Utile: 7 exercitii pentru o memorie brici; Cum recunoasteti bolile cu transmitere sexuala; Curatenia in bucatarie te fereste de toxiinfectii
7 exercitii pentru o memorie brici. Uiti frecvent zile de nastere sau de sarcinile de serviciu? Daca nu vrei sa-ti periclitezi cariera sau sa-ti pierzi prietenii, trebuie sa iei masuri! Incearca exercitiile propuse de noi. Jocurile cum sunt sudoku, integramele, dar si cele care fac apel la capacitatea de a rezolva ecuatii matematice mentin in forma zonele cerebrale responsabile cu memoria. In conditiile in care suntem „bombardati” cu informatii si suntem nevoiti sa facem mai multe lucruri in acelasi timp, nu este de mirare ca avem scapari de memorie. Insa nu trebuie sa le neglijam daca ele au devenit comparabile cu cele ale bunicilor nostri si daca ne provoaca frustrari ori, mai rau, daca ne pun in pericol competentele la serviciu. Integral in Adevarul.
Cum recunoasteti bolile cu transmitere sexuala. Bolile venerice se iau prin contact sexual vaginal, oral sau anal si chiar prin contact cu pielea. Aflati care sunt primele semne ale celor mai frecvente boli cu transmitere sexuala. Bolile cu transmitere sexuala se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie in sezonul estival. Potrivit unui sondaj efectuat in America, o persoana din trei ia o boala venerica in timpul verii, iar 30% din cei infectati nici macar nu stiu, pentru ca nu au simptome. Se transmit prin contact sexual vaginal, oral sau anal si se trateaza destul de greu. Riscul de a le contacta creste odata cu numarul partenerilor. Integral in EVZ.
Curatenia in bucatarie te fereste de toxiinfectii. Spalarea riguroasa a veselei, dezinfectarea suprafetelor si depozitarea corecta a alimentelor sunt esentiale pentru a evita infectiile digestive. Specialistii avertizeaza ca mai ales vara trebuie sa acorzi o atentie sporita igienei in spatiul de gatit, deoarece caldura favorizeaza inmultirea microbilor si insectelor purtatoare de germeni periculosi. Desi poate parea greu de crezut, bucataria este locul din casa unde riscul de a te „pricopsi” cu o boala infectioasa este cel mai mare. Aceasta deoarece temperaturile ridicate si umiditatea specifice spatiilor de gatit creeaza un mediu propice de viata pentru bacterii si pentru insecte precum gandacii, mustele si furnicile. De asemenea, in astfel de conditii, alimentele se pot altera si contamina rapid daca nu le depozitezicorespunzator. Integral in Adevarul.
Boala diareica – cum apare si cum se trateaza. Daca intr-o zi ati eliminat mai mult de trei scaune apoase (moi), inseamna ca ati facut diaree. Insa daca ati eliminat doar doua scaune moi intr-o zi, dupa care tranzitul intestinal normal a fost reluat, inseamna ca v-ati confruntat cu o problema comuna, care nu necesita administrarea vreunui tratament. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand va confruntati cu simptomele diareei este repaosul alimentar de 24 de ore. De asemenea, este foarte important sa va hidratati si, in acest sens, sunt indicate ceaiurile antidiareice, dupa care urmeaza un regim alimentar atent, scrie EVZ.
Ficatul gras, o boala pretentioasa la mancare. In dieta bolnavului ar trebui sa predomine fructele, legumele, branza slaba si carnea de pui. Pentru depistarea ficatului gras, se recomanda analize periodice de sange, dintre care cea mai importanta este masurarea nivelului transaminazelor. Atunci cand in celulele ficatului se acumuleaza grasimi, tesutul hepatic se inflameaza si astfel apare starea de „ficat gras”, denumirea populara a steatozei hepatice. In general, riscul de a suferi de aceasta boala este mai mare la persoanele care au un dezechilibru la nivelul grasimilor din sange (nivelul colesterolului de peste 200 si al trigliceridelor de peste 150). Insa „ingrasarea” ficatului nu apare numai din cauza grasimilor (steatoza nonalcoolica). Acelasi fenomen poate aparea ca urmare a consumului excesiv si constant de alcool (steatoza alcoolica). Depistarea si luarea unor masuri la timp sunt foarte importante, deoarece previn aparitia cirozei hepatice. Integral in Adevarul.