Subiectele Zilei: Serverul care contine tot istoricul tau medical. Cine va avea acces la informatiile personale legate de sanatatea ta; Cum a recrutat CIA legionari romani; Uluitoarea avere a unui fost director la Stat; Bucuresti, patria hotilor.; Romanul care a inspirat legenda lui Pintea Haiducul
Cum a jumulit Bechtel statul roman. Compania Nationala de Autostrazi i-a platit societatii americane preturi de pana la trei ori mai mari, pentru materialele de constructii achizitionate, decat cele practicate de firmele autohtone. Preturile astronomice incasate de Bechtel in Romania au fost posibile din cauza anexelor secrete din contractul incheiat cu statul roman pentru constructia Autostrazii Transilvania. Pana in prezent, pentru lucrarile efectuate de compania americana, 52 de km la tronsonul Campia Turzii- Gilau si 41% din cei 64 de kilometri de la Suplacu de Barcau- Bors, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a achitat 1,5 miliarde de euro. Anexele secrete cuprind preturile materialelor de constructii pe care CNADNR le-a acceptat la plata si care sunt de cateva ori mai mari decat cele ale marilor companii romanesti. Pentru tronsonul Campia Turzi-Gilau, pretul betonului decontat de statul roman a fost de doua ori mai mare decat cel practicat de marii producatori. Acest beton a fost produs de compania americana la statia de la Savadisla, judetul Cluj, fapt ce il face si mai ieftin. Pentru „betonul slab 15N”, pretul decontat de Bechtel era de 124 de euro/tona in timp ce la statiile de betoane ale diferitilor producatori costa 70 de euro, scrie EVZ.
Serverul care contine tot istoricul tau medical. Cine va avea acces la informatiile personale legate de sanatatea ta. Istoricul medical al fiecarui roman va fi stocat, incepand cu 2013, intr-o baza electronica de date care poate fi accesata de medicii din spitalele de pe tot cuprinsul tarii. „Unitatea-mama” va fi amplasata la Bucuresti, intr-un loc despre care autoritatile spun ca va fi „bine pazit”. Fiecare roman va avea, incepand cu anul 2013, propriul dosar electronic de sanatate, care il va inlocui pe cel clasic, pe suport de hartie. „Daca un pacient ajunge intr-un spital din Timisoara, doctorul va putea sa-i consulte intreaga istorie medicala, indiferent de unitatea medicala in care acesta se afla”, a explicat pentru gandul ce inseamna acest sistem ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme. Potrivit autoritatilor, dosarul electronic de sanatate ar trebui sa usureze munca medicilor, dar si sa faciliteze accesul romanilor la tratament. Pe langa datele persoanele ale fiecaruia dintre noi, fie ca suntem asigurati sau nu, dosarul electronic va cuprinde si istoricul medical, alergiile, imunizarile facute, rezultatele de la testele de laborator, documentele produse in timpul procedurilor medicale si alte informatii de acest tip. Menirea tuturor acestor informatii? Sa-i ajute pe medici sa stabileasca tratamentul adecvat fiecarui pacient, anunta Gandul.
Bucuresti, patria hotilor. Cele mai multe furturi din Romania se inregistreaza in capitala tarii. 9.982 de furturi au fost inregistrate de Inspectoratul de Politie Bucuresti, un numar foarte mare care plaseza Capitala in Topul judetelor cu cele mai multe furturi. Dintre acestea, 1.025 sunt furturi din locuinte si 2.886 furturi din autoturisme. Pe locul doi , in Topul realizat de VerticalNews se plaseaza Constanta cu 3.972 de furturi: 559 din locuinte, 553 din societati comerciale, iar 746 din autovehicule.
Baronii locali, greu de clintit. Actualii sefi de consilii judetene, atat de la Putere, cat si din Opozitie, par „batuti in cuie”. Acestia ar castiga fara probleme viitoarele alegeri, potrivit sondajelor comandate de PSD. „Scorurile”-record in sondaje le-au obtinut „baronii” locali ai social-democratilor, ale caror procente se invartesc in jurul cifrei de 75%. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care este si seful Consiliului Judetean (CJ) Teleorman, dar si vicepresedintele social-democrat, Marian Oprisan, sef la CJ Vrancea, au cu ce sa se laude in fata liderului Victor Ponta. Surse din partid sustin ca Dragnea ar fi creditat, in sondajul comandat de PSD la Teleorman, intre 75 si 80%, in timp ce Oprisan a obtinut la Vrancea 77 % din intentiile de vot la nivelul municipiului Focsani si 76% la nivelul judetului. Potrivit acelorasi surse, lider la capitolul procente este insa Ion Prioteasa, vice al PSD si sef al CJ Dolj, pe care sondajul il crediteaza cu 81%, informeaza Adevarul.
Cum a recrutat CIA legionari romani. Serviciile secrete americane au vrut sa se foloseasca de membrii Garzii de Fier pentru a face legatura cu grupurile de rezistenta din munti. Datoram universitarilor gorjeni Gheorghe si Hadrian Gorun un studiu de mare valoare (Anuarul de Istorie Orala – vol.VIII) pentru cunoasterea unor aspecte mai putin sau de loc stiute legate de lupta anticomunista din Romania, la care, iata, s-au alaturat voluntari recrutati dintre legionarii romani aflati in lagarele de refugiati din Isny, Biberach, Lindfau – din Germania – si in altele din Franta. Cum s-a ajuns aici?! Autorii ne dau o informatie colosala: Tribunalul International de la Nurnberg a scos de sub acuzatia de fascism-nazism „Garda de Fier”. Ceea ce a dus apoi la constatarea ca in Vest sunt peste 70.000 de romani gata sa lupte pentru rasturnarea regimului comunist, multi dintre ei fosti legionari. O decizie a C.I.A. a dus la infiintarea Oficiului de Coordonare Politica (O.P.C.), care, sub conducerea lui Frank Wisner, avea misiunea de a recruta refugiati romani aflati in Germania, Austria si Iugoslavia si crearea unor retele de agenti ai serviciilor secrete britanice si americane in tarile din blocul sovietic. Aceasta, cu aprobarea presedintelui SUA, Harry Truman, si cel al Frantei, Vincent Auriol, scrie Romania Libera.
Uluitoarea avere a unui fost director la Stat. Fostul sef al CFR Calatori, Alexandru Noaptes, e milionar in euro, dar nu poate sa dovedeasca cum s-a imbogatit. El a intrat in vizorul ANI. Alexandru Noaptes risca sa ramana fara 2,8 milioane euro. Excentricul afacerist sustine ca si-a imprumutat propria firma inainte de controlul inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate (ANI) si ca a adunat banii din vanzarea a doua masini de teren. Inspectorii Agentiei au constatat ca nu ies la socoteala aproape 10 milioane de lei, diferenta intre averea lui Noaptes si veniturile sale. Perioada verificata a fost in intervalul 2005 – 2007. In numai doi ani, fostul bugetar a acumulat 9.825.978,49 de lei, bani pe care, spun inspectorii ANI, Noaptes nu-i poate justifica. Totodata, Agentia a sesizat Comisia de Cercetare de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, institutie care se pronunta daca va incepe sau nu un proces pentru confiscarea acestei sume. Inspectorii au constatat ca, intre 2005 – 2007, veniturile totale obtinute de familia Noaptes au fost de 816.789,77 de lei (aproximativ 232.385 de euro). Averea „curata” a familiei, dovedita prin documente fiscale a fost calculata de aceeasi inspectori la 10.642.768 de lei, anunta EVZ.
Scrisoarea lui Nicu Covaci: „Care sunt sansele sa mi se faca dreptate in Romania?” Nemultumirile solistului Phoenix. Nicu Covaci, solistul si chitaristul formatiei Phoenix, a lansat o scrisoare deschisa, adresata „tuturor, inclusiv specialistilor in justitie”, in care se intreaba care sunt sansele sa i se faca dreptate in Romania. Solistul se refera la despagubirea materiala pe care spune ca ar trebui sa o primeasca pentru vanzarea discurilor sale, in momentul cand el era plecat din tara. Dupa ce expune cum stau faptele, din punctul sau de vedere, si dupa ce trece in revista lungul proces pe care il are cu casa de discuri Electrecord, Covaci incheie: „Stimati domni si doamne, va cer parerea, pentru ca sunt sigur ca raul nu va conduce lumea la infinit. Sunt sigur ca nu sunt singurul exploatat si furat de aceasta societate. Daca exista undeva dreptate, atunci sa se faca. Eu nu voi ceda. Imi trebuie totusi suportul opiniei publice”, informeaza Gandul.
Baietii destepti din imobiliare: cum se restaureaza un monument istoric iar la final iese cladire moderna de birouri. Ce a mai ramas din Spiru Haret? In constiinta colectiva a majoritatii romanilor, el este asociat, mai degraba, cu universitatea omonima decat cu fondatorul sistemului modern de invatamant. Degradarea imaginii lui Spiru Haret contina si cu „mostenirea sa palpabila”, care asteapta sa fie „reconfigurata”. Casa construita de el, insusi, unde a gandit toate reformele importante, risca sa fie „incalecata” de o cladire de sticla ce va gazdui sapte etaje de birouri. Casa Spiru Haret este situata in centrul Bucurestiul, pe strada gen. Gheorghe Manu, numarul 7. A fost declarata monument istoric in 2005, an in care si-a gasit si un proprietar: o persoana juridica privata, Invest Lux Construct. Desi administratorul este de negasit, reprezentantii firmei au obtinut, in 2006, toate avizele necesare de la Ministerul Culturii si de la Primaria Muncipiului Bucuresti pentru „reconfigurarea” spatiului. Invest Lux Construct, in baza proiectului elaborat de compania de arhitectura Urban Office, intentioneaza sa construiasca o cladire moderna de sapte etaje in spatele casei Haret, care sa „incalece” monumentul istoric printr-o extensie de patru nivele, scrie Adevarul.
Romanul care a inspirat legenda lui Pintea Haiducul. Amintirea micului nobil roman este perpetuata in numeroase legende si balade din Tara Lapusului. Una dintre cele mai importante personalitati militare ale romanilor din Nordul Principatului Transilvaniei din zorii epocii moderne a fost Grigore Pintea, cunoscut mai mult sub numele de Pintea Haiducul. Micul nobil roman s-a dovedit unul dintre militarii destoinici ai epocii sale. Iar amintirea lui este reflectata in numeroase legende si balade care l-au transformat intr-un personaj de basm. In legende, Pintea Haiducul este spaima nobililor haini si prietenul oamenilor sarmani. El se lupta cu catanele, pe care le invinge intotdeauna in lupta dreapta si este rapus doar cu ajutorul vicleniei. In realitate, insa, lucrurile sunt mult mai nuantate. Grigore Pintea era el insusi un nobil, care s-a bucurat de toate avantajele pe care le presupunea apartenenta la aceasta categorie sociala. De-a lungul vietii sale zbuciumate, el a ajuns sa comande catanele cu care s-a si razboit mai apoi. Iar la capitolul viclenie, folosita pentru infrangerea dusmanilor, Grigore Pintea a excelat, dupa cum arata documentele pastrate din epoca, anunta Romania Libera.