Sari direct la conținut

Laszlo Borbely: Niciun pericol de radiatii in Romania, in urma exploziilor de la Fukushima

HotNews.ro

Populatia Romaniei nu este expusa in niciun fel radiatiilor in urma exploziilor de la centrala atomica din Fukushima, ceea ce a aparut in presa fiind, de fapt, rezultatul unor cercetari stiintifice, a declarat, joi, ministrul Mediului, citat de Mediafax. Laszlo Borbely a mai adaugat ca, in prezent, valoarea radiatiilor este de 600 de ori mai mica decat cea considerata a putea avea efecte asupra organismului.

„Referitor la ceea ce s-a intamplat in Japonia, in Romania nu este niciun pericol de radiatii. Sa fie foarte clar: ceea ce a aparut in presa este, de fapt, o cercetare stiintifica, pentru ca asa sunt ei (n.r. – cercetartorii) curiosi, ceea ce este foarte bine. De fapt, cercetartorii au depistat acel radionuclid care a aparut in urma tragediei din Japonia, care are o valoare de 600 de ori mai mica fata de cea normala si nu are niciun fel de influenta asupra organismului. Norocul nostru este ca suntem la 10.000 de kilometri de Fukushima si acel nor s-a dispersat pana a ajunge deasupra Romaniei, fara a mai avea niciun impact asupra tarii noastre”, a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Ceea ce s-a intamplat in Japonia ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru statele europene, care ar trebui sa impuna reguli mult mai stricte in ceea ce priveste functionarea centralelor atomice, a mai spus Laszlo Borbely.

Un studiu realizat fara legatura cu monitorizarea zilnica a radiatiilor sau cu situatia din Japonia, dat publicitatii ieri, a aratat ca apa de ploaie si laptele de oaie din Slanic contin urme de iod radioactiv, Institutul de Fizica Nucleara si ISP anuntand ca aceste concentratii sunt infinit mai mici fata de maximele admise.

Nivelul de iod radioactiv idepistat in apa de ploaie si laptele de oaie este infim, de 600 ori mai mic decat limita admisa, si nu exista niciun pericol pentru sanatatea populatiei, a declarat, la Guvern, directorul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara de la Magurele, Nicolae Victor Zamfir.

El a fost convocat la sedinta de miercuri a Executivului, pentru a clarifica datele din raportul care indica existenta unor urme de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie din Slanic.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a informat, miercuri, ca, rezultatele analizelor de laborator pentru controlul oficial, realizate din produse alimentare sau din furaje recoltate in Romania sau importate din alte tari, nu au indicat contaminare radioactiva sau depasiri ale limitelor normale ale radioactivitatii.

Si Ministerul Sanatatii a transmis ca specialistii Institutului National pentru Sanatate Publica au anuntat, marti dupa-amiaza, ca nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei datorat expunerii la Iod 131.

Dupa interpretarea datelor transmise de catre Agentia pentru Protectia Mediului si cercetatorii de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, prin care a fost semnalata prezenta de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie din zona Slanic Prahova, specialistii in sanatatea publica au ajuns la concluzia ca valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici fata de valorile admise. Pentru Iod 131, concentratiile maxim admise in laptele de consum pentru populatie sunt de 300 Bq/l pentru adulti si 100 Bq/l pentru copii si sugari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro