AUDIO Mireille Radoi: BCU participa la licitatia din Paris, dar nu are bani decat pentru "minim 5 – maxim 10" documente din arhiva Emil Cioran
Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” din Bucuresti (BCU) participa la Licitatia care are loc astazi la Paris, unde sunt puse in vanzare mai multe documente care i-au apartinut lui Emil Cioran. Directorul general al BCU, Mireille Radoi, a declarat pentru HotNews.ro ca nu are la dispozitie suma care sa permita cumpararea intregului lot Cioran, pentru ca a aflat de licitatie abia in urma cu o zi. „Incercam sa cumparam mai mult de cinci documente si mai putin de zece”, a declarat Mireille Radoi, precizand ca „un pret orientativ de pornire la parte din ele este in jur de 3-4.000 de euro”. „Am aflat ieri pentru ca, din pacate, asa circula informatia in Romania”, a explicat directorul general al BCU.
- Asculta aici declaratia integrala a directorului general al BCU, Mireille Radoi:
Descarca fisierul audio in format MP3
Oficialul a precizat ca licitatia va avea loc prin telefon. „Astazi este licitatia (7 aprilie, n.red.) si la ora 15:45 ora Romaniei, intram prin telefon in legatura cu casa de licitatii. Ne-am organizat aici, intern. Si va participa seful biroului Bibliofilie si Manuscrise, Doru Badara, Stefania Mazilu, sefa serviciului Comunicarea Colectiilor, si o sa vorbim exact la acelasi telefon cu care vorbesc acum cu dumneavoastra„, a explicat Mireille Radoi.
Aceasta a refuzat sa comunice suma pe care o are pregatita pentru licitatie, precizand ca incearca sa cumpere „mai mult de cinci documente si mai putin de zece”, in conditiile in care „un pret orientativ de pornire la parte din ele e in jur de 3-4.000 de euro”. In ce priveste documentele pe care BCU le are pe lista de licitatie, Radoi a declarat ca este „o disputa” in jurul acestui subiect.
„Sunt mai cunoscute, sa zicem, ‘Lacrimi si sfinti’ si ‘Cartea amagirilor’, dar din punct de vedere al valorii bibliofile alte lucrari mai putin cunoscute ar fi si ele luate in calcul. O sa vedem, ca in functie de cum se misca licitatia, cat ne ducem in sus sau cat putem. Nu-mi dau seama”, a explicat Mireille Radoi.
Directorul general al BCU a punctat ca „exista zvonul si ca este un cetatean american care ar vrea sa le ia pe toate. Nu stiu, o sa vedem. Incercam imposibilul, dar cu speranta„.
„Am aflat ieri de licitatie pentru ca, din pacate, asa circula informatia in Romania. Dar, daca stiam de acum trei saptamani… Dupa ce am aflat, mi-au mai confirmat unii si altii ca aceasta informatie e in piata culturala de cateva saptamani si probabil ca ar fi fost istet din partea noastra, a celor care am fi putut cumpara, sa ne organizam intr-un consortiu – Biblioteca Academiei, Biblioteca Nationala, cu noi, cu unii, cu altii – si sa reusim sa achizitionam, fie si partajat, intregul lot”.
Casa „Binoche si Giquello” scoate la licitatie mai multe manuscrise si documente ale lui Emil Cioran
Mai multe manuscrise si documente personale ale filosofului roman Emil Cioran vor fi scoase la vanzare joi, 7 aprilie, la Paris, in cadrul unei licitatii de scrisori si manuscrise literare si artistice din secolul al XX-lea. Cele 82 de loturi ale manuscriselor care vor fi scoase la vanzare apartin familiei unui fost prieten apropiat al lui Cioran. Suma totala la care au fost evaluate loturile nu depaseste o suta de mii de euro, transmite RFI.
Printre cele mai scumpe dintre aceste loturi se numara manuscrisul intitulat „Indreptar patimas”, datat 12 martie 1940, evaluat de experti la o suma intre opt mii si zece mii de euro, dar si cateva manuscrise evaluate la sume intre patru mii si cinci mii de euro, precum „Max Stirner”, nedatat (aproximativ 1929 – 1930), „Intuitionismul contemporan”, nedatat (1932), „Lacrimi si sfinti”, nedatat (1936 – 1937). Suma totala la care au fost evaluate loturile nu atinge insa o suta de mii de euro.
Ministerul Culturii nu are fonduri sa cumpere manuscrisele lui Emil Cioran, scoase la licitatie la Paris
Ministerul Culturii nu are fondurile necesare sa participe la licitatia din 7 aprilie, de la Paris, unde sunt scoase la vanzare manuscrise si documente personale ale filosofului si scriitorului Emil Cioran. „Ministerul Culturii si-ar fi dorit foarte mult sa aiba posibilitatea sa participe la aceasta licitatie, dar din pacate Ministerul Culturii nu are fondurile necesare”, a declarat pentru HotNews.ro Debreczeni Hajnalka, consilier de presa al ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Aceasta a precizat ca „nu s-a pus in discutie folosirea fondului de rezerva aflat la dispozitia prim-ministrului”.
Institutul Cultural Roman nu poate participa la licitatia de la Paris
Reprezentantii Institutului Cultural Roman au declarat pentru HotNews.ro ca ICR nu poate participa la aceasta licitatie. „Conform Legii sale de organizare si functionare, Legea 356/ 2003, Institutul Cultural Roman nu are printre prerogativele sale achizitionarea si administrarea unor bunuri de patrimoniu. Drept urmare, in bugetul pe anul 2011 nu au putut fi prevazute sume destinate unor astfel de achizitii”, sustine Institutul.
„Conform Legii 182/2000, responsabilitatea de a proteja patrimoniul cultural mobil, inclusiv achizitionarea de manuscrise si documente precum cele apartinand lui Emil Cioran, revine Ministerului Culturii si Patrimoniului National si Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor”.