Sari direct la conținut

Business Report: Sfarsitul unei ere: Ruttenstorfer, omul care a cumparat Petrom, pleaca. Vine Roiss; Statele bogate din UE, agasate de taxarea redusa din tari ca Romania; Indicatorul Isarescu pentru Bursa: cum te poti imbogati urmarind deciziile BNR; Softul si serviciile IT isi revin pe baza exporturilor. Crestere de 10% in 2010

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Sfarsitul unei ere: Ruttenstorfer, omul care a cumparat Petrom, pleaca. Vine Roiss. Dupa un mandat de aproape un deceniu, seful OMV, proprietarul Petrom, va preda stafeta adjunctului sau In aproape o luna, Wolfgang Ruttenstorfer, 61 de ani, omul care a cumparat cea mai mare companie din Romania, Petrom, se va retrage de la sefia OMV, dupa un mandat de aproape zece ani la conducerea grupului petrolier austriac. Maine Petrom si OMV anunta ultimele rezultate financiare sub conducerea lui Ruttenstorfer, informeaza Ziarul Financiar.

Statele bogate din UE, agasate de taxarea redusa din tari ca Romania. Marile state europene vor impozitare unica a profiturilor corporatiilor in Uniunea Europeana. Care sunt adeptii si oponentii acestei idei si cum va fi afectata Romania? Ideea crearii unei baze comune de impozitare a profiturilor in Uniunea Europeana nu este noua, insa sustinatorii sai au reluat-o in forta, anul acesta, motivati de criza financiara. Propunerea ar putea avea efecte atat benefice, cat si negative, spun consultantii fiscali, care se arata insa sceptici cand vine vorba de punerea ei in practica, in viitorul apropiat, informeaza Capital.

Indicatorul Isarescu pentru Bursa: cum te poti imbogati urmarind deciziile BNR. In ultimii patru ani, intre dobanda de referinta a BNR si evolutia principalului indice al Bursei BET a existat o corelatie inversa foarte puternica. In aceste conditii, cine ar fi intrat la cumparare pe Bursa in momentul in care BNR incepea sa scada dobanda de referinta si ar fi lichidat portofoliul la primul semnal dat de Banca Nationala ca-si schimba politica monetara in sensul majorarii dobanzii se putea feri atat de corectiile drastice inregistrate de piata in 2008 si prima parte a anului 2009 si ar fi beneficiat totodata de cresterile puternice de dinainte si de dupa declinul suferit de Bursa, relateaza Ziarul Financiar.

Cum ii descopera Fiscul german pe cei care isi ascund averile. Cu autoritatile fiscale nemtesti nu e de glumit: e suficienta o plangere ca sa ia urma veniturilor nedeclarate ale unei persoane, dar nici tranzactiile de pe internet nu scapa neurmarite. O plangere depusa de partenerul de viata sau de un fost angajat, dar si tranzactiile facute pe internet pot pune Fiscul din Germania pe urmele unui contribuabil care s-a „ferit” sa-si declare averea reala, potrivit EVZ.

Norvegia asteapta sa dea bani gratis Romaniei. Autoritatile norvegiene vor sa tripleze finantarea nerambursabila pentru proiectele romanesti, dar spun ca negocierile cu Ministerul Finantelor treneaza. Romania poate deveni, din acest an, al doilea cel mai mare beneficiar al granturilor acordate de Norvegia in regiune, dupa Polonia. Statul norvegian a stabilit o asistenta financiara nerambursabila pentru Romania, in intervalul 2009-2014, de 305 milioane de euro, pentru proiecte avansate de ONG-uri, dar si de autoritati publice si private. Oficialii norvegieni spun ca, desi negocierile cu Ministerul Finantelor Publice (MFP) au demarat in noiembrie 2010, discutiile nu s-au incheiat, informeaza Adevarul.

Fonduri europene pentru prevenirea spalarii banilor. Ministerul Justitiei a obtinut finantare europeana pentru a implementa proiectul „Sporirea eficientei si a eficacitatii in domeniul spalarii de bani si al recuperarii creantelor”. Acesta este finantat de Comisia Europeana prin programul „Prevenirea si combaterea criminalitatii”. Bugetul total este de circa 265.000 de euro, 80% reprezentand finantare europeana nerambursabila. Proiectul este coordonat de Ministerul Justitiei si are ca beneficiari, Directia Nationala Anticoruptie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Inspectoratul General al Politiei Romane, precizeaza Capital.

„Suntem in toate locurile in care banii schimba mainile”. 85.000 de magazine pentru „armata” Wrigley. Cunoscutul producator american de guma de mestecat are 85.000 de locuri de vanzare la nivelul intregii tari, stiind altfel in orice moment cum merge consumul. Mihai Georgescu, managerul care se afla la conducerea companiei Wrigley Romania de aproape 20 de ani si care a trait experienta de a face business pe o piata cu peste 20 de milioane de consumatori imediat dupa Revolutie, dar si in perioada de boom a consumului si in cea de criza, spune ca sentimentul de neincredere al romanilor sta in calea revenirii economiei, scrie Ziarul Financiar.

Ce va insemna listarea Hidroelectrica, cea mai valoroasa companie de stat. Listarea la bursa a unui pachet de 10-15% din actiunile Hidroelectrica ar atrage un interes foarte mare din partea investitorilor, spune Constantin Trihenea, directorul general al companiei. Din pacate, greselile facute de statul roman pana acum in sectorul energetic ar putea diminua adevarata valoare de piata a producatorului de energie hidro, sustin analistii, potrivit Adevarul.

A venit si vremea hiper-mallurilor. Pregatiti sa riste mai mult decat dezvoltatorii imobiliari, operatorii marilor lanturi de hipermarketuri prezente in Romania si-au luat inima in dinti si au inceput sa-si construiasca propriile malluri. Ce anume ii motiveaza? Principalul motiv care i-a aruncat pe retaileri in jocul imobiliar este lipsa unor spatii care sa se plieze pe nevoile lor. Daca in 2007-2008 dezvoltatorii se intreceau in anuntarea a zeci de malluri in cele mai exclusiviste locatii, realitatea a dovedit ca putine planuri au prins contur, scrie Capital.

Softul si serviciile IT isi revin pe baza exporturilor.Crestere de 10% in 2010. Industria autohtona de software si servicii IT da semne de revigorare. Estimarile preliminare ale Asociatiei patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) pentru 2010 indica o crestere de 10% a cifrei de afaceri generate de exporturi pentru sectorul de software si servicii din Romania, cu o tendinta de crestere constanta si pentru 2011. Exportatorii romani de software estimeaza redresarea cifrei de afaceri a sectorului, dupa scaderea pronuntata din 2009, la nivelul intregii industrii, relateaza Business Cover.

Federatia Europeana a Jurnalistilor: „Se impune o noua viziune asupra rolului jurnalismului”. Federatia Europeana a Jurnalistilor a analizat situatia presei din tara noastra, concluzionand ca, in Romania, criza media arata ca este nevoie de o noua viziune asupra rolului jurnalismului in societate. „Este timpul sa fie inlaturate toate formele de manipulare politica, sa fie sprijinita o noua viziune, cea a unui jurnalism etic si moral, este nevoie urgenta de imbunatatirea conditiilor sociale si profesionale in care jurnalistii isi desfasoara activitatea”, a spus Aidan White, secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, citat de Bursa.

Un roman, director general la Ulker Europa Centrala si de Est. Bogdan Grama a fost numit director general al operatiunilor Ulker in Europa Centrala si de Est. Prin numirea unui nou director general regional, compania urmareste sa isi intareasca si sa isi securizeze planurile de viitor. Ulker Romania (Eurex), lansata in 2002, si-a inceput operatiunile de productie in 2005. In prezent produce biscuiti la fabrica din Popesti-Leordeni, cele mai recunoscute branduri fiind Ulker Petit Beurre, Biskrem, Tempo si sticks-urile Clip, potrivit Capital.

Disputele pe drepturile de autor au blocat Nadlac-Sibiu. Firma care a facut studiile de fezabilitate pentru trei din cele patru tronsoane de autostrada sustine ca acestea nu i-au fost platite de catre Compania de Autostrazi si ca urmare a blocat licitatiile in justitie. Construirea ultimilor 254 de kilometri de autostrada situati intre Nadlac si Sibiu, ultimii pentru care nu au fost selectati inca executantii lor, ar mai putea dura luni bune. Firma germana DIWI Consult International a blocat la Tribunalul Bucuresti licitatiile pentru realizarea a trei tronsoane din cele patru, anume cele pentru Orastie-Sibiu, Lugoj-Deva si Nadlac-Arad, cu o lungime totala de 220 km. Studiul de fezabilitate (SF) pentru al patrulea tronson a fost facut de firma Scetauroute, informeaza Romania libera.

Trenurile merg pe trei sferturi goale. CFR Calatori: o utilizare de peste 70% creeaza disconfort. Numarul biletelor vandute prin sistemele electronice a scazut cu 11% in 2010 fata de 2009, valoarea lor fiind de aproape 151 de milioane de euro. Anul trecut gradul de ocupare a locurilor din trenurile operate de CFR Calatori a fost de 27,6%, ceea ce inseamna ca trei sferturi din capacitatea de transport a ramas nefolosita, conform datelor companiei furnizate la cererea gandul. Anul trecut CFR Calatori a transportat, in total, 58 de milioane de persoane, in scadere cu 5% fata de 2009, in timp ce pierderile companiei de stat au scazut in acelasi interval de timp de la 210 la 30 de milioane de lei. Gradul de ocupare a scazut de la 30,4% in 2008 la 28,5% in 2009, scrie Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro