Sari direct la conținut

Bancher local: Un credit din cinci ar putea fi neperformant pana la finele anului

HotNews.ro

Bancile si-au revizuit standardele de creditare iar IMM-urile se gandesc acum de doua ori daca sa ia un imprumut de la banca. Noi am facut niste calcule si ne asteptam ca rata creditelor neperformante (in total credite) sa ajunga la 20%. Daca punem asta in termeni de provizioane se ajunge la niste sume foarte ridicate”, a spus luni vicepreşedintele Unicredit Ţiriac Bank, Zoltan Major, prezent la conferinţa “Agenda Lisabona, mediul de afaceri şi reglementări mai bune – contribuţia României”. Potrivit vicepresedintelui Unicredit, in prezent, imprumuturile din sistemul bancar reprezinta 49-50% din PIB, in crestere fata de perioada anterioara, insa mult sub nivelul altor din tari din Europa Centrala si de Est.

“IMM-urile sunt foarte importante pentru revenirea economică după criză, de aceea fiecare bancă doreşte să sprijine IMM-urile”, a mai precizat Major, adaugand ca bancile locale se orienteaza catre zona de credite garantate de Fondul Naţional de Garantare pentru IMM, ceea ce face ca acum rolul statului să fie foarte important pentru creşterea creditelor acordate IMM.

Rata creditelor neperformante, calculată după întârzierile de peste două luni, a ajuns în august la 19,3% faţă de doar 6% în urmă cu aproximativ doi ani, arată datele Băncii Naţionale a României, citate de Moody’s. În opinia analiştilor agenţiei de rating, ponderea creditelor cu probleme este alarmantă şi pune presiune puternică asupra ratei de profitabilitate a băncilor. Şi mai îngrijorător este că tendinţa de creştere a împrumuturilor neperformante s-ar putea menţine şi în 2011, pe fondul unei reveniri economice slabe.

ARHIVĂ COMENTARII
Ion_Ratiu • 2023-07-02 09:51:38
Ce colonie! Auzi, înaltul reprezentant le dictează legile. Bine, la noi înaltul reprezentant are alt nume și locuiește la ambasadă
12 3
Gambeta • 2023-07-03 11:05:54
B&H este un adevarat butoi cu pulbere, ca mai toate statele desprinse din fosta Iugoslavie. Cu exceptia Sloveniei, unde lucrurile par sa se fi asezat pe un fagas normal, si poate Croatia (dar aici excesele nationaliste sunt inca prezente, chiar daca mai rar, inclusiv in declaratiile presedintelui), toate celelalte state din fosta Iugoslavie par aflate intr-o pauza de recapatat fortele pentru un noua disputa. Din pacate, situatia nu poate fi dezamorsata atat timp cat dialogul si bunele intentii lipsesc. Este foarte clar ca etniile astea nu mai pot convietui impreuna. Se urasc, pur si simplu, iar asta se vede si la vot, cand partide extremiste ajung la putere cu mesaje revansarde.
0 2
INTERVIURILE HotNews.ro