Contractul futures pe Dow Jones, cel mai lichid produs in sedinta de miercuri a Sibex
Contractele pe Dow Jones, EUR/USD si aur au atras cele mai mari cote de piata in sedinta de miercuri a Sibex, in vreme ce dintre produsele derivate pe actiuni listate pe piata de capital autohtona s-au remarcat cele pe titlurile SIF5 Oltenia si Fondul Proprietatea. Lichiditatea a fost una in crestere comparativ cu ziua anterioara, pana la ora 17:30 fiind incheiate 4.300 de contracte, cu o valoare de 47,7 milioane de lei.
Cel mai lichid produs a fost din nou derivatul pe Dow Jones, tranzactionat in lei, pana la ora 17:30 numarul contractelor incheiate pe acesta fiind de peste 3.000, adica 70% din volumul total al pietei. Evolutia cotatiilor indicelui a fost una pozitiva, dupa ce indicele a inchis marti la NYSE cu un castig de 202 puncte, pe fondul optimsmului privind incheierea unui acord intre republicani si democrati pentru ridicarea plafonului datoriei publice. Optimismul s-a mentinut si miercuri, insa dupa prima ora de tranzactionare de pe Wall-Street pretul Dow Jones a fluctuat pe teritoriu negativ, influentand si cotatia futures a indicelui de la Sibex, a carei crestere s-a temperat. Astfel, cotatia DEDJIA_RON crestea cu 86 puncte pe scadenta septembrie, pe decembrie se observa o apreciere de 77 puncte, iar pe martie 2012 de 100 puncte pe un volum mic.
Pe segmentul valutar investitorii au incheiat circa 558 de contracte pe perechea EUR/USD, tranzactionata in lei. Evolutia euro fata de dolarul american a fost din nou una pe crestere, fiind corelata cu directia de pe plan extern, unde dolarul a scazut la cea mai mica valoare din aproape o saptamana fata de moneda comuna, in conditiile in care actiunile au crescut, pe fondul speculatiilor ca factorii de decizie politica sunt aproape de rezolvarea impasului privind imprumuturile SUA precum si de a gasi solutii privind criza datoriilor din Europa.
Totusi, dupa ora 16:00, euro si-a redus din avansul castigat pana atunci, dupa ce liderii europeni au avertizat asupra dezastrului economic pe care esuarea planurilor de salvare a Greciei l-ar provoca. Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene a declarat ca „liderii UE trebuie sa identifice a solutie convingatoare privind criza datoriilor din Grecia sau, in caz contrar, economia mondiala va plati pretul”. In acest context, la Sibex, euro se aprecia fata de dolar cu doar 0,09%, conform datelor din piata de la ora 17:30.
In ceea ce priveste aurul, pretul futures al unciei a continuat sa se deprecieze pe scadenta scurta (august), atat pe contractul SIBGOLD cu marimea de o uncie cat si pe contractul SIBGOLD_RON, cu marimea de 10 uncii. La nivel de lichiditate simbolul SIBGOLD_RON se detasa cu 58 contracte, cotatia aurului pe august ieftinindu-se cu 12,5 dolari. Pentru SIBGOLD, cotatia pe aceeasi scadenta se diminua cu 18,3 dolari. Pe piata din New York aurul s-a depreciat pentru a doua zi la rand, optimismul ca politicienii se apropie de rezolvarea crizei datoriilor europene reducand cererea de metal galben ca plasament de protectie. Pe plan extern, pretul futures al aurului a atins marti un record de 1610,7 dolari pe uncie, inainte de a se deprecia pentru prima data in 11 zile, miscare anticipata de speculatorii de la Sibex care au cotat inca de ieri
pe scadere pretul aurului.
Pe segmentul derivatelor pe actiuni, lider a fost DESIF5 cu circa 600 contracte incheiate pana la ora 17:30. Dupa ce mai mult de jumatate de sedinta s-a aflat pe plus, DESIF5 a intrat pe scadere, sub influenta de pe piata suport. La ora 17:30, cotatiile estimate de investitori indicau scaderi de 0,22 si 0,21% pe termen scurt si mediu (scadentele septembrie si decembrie), respectiv o apreciere de 0,03% pe termenul martie 2012, pe un volum mic.
Pentru derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea se inregistrau scaderi de 0,93 si 1,19% pentru scadentele septembrie si decembrie.