Presa in Diagonala: Un fost prim-ministru australian a fost atacat cu pantofi in timpul unei emisiuni TV; Cuba stabileste noi reguli pentru intreprinzatori; Ungaria aproba reforma sistemului de pensii private
Un fost prim-ministru australian a fost atacat cu pantofi in timpul unei emisiuni TV. Un activist care militeaza impotriva implicarii australiene in razboiul din Irak l-a atacat pe fostul prim-ministru australian John Howard cu o pereche de pantofi in timpul unei emisiuni televizate, informeaza AFP. Protestatarul s-a ridicat in picioare si a aruncat doi pantofi in directia lui Howard, fara sa il nimereasca. Gestul sau este similar cu cel al unui jurnalist irakian, care in anul 2008 a aruncat cu pantofii sai in presedintele american George Bush in timpul unei conferinte de presa. In cultura islamica, acest gest este considerat extrem de jignitor.
Cuba stabileste noi reguli pentru intreprinzatori. Mai multi potentiali antreprenori s-au adunat luni in fata cladirii guvernului de la Havana pentru a-si primi permisele de lucru ca liber-profesionisti, informeaza AP citat de Yahoo News. Guvernul comunist cubanez a instituit in aceasta luna o serie de masuri economice care au ca scop imbunatatirea situatiei economice. Conform noilor legi, care sunt cuprinse intr-un document de aproape 100 de pagini, guvernul poate emite licente care sa permita oricarui cetatean sa intreprinda activitati economice private. Economia cubaneza este una planificata si centralizata, iar noile reforme sunt cele mai semnificative de la inceputul anilor ’90. Noile legi stabilesc ce profesii vor putea fi practicate si care va fi nivelul de taxare pentru fiecare dintre ele. In total, taxele vor consitutui aproximativ trei sferturi din venitul total al fiecarui intreprinzator privat.
Ungaria aproba reforma sistemului de pensii private. Parlamentul ungar a aprobat luni o lege care va redirectiona banii cetatenilor dinspre fondurile private de pensii spre bugetul statului, intr-o incercare de a face fata deficitului bugetar enorm prevazut pentru anul viitor, informeaza AFP. Conform noii legi, statul va castiga anul viitor cu 1,5 miliarde de euro in plus. In prezent, in Ungaria cetatenii platesc 9,5% din venitul brut catre sistemul de pensii, din care 8% merg catre sistemul privat de pensii. Noua lege va redirectiona toti cei 9,5% catre bugetul de stat, cel putin pana la data de 31 decembrie 2011. Uniunea Europeana a criticat decizia Ungariei, numind-o o solutie temporara la o problema foarte importanta, cea a deficitului bugetar. Reducerea deficitului bugetar face parte dintr-o serie de angajamente pe care Ungaria si le-a luat fata de FMI, care a acordat guvernului de la Budapesta un credit de 20 de miliarde de euro in anul 2008.
Iranul va pune in functiune prima sa centrala electrica nucleara. Iranul va sarbatori marti punerea in functiune a primei sale centrale atomice, a declarat un parlamentar iranian pentru Reuters. Reactorul de la Bushehr va functiona cu uraniu pus la dispozitie de Rusia. Alimentarea cu combustibil a reactorului a inceput in luna august, iar productia comerciala de energie va incepe la inceputul anului viitor, cu o intarziere de cateva luni cauzata de un virus informatic ce a afectat mai multe sisteme electronice industriale iraniene. Centrala nucleara va produce 1000 megawati de energie, aproximativ 2,5% din necesarul de energie al republicii islamice.
Sony a oprit productia casetofoanelor Walkman. Sony a oprit luni productia de casetofoane portabile, la trei decenii de la introducerea primului model, informeaza AFP. Pana in prezent, Sony a vandut peste 220 de milioane de unitati. Sony Walkman a fost printre primele casetofoane portabile din lume si a avut un impact major asupra culturii populare din lumea intreaga, devenind simbolul unei generatii. Brandul Walkman a fost continuat de Sony si in era digitala, prin intermediul unei game de playere muzicale digitale. Oprirea productiei mini-casetofoanelor Walkman coincide cu aniversarea a noua ani de la lansarea primului iPod, principalul rival al Sony pe piata playerelor muzicale portabile. Incluzand si modelele CD sau MP3, Sony a vandut 385 de milioane de aparate sub marca Walkman. In 2009, Apple a anuntat ca a vandut in total 220 de milioane de iPod-uri.