Un tur al atmosferei londoneze in ajunul nuntii regale. Ce aduce acest eveniment economiei insulare
Printul William si Kate Middleton isi incheie joi cea de-a doua zi de repetitii la catedrala Westminster Abbey din Londra. Pregatirile separate inceteaza azi si pentru restul pieselor care se vor uni vineri, 29 aprilie, pentru a da milioanelor de spectatori o nunta regala. Daca ati vizitat vreodata Londra, inmultiti agitatia macar cu doi. Daca nu ati fost in capitala sau daca va este dor, HotNews.ro va duce intr-un tur al atmosferei locale in ajunul nuntii.
In Londra, febra nuntii se simte. 200 de steaguri gigant (4 x 2,5 metri) Union Jack decoreaza Regent Street, de la Piccadilly Circus la sud, pana in Oxford Street si BBC la nord. Hoteluri, restaurante, ceainarii, pizzerii, galerii de arta, pub-uri folosesc evenimentul drept ocazie pentru a lansa oferte „cu ocazia nuntii regale” si pentru a-si atrage mai multi cleinti, mai ales ca numarul turistilor este asteptat sa creasca semnificativ. De la „Sarbatoreste Nunta regala cu doua pizza la 10 lire toata saptamana” la „ceaiuri regale de dupa-amiaza”, torturi de nunta in miniatura, ciocolata asortata „Katie” – totul invita vizitatorii sa fie parte din petrecerea nationala. Hotelurile ofera pachete cu preturi mai mici in seara de 29 aprilie sau a weekendului prelungit, iar unele au instalat ecrane in sali special amenajate.
Cuplurile care se numesc William si Kate primesc sampanie si doua bilete la pret de unul pentru London Eye din momentul in care mirii sunt proclamati sot si sotie. Tot aici va fi arborat steagul britanic iar becurile rotii uriase vor lumina patriotic in albastru, alb si rosu. Galeria Nationala din Trafalgar Square organizeaza zilele aceastea discutii pe teme regale si ateliere cu teme romantice pentru a sarbatori evenimentul. La teatrul The Globe, unde se joaca piesele lui Shakespeare, biletul cu reclama este la „Totul e bine cand se termina cu bine”, o poveste despre incercarea unei fete de a se marita cu un barbat de vita nobila. Muzeul figurinelor de ceara Madam Tussauds invita turistii sa se apropie de modelele familiei regale si anunta un nou cuplu: Wills si Kate. Teatrul Novello a pus in scena „Betty Blue Eyes”, un musical care include nunta regala a printesei Elisabeta cu printul Phillip intr-o Mare Britanie in vremuri de austeritate. Baletul Regal joaca „Cenusareasa”, iar la Royal Albert Hall se poate asculta programul „Muzica Clasica pentru Nunta Regala”. Clubul Pump Up The Volume se lauda ca organizeaza joi, 28 aprilie, „cea mai tare petrecere a burlacilor”, iar faimosul Turn OXO sarbatoreste vineri, incepand de dimineata, cu un mic dejun regal. La Gradina Zoologica, cei cu numele de Kate si William intra gratuit in ziua nuntii.
Ce aduce nunta regala economiei locale
Britanicii au fost incurajati sa participe la nunta primind o zi libera la nivel national. Decizia a fost sanctionata de expertii in economie, care s-au grabit sa sublinieze ca nu ajuta deloc redresarea economica si ca bugetul si privatul pierd lire. Insa birourile de turism s-au grabit sa-i contrazica. Compania de transport National Express pune la dispozitie mai multe mijloace de calatorie, pentru a face fata cererii mari de bilete survenite in urma numarului mare de turisti din aceste zile. Reprezentanti ai Biroului Oficial de Turism, Visit Britain, spun ca doar in Londra se vor cheltui in aceasta zi intre 13 si 15 milioane de lire sterline in plus. Centrul de Cercetare pentru Vanzarea cu Amanuntul estimeaza ca, local, comerciantii vor castiga 527,1 milioane lire sterline, din care aproximativ 200 de milioane vor merge pe suveniruri si peste 156 de milioane – pe bautura si mancare. In plus, se estimeaza ca 4 miliarde de oameni vor urmari sarbatoarea la televizor, un moment bun atat pentru a face bani din publicitate, cat si pentru a-ti face cunoscuta compania.
Un numar mare de petreceri stradale sunt asteptate vineri in intregul Regat, insa tot organizatia mai sus mentionata estimeaza nu mai multe de 1.500. CEO-ul al Biroului de Turism, Sandle Dawe, face referire la calculele lor, indicand 30 de milioane de turisti in UK anul acesta, cu 1% mai mult decat anul trecut. Visit London, biroul londonez de turism, estimeaza ca 87% din 12 milioane de turisti sunt straini, iar cei aflati vineri in capitala vor numara cu un procent mai mult. Institutia spune ca este o ocazie buna pentru a atrage interes din tari cu economii mari, in curs de dezvoltare, unde monarhia si eticheta regala sunt la mare pret, adica Brazilia, Rusia, India si China. Turistii din aceste tari „tind sa cheltuie generos”, spune reprezentanta biroului de turism, calculand ca Londra se poate astepta la un boost de 160 de milioane de lire.
Intr-o zi obisnuita, Londra este gazda a jumatate de milion de vizitatori, atat nationali, cat si straini. La nunta Printesei Diana cu Printul Charles din 1981, evenimentul a atras un surplus de 600.000 de vizitatori, potrivit BBC. Daca aceleasi cifre s-ar inregistra si vineri, beneficiul economic ar fi intre 30 si 50 de milioane de lire sterline.