Sari direct la conținut

Karabah: Armenia cere Moscovei să păstreze controlul asupra unui drum vital

HotNews.ro
Nikol Pashinyan, premierul Armeniei, Foto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Nikol Pashinyan, premierul Armeniei, Foto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul armean Nikol Pashinian a cerut joi Rusiei, mediatorul în conflictul cu Azerbaidjanul, să păstreze controlul asupra unui drum vital pentru enclava disputată Nagorno-Karabah, pe care Baku a instalat recent un baraj, potrivit AFP.

De la o încetare a focului în 2020, Rusia a desfășurat un contingent de pacificatori în Nagorno-Karabah pentru a menține traficul pe coridorul Latchine, singura rută care leagă Armenia de regiunea separatistă cu majoritate armeană.

Azerbaidjanul a instalat duminică un punct de control la intrarea pe acest drum, unde traficul era deja îngreunat de o blocadă care a provocat penuria de alimente și medicamente în regiunea muntoasă Karabakh, predominant populată de armeni.

Misiunea rusă de menținere a păcii „trebuie să controleze coridorul Latchine și să asigure funcționarea acestuia”, a cerut joi Nikol Pashinian în cadrul unei ședințe de guvern.

„Nimeni, cu excepția Rusiei, nu are dreptul de a controla coridorul”, a spus el, asigurând că obiectivul Baku este „curățarea etnică a armenilor din Nagorno-Karabah”.

Ministrul adjunct de externe al Azerbaidjanului, Elnur Mammadov, a declarat joi că blocajul rutier a fost „un răspuns la preocupările de securitate, având în vedere utilizarea abuzivă a rutei de către Armenia.

Potrivit acestuia, Erevanul folosește această rută „pentru transportul de arme și alte activități ilegale”.

Cele două foste republici sovietice din Caucaz s-au luptat pentru controlul Nagorno-Karabah în două războaie, unul la începutul anilor 1990 și celălalt în 2020.

Nikol Pashinian a mai cerut joi „o misiune internațională de anchetă” și „o prezență internațională extinsă în Nagorno-Karabah și în coridorul Latchin”.

El s-a întâlnit cu o zi înainte cu președintele rus Vladimir Putin, care a reiterat necesitatea de a „asigura stabilitatea și securitatea în regiune”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

În ultimele luni, Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite au încercat pe rând să relanseze procesul de pace între Baku și Erevan, fără succes până acum.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro