Gunoiul de sub geam sau cum se plimba o solicitare intre institutii: De la Garda de Mediu la Primaria Capitalei si apoi la Primaria de Sector, pana i se pierde urma
„Am ajuns la disperare! Suntem nevoiti sa ne crestem copiii in conditiile de insalubritate pe care le vedeti in poze, desi nu noi suntem cei care le producem. […] Suntem oameni platitori de taxe si avem pretentia sa ne crestem copii intr-un mediu salubru”. Mesajul ii apartine unui cititor HotNews.ro, care si-a facut publica povestea in cadrul campaniei „Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba”. Vezi in text o poveste clasica de indolenta a autoritatilor si cum isi paseaza raspunderea. Plus un raspuns halucinant al Garzii de Mediu: Deci un cetatean care arunca gunoaiele pe strada, ala nu e un om de tip de controlat.
- Semnaleaza-ne cazul din localitatea ta, sesizeaza autoritatile locale, trimite-ne fotografii si filmulete si le vom publica in cadrul campaniei.
- Cea mai buna contributie va fi premiata la sfarsitul campaniei cu o bicicleta
Cititorul Hotnews.ro a sesizat Garda de Mediu, care a sesizat la randul ei Primaria Sectorului 6. A facut o solicitare la Primaria Generala, care a „sesizat” in prima instanta cabinetul primarului general. Dupa aproape patru luni de la prima solicitare, Primaria Sectorului 6 spune ca nu stie nimic, iar gunoaiele sunt in continuare pe strada Piscu Crasani din Militari, sector 6, spune cititorul HotNews.ro.
Iata comentariul integral si fotografiile trimise la redactia HotNews.ro de cititorul „Shuly”
„Am ajuns la disperare! Suntem nevoiti sa ne crestem copiii in conditiile de insalubritate pe care le vedeti in poze, desi nu noi suntem cei care le producem. Practic, comunitatea rroma care infloreste pe acest teren viran ne impune sa traim cum le place lor sa traiasca. Nu este corect pentru ca noi suntem oameni platitori de taxe si avem pretentia sa ne crestem copiii intr-un mediu salubru.
Am facut sesizare la Garda de mediu (sesizarea inregistrata sub nr. 44/RP/13.01.2011 la G.N.M. – C.G. si nr. 56/13.01.2011 la C.M.Buc) care la randul ei a sesizat Primaria sectorului 6. Am sesizat Primaria Generala, dar nimeni nu a intreprins nimic pana acum sau, daca a intreprins cineva ceva, noi nu vedem asta in schimbarea situatiei de la fata locului.
Suntem inconjurati de gunoaie, iar ceea ce vedeti este numai in fata blocului, caci aceeasi situatie se gaseste pe orice teren viran din cartier. Va rugam sa ne ajutati, salvati-ne copii de aerul poluat, de sobolani, de fecale, de mirosul fetid care va fi cand vine caldura!„
Comentariul si fotografiile au fost urcate aici.
Drumul sesizarii intre institutiile statului
Potrivit cititorului, primii sesizati au fost reprezentantii Garzii de Mediu, care pe data de 24 ianuarie 2011 i-au raspuns ca au redirectionat sesizarea, spre solicitare, catre Primaria Sectorului 6.
Pe 11 aprilie a venit si raspunsul de la Primaria Municipiului Bucuresti, sesizata de cititor pe data de 7 aprilie. Primaria Generala l-a informat astfel pe bucurestean ca solicitarea a fost „redirectionata spre competenta solutionare catre ‘Cabinet Primar General’, Conform Ordonantei de Guvern nr. 27/30.01.2002, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor”.
Intre timp, gunoaiele au ramas in acelasi loc in care se aflau si in ianuarie, la data primei sesizari trimise catre Garda de Mediu, sustine cititorul.
Dupa publicarea cazului in cadrul campaniei „Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba„, HotNews.ro a contactat din nou autoritatile abilitate. Iata care au fost raspunsurile, pe rand:
Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucuresti
Reprezentantii Comisariatului Municipiului Bucuresti au declarat pentru HotNews.ro: „Banuiesc ca a fost cineva de la Garda pana acum la fata locului, pentru ca noi am trimis si raspuns, prin posta, la aceasta solicitare. Un raspuns clar vi-l poate da, insa, comisarul Aurelian Parvu, care s-a ocupat de caz„.
Contactat de HotNews.ro, comisarul de la Garda de Mediu Aurelian Parvu a declarat ca a redirectionat solicitarea catre „Primaria Municipiului Bucuresti, care are mai multe parghii legislative pentru a interveni in acest caz„. „E o poveste veche acolo. Degeaba le da primaria amenzi, ca nu le platesc si nu se rezolva nimic. Acum, terenul fiind probabil public, sunt mai abilitati cei de la Primaria Generala sa raspunda„, sustine comisarul Aurelian Parvu.
Intrebat cu ce se ocupa in aceste conditii Garda de Mediu si de ce nu a rezolvat aceasta autoritate, din start, cazul, Aurelian Parvu a declarat: „Daca-mi puneti intrebarea asta… ca e si saptamana asta… Eu, ce sa fac? Noi avem alte obiective de control, cu alte situatii. Noi controlam obiectivele mari care au impact asupra mediului. Deci un cetatean care arunca gunoaiele pe strada, ala nu e un om de tip de controlat. Primaria raspunde”.
Singura solutie pe care o vede reprezentantul Garzii de Mediu este „ca oamenii sa nu mai arunce gunoaiele in fata blocului si altundeva decat in pubelele plasate special in acest scop„.
Pe site-ul institutiei pe care o reprezinta, la atributiile principale ale Garzii Nationale de Mediu sunt trecute urmatoarele:
- controleaza activitatile cu impact asupra mediului inconjurator si aplica sanctiuni contraventionale prevazute de legislatia in domeniul protectiei mediului.
- constata faptele ce constituie contraventii si aplica sanctiunile contraventionale in domeniul protectiei mediului, sesizeaza organele de cercetare penala si colaboreaza cu acestea la constatarea faptelor care, potrivit legislatiei de mediu, constituie infractiuni.
- verifica sesizarile cu privire la incalcarea legislatiei in vigoare in domeniul protectiei mediului.
Primaria Muncipiului Bucuresti
Reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti au cerut o solicitare din partea HotNews.ro, pentru a verifica in ce stadiu se afla sesizarea trimisa pe 7 aprilie de catre cititor.
La doua ore de la transmiterea solicitarii scrise de catre HotNews.ro, Primaria Municipiului Bucuresti l-a informat pe cititor, printr-un mesaj electronic, ca sesizarea sa „a fost redirectionata spre competenta solutionare catre ‘primaria sectorului 6’, Conform Ordonantei de Guvern nr. 27/30.01.2002, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor”, sustine acesta.
Primaria Sectorului 6
Aflata pe ultima veriga a lantului, Primaria Sectorului 6 sustine ca nimeni nu a sesizat-o in legatura cu nimic. „Nu am primit nimic de la Garda Nationala de Mediu sau de la Primaria Generala a Capitalei”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Primariei Sectorului 6. Potrivit acestora, „la momentul primirii solicitarii se va decide care sunt masurile care vor fi luate”.
„Se mai intampla ca cei de la Primaria Bucuresti sa spuna ca ne trimit noua sesizarile, dar de fapt sa nu trimita nimic”, au declarat acestia.
Demersul HotNews.ro nu se opreste, insa, aici. Aceasta este doar prima zi in care autoritatile competente au fost sesizate in acest caz.
- Vezi si primul episod al campaniei – Fenomen national: Expozitie de gunoaie la marginea soselei. Oficial de la Garda de Mediu: Noi suntem idioti ca nu gandim
Campania HotNews.ro
HotNews.ro a demarat campania „Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba”. Gunoaiele care sufoca Romania (pungi, PET-uri, resturi menajere) incep sa devina o problema majora. Vinovati sunt cei care arunca, dar in egala masura si autoritatile care, desi au parghii legale, nu-si fac treaba. Pot sa-i sanctioneze atat pe cei care arunca gunoaiele pe strada sau pe proprietatile altora, dar la fel de bine i-ar putea determina si pe proprietari sa-si curete pamanturile sufocate de pungi si PET-uri.
Legislatia privind protectia mediului
- se sanctioneaza cu amenda de la 6500 lei (RON) la 7000 lei (RON) pentru persoane fizice, si de la 25000 lei (RON) la 30000 lei (RON) pentru persoane juridice, incalcarea urmatoarelor prevederi legale:
- obligatia proprietarilor si detinatorilor de terenuri cu titlu sau fara titlu, de a lua masuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau functional, in special a celor situate de-a lungul cailor de comunicatie rutiere, feroviare si de navigatie;
- obligatiile autoritatilor administratiei publice locale, precum si ale persoanelor fizice si juridice, dupa caz, sa adopte si/sau sa aplice masuri obligatorii cu privire la intretinerea si infrumusetarea cladirilor, a curtilor si imprejurimilor acestora, a spatiilor verzi din curti si dintre cladiri, a arborilor si arbustilor decorativi;
- obligatia autoritatilor administratiei publice locale, precum si a persoanelor fizice si juridice, dupa caz, de a nu degrada mediul prin depozitari necontrolate de deseuri de orice fel;
- se sanctioneaza cu amenda de la 10000 lei (RON) la 15000 lei (RON) pentru persoane fizice, si de la 35000 lei (RON) la 40000 lei (RON), pentru persoane juridice, incalcarea urmatoarelor prevederi legale:
- obligatiile autoritatilor administratiei publice locale de a avea servicii specializate pentru protectia mediului si de a colabora in acest scop cu autoritatile pentru protectia mediului;
- obligatiile autoritatilor administratiei publice locale de a asigura, prin serviciile publice si operatorii economici responsabili, salubrizarea stradala, a spatiilor verzi, pietelor si parcurilor publice, si intretinerea acestora;
- obligatiile autoritatilor administratiei publice locale de a respecta prevederile din planurile de urbanism cu privire la amplasarea (…) depozitelor de deseuri menajere, stradale si industriale, si a altor obiective, fara a prejudicia ambientul, spatiile de odihna, tratament si recreere, starea de sanatate si de confort a populatiei.
Vezi aici Ordonanta de Urgenta 195/2005 privind protectia mediului
Or, nu voluntariatul de o zi rezolva problema curateniei, ci o actiune constanta din partea autoritatilor, care in multe locuri din tara n-au iesit din pasivitate. Doar presiunea publica i-ar putea determina sa o faca. HotNews.ro va publica pe tot parcursul lunii aprilie poze, filme, sesizari de la cititori si articole realizate in parteneriat cu mai multe publicatii locale. Cea mai buna si eficienta contributie de la cititori va fi premiata la sfarsitul campaniei cu o bicicleta.
- Strada ta este plina de hartii si de gunoaie?
- Treci zilnic pe langa gropi de deseuri care nu dispar?
- Ai facut sesizari la Garda de Mediu si la Primarie si nimeni nu ti-a raspuns?
- Semnaleaza-ne cazul din localitatea ta, sesizeaza autoritatile locale, trimite-ne fotografii si filmulete si le vom publica in cadrul campaniei.
- Folositi formularul de la finalul articolului pentru a urca fotografii si filmulete