Sari direct la conținut

Utile: A aparut tehnologia care ar putea revolutiona modul de depistare a cancerului de san; Cum ne mentinem creierul" in forma"; O simpla vitamina ar putea trata disfunctia erectila; Vrei dinti sanatosi? Atentie ce mananci!

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

​A aparut tehnologia care ar putea revolutiona modul de depistare a cancerului de san: testul nu va mai presupune radierea cu raze de tip X. Oamenii de stiinta israelieni au inventat un nou tip de scanner pentru depistarea cancerului de san, care ar putea inlocui traditionala mamografie. Specialistii de la Hadassah University Medical Centre, din Ierusalim, sustin ca noul aparat medical ar putea identifica tumorile canceroase fara ca pacientele sa fie radiate. Dispozitivul utilizeaza raze infra-rosii si energie termica. Concluziile studiului, in care au fost implicate 2. 500 de femei, sunt ca aparatul a depistat 92% dintre cazurile de cancer de san. In acelasi timp mamografia a identificat doar 80% dintre cazurile de cancer de san. Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit ca femeile care sufera de aceasta maladie prezinta la suprafata pielii anumite „semnale”, care sunt depistate de noul aparat fara ca acesta sa intre in contact cu sanul. Aparatul va fi testat in continuare, iar, pana la sfarsitul anului, oamenii de stiinta care l-au inventat spera sa obtina aprobarea oficiala a Uniunii Europene, pentru ca dispozitivul sa fie folosit pentru depistarea cancerului mamar, scrie Gandul.

Cum ne mentinem creierul” in forma”. Eficienta si longevitatea neuronilor sunt influentate de gradul lor de solicitare. Prin urmare, depinde doar de noi sa ne mentinem activitatea cerebrala si, implicit, capacitatile intelectuale cat mai mult timp. Obiceiuri care au un rol esential in acest sens sunt acumularea de noi cunostinte, precum invatarea unei limbi straine, dar si respectarea programului zilnic de somn. Din pacate, incepand cu varsta de 30 de ani, cele mai multe persoane nu mai sunt interesate sa acumuleze informatii noi (nu-si mai folosesc creierul in activitati complexe) si, inevitabil, aceasta atitudine isi pune amprenta negativ asupra capacitatii cognitive. „Este dovedit ca, pe masura ce inaintam in varsta, creierul nu mai este doritor sa caute solutii la problemele cotidiene. Asa se face ca neuronii pe care nu-i mai solicitam se pierd”, explica cercetatorul in neurostiinte Radu Braga de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, anunta Adevarul.

Vrei dinti sanatosi? Atentie ce mananci! Si alimentatia contribuie la aparitia problemelor dentare. Specialistii site-ului webMD.com iti spun de ce sa te feresti. Carbohidrati, doar in timpul mesei. Cartofii prajiti sau chips-urile pot fi la fel de daunatori pentru dinti ca si ciocolata. Toate sparg hidrati de carbon in zaharuri simple, care sunt in ultima instanta, transformati de bacteriile orale in tartru. Sfatul medicilor stomatologi este sa consumam carbohidrati in timpul mesei, nu sub forma de gustare intre mese. Beti mai multe ceaiuri. Ceaiul verde si cel negru contin polifenol, un antioxidant compus al plantelor, care previne uzarea suprafetei dintilor si ajuta la reducerea riscului de aparitie a a fectiunilor gingivale. Multe tipuri de ceai contin, si fluoride (prezente mai ales in frunze), care protejeaza smaltul dintilor de aparitia cariilor. Consumati alimente bogate in calciu. Persoanele care respecta acest sfat sunt mai putin predispuse riscului de a dezvolta afectiuni ale gingiilor, informeaza Click.

O simpla vitamina ar putea trata disfunctia erectila. Niacina, cunoscuta si sub numele de vitamina B3, creste potenta. La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta de la Chinese University of Hong Kong, care au constatat ca aceasta vitamina imbunatateste functia erectila, mai ales la barbatii care au colesterolul ridicat. Pentru a se ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au studiat un grup de 160 de barbati care aveau un nivel ridicat al colesterolului si sufereau de disfunctie erectila. Voluntarii au fost impartiti in doua categorii: cei din prima grupa au primit zilnic doze de vitamina B3, in timp ce subiectii din a doua categorie au primit un tratament placebo. Barbatii au fost monitorizati pe o perioada de 12 saptamani, timp in care erau supusi diferitelor analize pentru a vedea ce efect a avut tratamentul cu niacina asupra colesterolului si a problemelor erectile. Oamenii de stiinta au constatat ca barbatii care primisera vitamina B3 aveau o capacitate mai buna de a mentine o erectie decat cei din grupul de control, scrie Gandul.

Dieta de aur a anemicului. Pentru a suplini carentele nutritionale care determina anemie, se recomanda cresterea consumului de carne, de verdeturi si de lactate. Deficitul de fier si/sau de vitamine din complexul B sunt cel mai adesea incriminate de aparitia anemiei, o afectiune ce afecteaza in special copiii si varstnicii. Aproape 60% din copiii romani cu varste cuprinse intre unu si doi ani au anemie feripriva, cauzata de o alimentatie necorespunzatoare, arata un studiu realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului. Reprezentantii institutului spun ca, din cercetarile realizate de-a lungul timpului, au reiesit o serie de deficiente nutritionale si in cazul femeilor tinere si al gravidelor. In plus, potrivit statisticilor, anemia afecteaza circa 8% din persoanele trecute de 65 de ani, anunta Adevarul.

Iata cele sapte plante care alunga migrenele. Cand ti-e lumea mai draga, te loveste o durere puternica de cap si iti strica toata ziua. Primul impuls este sa iei rapid o pastila. Dar, pentru ca acestea pot irita tubul digestiv, apeleaza, mai bine, la preparatele din plante. Decoctul din scoarta de salcie este cel mai eficient remediu impotriva durerilor puternice de cap. De fapt, daca bei o cana cu decoct, migrena dispare in cel mult o jumatate de ora, sustin specialistii. Explicatia este ca scoarta de salcie contine salicina, substanta cu efect analgezic, care sta la baza aspirinei. Cu toate acestea, salcia este lipsita de efectele adverse ale aspirinei. Prepara decoctul dintr-o lingura de scoarta macinata si 250 ml de apa. Pune la fiert ceaiul timp de 10 minute si strecoara. Poti bea pana la doua-trei cani cu decoct intr-o zi. Busuiocul este recunoscut pentru proprietatea de a reduce tensiunea de la nivelul capului indusa de migrene si, de asemenea, de a inlatura senzatia de greata care insoteste durerile puternice de cap. Este de preferat realizarea unui amestec de busuioc uscat si schinduf. Cate doua lingurite din fiecare planta se pun intr-un litru de apa si se lasa o noapte la macerat. Se beau maximum doua cani pe zi, informeaza Click.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro