Scotia: Romanul care era sa doboare un avion Tornado cu un laser, condamnat la patru luni de inchisoare
Un roman care lucreaza la o ferma din Scotia, si care era pe punctul sa provoace prabusirea unui avion de vanatoare dupa ce a folosit un laser pentru „a orbi” pilotul unui aparat Tornado, a fost condamnat la patru luni de inchisoare, transmite thescotsman.com. Radu Moldovan a recunoscut ca, in timp ce se afla la un gratar, „s-a jucat” cu laserul pe care-l achizitionase cu patru lire sterline de pe site-ul de licitatii eBay.
Incidentul a avut loc in acest an, la 16 august. Moldovan a declarat ca se afla la un gratar cu alti imigranti est-europeni si ca se juca cu laserul, pe care-l indrepta spre cer, in momentul in care a observat avionul de vanatoare ce zbura spre baza RAF Leuchars din Fife.
El a a fixat fasciculul luminos spre cabina aparatului timp de apoape zece secunde, distragandu-le atentia pilotului si navigatorului care se aflau in avionul de lupta.
Potrivit declaratiilor oficiale, doar indemanarea pilotului a impiedicat prabusirea aparatului, ce zbura la joasa altitudine in regiune. Laserul i-a distras atentia pilotului, care efectua niste manevre foarte riscante la doar 360 de metri deasupra solului.
Pilotul a reusit sa aterizeze in siguranta, desi romanul a continuat sa indrepte fasciculul spre aparat de cateva ori.
Aparatele aflate la bordul avionului au localizat sursa fascicului, iar pilotul a comunicat coordonatele oficialilor locali din Cupar, Fife, pe coasta de est a Scotiei.
Moldovan, angajat la Cairnie Fruit Farm, a recunoscut ca a pus in pericol „in mod nesabuit” viata pilotului ce zbura spre baza RAF Leuchars, afirmand insa ca nu si-a dat seama de pericol: „Inteleg acum”, a declarat el dupa ce a fost retinut. Moldovan a sustinut initial ca a indreptat laserul doar spre burta aparatului, insa dupa aceea a recunoscut ca a tintit fasciculul spre cabina avionului Tornado.
Acesta nu este primul incident de acest fel petrecut in lume. La mijlocul lunii iunie a acestui an, doi tineri au fost arestati dupa ca au incercat „sa-i orbeasca” cu fascicule laser pe pilotii avioanelor care aterizau pe aeroportul din Hamburg. In august 2009, pilotii greci au cerut autoritatilor sa ia masuri dupa mai multe cazuri in care au fost deranjati de lasere. In februarie 2009, pilotii de pe 12 aparate care aterizau pe aeroportul Tacoma din Seattle au raportat ca au fost deranjati de un laser de culoare verde indreptat spre ei de o persoana aflata la sol.
Un studiu realizat in 2004 de Administratia Aviatica Federala (FAA) din SUA a indicat ca mai mult de jumatate din cei 34 de piloti testati intr-un simulator au „raportat dificultati” dupa ce au fost „orbiti” cu lasere.