Sari direct la conținut

Hackerii obliga Comisia Europeana sa suspende, pentru o saptamana, tranzactionarile cu credite de carbon in Europa

HotNews.ro

Tranzactionarea de certificate de CO2 pe piata europeana a fost suspendata, cel putin pentru o saptamana, din cauza unor probleme de securitate, informeaza Comisia Europeana, citata de Budapest Business Journal. Potrivit acesteia, hackerii au patruns in registrele nationale ale unor state membre UE, sustragand mai multe credite de carbon, care apoi au fost vandute pe piata spot.

Contactati de HotNews.ro, reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului au afirmat ca nu au primit, inca, o solicitare oficiala din partea Comisiei Europene sa opreasca tranzactionarile.

In perioada de o saptamana cat vor fi suspendate tranzactionarile, fiecare stat va trebui sa introduca masuri suplimentare de securitate asupra registrelor pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, au mai afirmat sursele citate.

Potrivit acestora, Comisia Europeana este cea care decide care sunt noile masuri de securitate care vor fi aplicate.

  • In ultima perioada au fost atacuri ale hackerilor in Cehia si in Grecia. „In special, din cauza problemelor din Cehia, a venit decizia Comisiei Europene”, au mai spus reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului. Potrivit Budapest Business Journal, in Cehia au fost furate certificate in valoare de 7 milioane de euro.

In Romania, exista un caz recent de furt de certificate CO2. Pe 16 noiembrie, hackerii au accesat ilegal conturile de certificate CO2 detinute de Holcim la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera, sustragand certificate de 15 milioane euro.

„Pe data de 16 noiembrie 2010, Holcim Romania a fost alertata automat de catre sistem cu informatii potrivit carora in conturile de certificate de CO2 ale companiei aveau loc actiuni neautorizate. Deoarece responsabilii desemnati de Holcim Romania sa gestioneze conturile de certificate CO2 nu erau in sistem (activi) in momentul respectiv, operatiunile au fost identificate drept neautorizate, efectuate de persoane terte necunoscute”, au afirmat reprezentantii Holcim.

Acestia au mai spus ca certificatele ar fi putut fi transferate de la Registrul de Emisii de Gaze cu Efect de Sera din Romania la registrele din alte state europene.

  • Cititi aici toata povestea furtului de certificate de la Holcim.

Situatia emisiilor de gaze cu efect de sera in Romania

Certificatele de emisii au la baza sintagma „poluatorul plateste”. Compania A care polueaza mai mult decat cota atribuita si pentru care ar fi prea costisitoare o restructurare in vederea reducerii nivelului de poluare, poate cumpara „dreptul” de a polua suplimentar de la o alta companie (B) care polueaza mai putin decat ii permit certificatele obtinute. Ambele companii sunt prin urmare, castigatoare. Firma A plateste pentru poluarea „suplimentara”, iar firma B este recompensata financiar pentru faptul ca nu polueaza la un nivel ridicat. Certificatele se tranzactioneaza pe burse, volumul global al acestor tranzactii depasind 136 miliarde de dolari in 2009.

  • Romania este Parte atat la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), cat si la Protocolul la aceasta Conventie, semnat la Kyoto. Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) asumat de catre Romania este de 8% fata de anul de baza 1989.
  • Unitatile cantitatii atribuite (AAU) sunt efectiv inregistrate, tranzactionate si urmarite prin Registrului National al emisiilor de GHG (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent). Cantitatea atribuita este proprietatea privata a statului roman.
  • Conform ultimului inventar national al emisiilor de GHG  transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor de GHG din anul 2008 (145 milioane tone CO2 echivalent) este cu circa 38% mai scazut decat valoarea tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.
  • Astfel, in concordanta cu proiectiile emisiilor de GHG pentru perioada 2008-2012, Romania isi va indeplini angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor, fara masuri suplimentare de reducere.
  • Companiile vand si cumpara certificate de emisii in functie de indeplinirea tintelor de poluare.
  • Romania poate emite in perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. In fiecare an Romania dispune de 75,94 milioane de certificate.
  • Industria energetica are cel mai mare plafon alocat pentru perioada 2008-2012, cu 208,6 milioane de certificate, urmata de industria de productie si prelucare a metalelor feroase, cu 61,6 milioane, industria cimentului, cu 41,2 milioane si industria de rafinare a petrolului, cu 28,8 milioane de permise.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro