Sari direct la conținut

„Măruntaiele” dronelor folosite de Moscova arată că Teheranul utilizează tehnologie furată de la cea mai mare economie europeană

HotNews.ro
Soldați ruși folosind drone, Foto: Vitaly Nevar / Sputnik / Profimedia
Soldați ruși folosind drone, Foto: Vitaly Nevar / Sputnik / Profimedia

O nouă cercetare arată că Iranul a reuşit să-şi construiască o puternică industrie de armament bazată pe tehnologie occidentală şi modul în care aceasta este folosită de Rusia împotriva oraşelor ucrainene, relatează CNN.

Conflict Armament Research (CAR), o organizaţie cu sediul în Marea Britanie care investighează componentele armelor, a stabilit că dronele Shahed-136 vândute Rusiei de către Iran sunt propulsate de un motor bazat pe tehnologie germană, care a fost achiziţionată în mod ilicit de Iran în urmă cu aproape 20 de ani.

Constatarea – făcută prin examinarea detaliată a componentelor recuperate în Ucraina – subliniază capacitatea Iranului de a imita şi de a perfecţiona tehnologia militară pe care a obţinut-o în mod ilegitim.

Oficialii occidentali sunt, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că Rusia ar putea împărtăşi cu iranienii arme şi echipamente de producţie occidentală recuperate de pe câmpul de luptă. Până în prezent, nu există dovezi ferme că acest lucru s-a întâmplat.

Cu toate acestea, relaţiile dintre Teheran şi Moscova au devenit mult mai strânse. Rusia vrea drone şi rachete balistice iraniene; Iranul vrea investiţii şi comerţ rusesc.

Rusia a devenit cel mai mare investitor străin în Iran în ultimul an, potrivit oficialilor iranieni.

Iar pentru ruşi, dronele iraniene sunt un substitut avantajos pentru rachete mult mai costisitoare, ale căror stocuri sunt în scădere, potrivit oficialilor occidentali.

Experţii consideră că o dronă Shahed-186, de exemplu, costă aproximativ 20.000 de dolari, infim faţă de costul unei rachete de croazieră Kalibr. (news.ro)

Urmărește ultimele evoluții din a 429-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro