Admiterea la masterat va avea loc in septembrie in toate universitatile, dupa clasificarea acestora
Admiterea la masterat va avea loc in septembrie, iar universitatile care au anuntat aceste concursuri in vara trebuie sa schimbe data. Motivul: admiterea la masterat va avea loc numai dupa clasificarea universitatilor. Pe de alta parte, cele 3.500 de locuri pentru doctorat care vor fi scoase, in premiera, la concurs. Anuntul a fost facut de secretarul de stat Catalin Baba, care a declarat pentru Mediafax ca toate universitatile vor fi clasificate impreuna cu experti ai Asociatiei Universitatilor Europene, iar clasarea intentionata intr-o categorie superioara celei reale ar putea fi sanctionata pentru declaratii false.
„Universitatile care au planificat in iulie admiterea la master trebuie sa schimbe data, intrucat concursul nu va putea fi organizat decat in septembrie. In iulie este in plina desfasurare procesul de clasificare a universitatilor. Locurile la master vor fi acordate numai in baza clasificarii universitatilor, intrucat nu toate institutiile de invatamant indeplinesc criteriile pentru organizarea acestei forme de pregatire„, a explicat secretarul de stat pentru invatamant superior din Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului (MECTS), Catalin Baba.
In ceea ce priveste organizarea doctoratelor, in premiera, cele 3.500 de locuri vor fi scoase la concurs. In competitie va participa conducatorul de doctorat, care va prezenta una sau mai multe teme de cercetare pentru doctorat. In cazul in care nu va fi selectata nicio tema, atunci respectiva institutie nu va primi locuri la doctorat.
Secretarul de stat a anuntat ca Ministerul Educatiei pregateste un cod al studiilor doctorale, care va prezenta modul in care vor fi organizate concursurile de doctorat si scolile doctorale. In functie de temele castigate la concurs, universitatile isi vor putea scoate la concurs locurile la doctorat in interiorul institutiei.
Universitatile vor fi clasificate cu experti AUE
Universitatile vor fi clasificate impreuna cu experti ai Asociatiei Universitatilor Europene (AUE) in baza datelor transmise pana in 23 mai de catre fiecare institutie de invatamant superior, a precizat Catalin Baba. Potrivit acestuia, clasarea intentionata intr-o categorie superioara celei reale ar putea fi sanctionata pentru declaratii false.
Oficialul a explicat ca „universitatile se clasifica in trei categorii: universitati centrate pe educatie, care au numai pregatire de licenta, universitati de educatie si cercetare stiintifica sau universitati de educatie si creatie artistica, care au licenta si masterat si universitati de cercetare avansata si educatie, care au licenta, masterat si doctorat”.
Odata cu clasificarea universitatilor incepe si ierarhizarea domeniilor de studii, numai ca aceasta din urma ar putea dura pana in 2014.
Echipa de experti a AUE va veni la Bucuresti pe data de 31 mai, pentru a evalua datele transmise de universitatile de invatamant superior. „Organizarea programelor de studii, finantarea din fonduri publice si tipurile de diplome emise de o universitate sunt dependente in mod exclusiv de pozitionarea universitatii intr-o categorie sau alta”, a explicat secretarul de stat.
Consortiul de evaluare este format din Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si AUE, un organism international cu competente in domeniul clasificarii institutiilor de invatamant superior.
Sistemul invatamantului superior din Romania cuprinde 54 universitati publice si aproximativ 40 de universitati private. Noua lege a educatiei va grupa universitatile (publice si private) in trei tipuri de institutii: de cercetare intensiva si educatie, de cercetare si educatie si preponderent de educatie. Potrivit legii, clasificarea universitatilor este realizata de un organism extern. La cererea ministrului Daniel Funeriu, AUE a acceptat sa fie acel organism extern de evaluare, potrivit Mediafax.