeriale declarau pentru Agerpres ca stimulente financiare pe care le primesc angajatii unor institutii bugetare vor fi introduse in salariile de baza, incepand cu anul 2012.
„Stimulentele vor fi incluse in salariul de baza, din anul 2012. Este vorba de bugetari care mai primeau stimulente, sunt de la Mediu, din Justitie”, mentionau sursele citate.
Premierul Emil Boc a confirmat apoi ca unele dintre stimulente vor putea fi incluse in salarii, de anul viitor.
”In anul 2012, toti bugetarii vor avea acelasi regim, asa cum au avut si cei de la ANAF anul trecut, cand o parte din stimulente au fost preluate in salariu. Acest lucru se va discuta la legea salarizarii pentru anul 2012, in functie de domeniul in care lucreaza si de veniturile pe care le aduc la bugetul de stat”, a spus Emil Boc.