Sari direct la conținut

„Spuneţi voi de unde luăm banii”. Stenogramele din şedinţa coaliţiei în care PSD a aruncat din nou pe masă supraimpozitarea

HotNews.ro
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă în Parlament, Foto: Inquam Photos / George Calin
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă în Parlament, Foto: Inquam Photos / George Calin

Marcel Ciolacu a aruncat pe masa coaliției supraimpozitarea veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui României – temă pe care PSD o scoate ciclic de la sertar – invocând problema resurselor bugetare și a deficitului bugetar care anul viitor ar trebui redus la 3% din PIB, conform stenogramelor din ședința de luni a liderilor PSD, PNL și UDMR.

După ce a fost dată mai întâi „pe surse”, informația impozitării suplimentare a veniturilor din sectorul de stat care depăşesc salariul brut al preşedintelui ţării, adică în jur de 25.000 de lei brut pe lună, a fost transmisă marți de Marcel Ciolacu ca fiind o „abordare serioasă și aplicată”.

Tema impozitării progresive – adusă în spațiul public de PSD odată la câteva luni – a fost aruncată de Marcel Ciolacu pe masa coaliției de guvernare în ședința de luni seară.

„Credeţi că eu îi voi spune lui Câciu să omoare bugetarii?”, le-ar fi spus Ciolacu liderilor coaliției, conform stenogramelor din ședință prezentate de Antena 3:

  • „Marcel Ciolacu: Deci cum facem? De unde luăm banii dacă nu vreţi să facem nimic? Sunteţi în guvern, spuneţi voi de unde luăm banii? Cum faci deficitul la anul? Vă aduc aminte că am avut o iarnă uşoară, dar dacă va veni una grea?
  • Kelemen Hunor: Eu nu ştiu. Eu doar am spus că ar putea fi probleme.
  • Iulian Dumitrescu: Noi am crescut salariile şi am făcut angajari. Nu am avea cum decât să dam oameni afară.
  • Marcel Ciolacu: Credeţi că eu îi voi spune lui Câciu să omoare bugetarii? Nu se taie niciun salariu. Lumea trebuie să fie liniştită. În schimb, nu mai vreau dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile.
  • Adrian Câciu: Vă propun blocarea posturilor în sistemul public, cu excepţia celor care au susţinut deja proba scrisă a examenului.
  • Paul Stănescu: E normal, oameni buni, să nu poţi cumula pensia cu salariul la stat.
  • Kelemen Hunor: Vă spun că lumea va da în judecată şi va câştiga. Şi vom plăti ani de zile cum s-a mai întâmplat.
  • Marcel Ciolacu: Să facem măcar pentru zona de speciali, în prima fază. Nu este normal aşa ceva. Augustin Zegrean are 120.000 de lei pe lună. Fostul procuror general (Augustin Lazăr – n.r.) are 130.000 de lei.
  • Nicolae Ciucă: Eu vă spun că nu trebuie prin ordonanţă, ci prin lege în Parlament. Altfel e neconstituţional.
  • Marcel Ciolacu: Nu aduce nimic bun să o tot pasăm de la unii la alţii. Nu ne ajută la nimic. Văd că atunci când e bine, e bine pentru toţi, când e rău, e rău doar pentru unii.
  • Rareş Bogdan: Sunt perfect de acord.
  • Marcel Ciolacu: Să rămână impozitul de 16% pe profit, dar doar dacă este mai puţin de 1% din cifra de afaceri şi să punem impozit pe tot ce depăşeşte salariul preşedintelui.
  • Lucian Bode: Asta înseamnă impozit progresiv inclusiv la privat. Altfel ar fi neconstituţional, iar PNL nu este de acord cu impozitul progresiv.
  • Nicolae Ciucă: Ministrul Finanţelor să facă o analiză până săptămâna viitoare şi să ne-o prezinte”.

Pe cine vrea să supraimpoziteze Ciolacu

Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că în coaliție sunt în discuţie două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării, menţionând că în opinia sa abordarea corectă este zona de impozitare.

„Dacă este constituţional, vom merge pe varianta legislativă pentru a nu fi cumul. (…) Eu cred că abordarea corectă este zona de impozitare, pe praguri, nu pe taxe suplimentare, nu dublă impozitare şi aici va veni Ministerul de Finanţe şi o să ne prezinte cum sunt veniturile, câte persoane depăşesc salariul brut al preşedintelui ca să putem să ne facem o idee. Nu putem să facem cumul de trei pensii cu componentă specială. Există şi astfel de situaţii. Nu sunt corecte. Zona de privat nu a fost discutată, este vorba de veniturile numai de la statul român”, a spus Ciolacu.

Ce spune Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că în cadrul coaliţiei de guvernare s-a discutat şi despre o propunere referitoare la impozitarea acelor salarii care sunt mai mari ca ale preşedintelui ţării, însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens şi se aşteaptă o analiză a Ministerului de Finanţe cu privire la acest subiect.

„Nu comentez până ce nu vine Ministerul Finanţelor cu o măsură, este adevărat şi foarte onest vă spun că aseară (luni seara, n.r.) am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri şi, sigur, s-a discutat inclusiv de o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza în decizie după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre supraimpozitare, ci discutăm despre impozitarea anumitor venituri”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă este vorba despre impozitarea bugetarilor care au salariul mai mare ca al preşedintelui, Ciucă a spus „ideea de bază aceasta a fost, a celor care au salariile mai mari ca preşedintele ţării”.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Prima reacție a lui Iohannis privind supraimpozitarea românilor care câștigă mai mult ca el: „Măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro