Vlad Filat, premierul Republicii Moldova, la TVR: Nu s-a vrut semnarea Tratatului de frontiera. Din 2003 au avut loc 14 runde de negocieri pe subiect
Primul ministru al Republicii Moldova a participat in aceasta seara la TVR la emisiunea Prim Plan, moderata de Livia Dila, care i-a mai avut ca invitati pe Adelin Petrisor si Sorin Ionita. Subiectele abordate au fost semnarea tratatului privind regimul frontierei dintre Romania si Republica Moldova, alegerile parlamentare din Moldova de luna aceasta si perspectivele europene ale Republicii Moldova.
Despre Tratatul semnat astazi:
- Din 2003 au avut loc 14 runde de negocieri. Pot sa va spun cu toata certitudinea ca nu a existat dorinta din partea celor care au guvernat Republica Moldova pe parcursul acelei perioade de timp, fapt ce a fost demonstrat astazi, ca, in cazul in care iti propui sa realizezi un anumit obiectiv, il realizezi.
Despre conflictul din Transnistria:
- In vederea reglementarii conflictului transnistrean, este adevarat, Romania participa la procesul de negocieri, Romania este stat membru al UE, UE este implicata in modul cel mai direct. Deci, urmeaza iarasi. Eu cred ca se incearca sa se dea o prea mare incarcatura politica, intr-adevar, a acestui tratat. Noi, urmeaza prin alte actiuni sa rezolvam probleme pe care le avem in fata.
- Problema transnistreana – si aici vreau sa fiu inteles corect – nu doresc sa pun pe umerii altcuiva responsabilitatea solutionarii acestei probleme, care in primul rand este a Republicii Moldova, insa ea nu este doar a Republicii Moldova. Tine de securitatea regionala, cel putin. Si lucrurile astea sunt intelese exact. In rezultat avem aceste implicari.
- Eu, inca o data vreau sa spun, ca rolul Romaniei, inclusiv si in reglementarea conflictului transnistrean este important.
- Cred ca Federatia Rusa urmeaza sa mearga in indeplinirea angajamentelor ce tin de relatiile bilaterale si multilaterale. Republica Molodva este stat independent, suveran, unitar, recunoscut inclusiv de Federatia Rusa si trebuie sa-i fie respectate drepturile, asa ca noi avem aceste asteptari.
Despre alegerile parlamentare din Republica Moldova:
- La declansarea campaniei electorale in Republica Moldova a Partidului Liberal Democrat din Moldova a facut un anunt public. Noi avem un obiectiv foarte clar in realizare. Noi nu vom polemiza cu partenerii din Alianta, nu vom ataca pe interior si ne tinem de acest obiectiv pe care ni l-am propus. Noi avem un singur adversar si acest adversar este Partidul Comunistilor.
- Eu consider ca este absolut corect ca cei care guvernat tara opt ani de zile si au un punct de vedere vizavi de trecut, vizavi de prezent si viitor, care au un potential electoral, haideti sa recunoastem, important, […] am considerat si consider ca este absolut necesar ca aceste puncte de vedere sa fie cunoscute de catre alegatori si am propus, intr-adevar, ca in ultima zi de campanie, sa iesim intr-o dezbatere publica, fiind mediata de reprezentanti ai societatii civile, in cadrul careia sa vorbim, pentru ca s-au facut atatea si atatea afirmatii care e necesar sa fie clarificate.
- Votul din 28 noiembrie este cu adevarat determinant, avand in vedere situatia in care se afla Republica Moldova si perspectivele care sunt in fata ei. Or, ratarea acestor perspective ar insemna o catastrofa pentru Republica Moldova, o spun foarte responsabil.
- Dupa aceste alegeri, eu sunt absolut sigur ca parte din cei care au ratiune in partidul Comunistilor nu vor mai insista sa ramana in aceasta forma, care atesta un comportament rudimentar, pe alocuri chiar cu elemente de primitivism si sa se alature, fie separandu-se, fie prin vot sau, nu stiu, prin anumite actiuni, deciziilor care vizeaza nu un partid politic sau altul, Republica Moldova in totalitate.
Despre aderarea la Uniunea Europeana:
- Vreau sa va spun ca conform datelor sondajelor reale, nu cele desenate intr-un birou sau altul, doua treimi din cetatenii Republicii Moldova din numarul total au o viziune foarte clara europeana si isi vad viitorul in Uniunea Europeana.
- Tin sa mentionez ca pentru anul trecut am avut o cadere a produsului intern brut de 7.8 %, pentru jumatatea acestui an avem o crestere de 5.6 si datele arata ca avem toata perspectiva, avand in vedere si preturile si volumul exporturilor sa recuperam pierderile de anul trecut. Acesta este rezultatul direct al actiunilor intreprinse, inclusiv al actiunilor pe care le-am avut de comun acord cu partenerii de dezvoltare, iar la capitolul deficit bugetar, care era in prognoza pentru sfarsitul anului, mostenire lasata de la comunisti de 15% suntem la ora actuala sa avem un deficit bugetar estimat la 5.4 procente.
- Noi am inceput, in cadrul negocierii Acordului de asociere cu UE, in ianuarie, acest proces a fost inceput, avem posibilitatea sa numaram lunile pe care le-am parcurs pana in prezent si sa vedem rezultatele. In 15 iunie deja am demarat dialogul pe marginea obtinerii acestui regim. In 25 octombrie, practic, am primit decizia politica in vederea obtinerii planului de actiune. Deci cu asemenea viteza cu care ne-am miscat noi, nu avem similitudini, deci nu avem exemple, de asemenea.
- Pentru noi este vital sa obtinem acest regim, nu doar in vederea oferirii posibilitatii cetatenilor din Republica Moldova sa circule fara vize in Europa. Noi avem foarte multi cetateni deja in UE, care pe alocuri sunt intr-o situatie de ostatici, neavand posibilitatea sa revina.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro