Sari direct la conținut

DIICOT: A inceput urmarirea penala in cazul sustragerii certificatelor de CO2 de la Holcim

HotNews.ro

Procurorii DIICOT au dispus urmarirea penala „in rem” (n.red. fara cunoasterea faptuitorului) in cazul furtului de certificate de CO2 de la Holcim SA, potrivit unui comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Potrivit directiei de investigare, pe 26 noiembrie, Holcim a sesizat DIICOT „cu privire la faptul ca, in cursul zilei de 16 noiembrie 2010, au fost initiate 10 operatiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera din doua conturi atribuite acestei societati, deschise la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (Registrul National GES)”. In acest caz, procurorii au transmis cereri de comisie rogatorie catre autoritatile judiciare competente din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia si Israel.

„In dosarul penal nr. 332/D/P/2010, al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de acces fara drept la un sistem informatic si transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic”, informeaza DIICOT.

  • In total, au fost transferate neautorizat un numar de 1.600.000 de certificate, in valoare de aprox. 24.000.000 euro (valoarea de piata a unui certificat fiind de aprox. 15 euro.

„Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus inceperea urmaririi penale „in rem”, sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art. 42 alin 1-3 si art. 44 alin. 1 si 2 din Legea nr. 161/2003 si au obtinut autorizatii in vederea efectuarii de perchezitii asupra unor sisteme informatice. In cauza au fost transmise cereri de comisie rogatorie catre autoritatile judiciare competente din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia si Israel, in vederea obtinerii de date si informatii necesare legalei solutionari a cauzei”, mai precizeaza DIICOT.

„Pe data de 16 noiembrie 2010, Holcim Romania a fost alertata automat de catre sistem cu informatii potrivit carora in conturile de certificate de CO2 ale companiei aveau loc actiuni neautorizate. Deoarece responsabilii desemnati de Holcim Romania sa gestioneze conturile de certificate CO2 nu erau in sistem (activi) in momentul respectiv, operatiunile au fost identificate drept neautorizate, efectuate de persoane terte necunoscute”. Astfel au descris reprezentantii Holcim, la solicitarea HotNews.ro, modul in care au fost sustrase ilegal certificate de CO2.

Acestia au mai spus ca certificatele ar fi putut fi transferate de la Registrul de Emisii de Gaze cu Efect de Sera din Romania la registrele din alte state europene.

  • „Avand in vedere ca certificatele CO2 sunt libere pentru tranzactionare si proprietarul poate sa le vanda in conformitate cu regulile de piata libera, este posibil ca certificatele furate sa fi fost transferate catre conturi din Registrele Nationale din alte tari ale Uniunii Europene si, de acolo, sa fie revandute catre entitati care le pot achizitiona, la randul lor, in necunostinta de cauza”, sustine Holcim.

Cititi aici mai multe despre furtul de certificate CO2 de la Holcim.

Nu este singurul caz de astfel de furturi in Europa. Recent, tranzactionarea de certificate de CO2 pe piata europeana a fost suspendata, cel putin pentru o saptamana, din cauza unor probleme de securitate.

  • In ultima perioada au fost semnalate o serie de atacuri ale hackerilor in Cehia si in Grecia. „In special, din cauza problemelor din Cehia, a venit decizia Comisiei Europene”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului. In Cehia, de exemplu, au fost furate certificate in valoare de 7 milioane de euro.

Un oficial al politiei din Grecia a declarat ca hackerii responsabili pentru furtul de certificate de emisii de dioxid de carbon, care a determinat Comisia Europeana sa opreasca tranzactiile saptamana trecuta, ar fi provenit din Romania, transmite Reuters.

Politia a identificat intre 8 si 10 adrese IP pe care hackerii le-au folosit pentru a ataca registrul national al Greciei al emisiilor de gaze cu efect de sera.

„Am localizat adrese in Romania, iar Interpolul a fost informat”, a declarat oficialul din politie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro