O caramida la solidaritatea de care avem nevoie – intalnirea Guvernului cu reprezentantii asociatiilor romanesti din lume
O jumatate de glob a strabatut domnul Luchian pentru a veni din Australia la Mangalia, la reuniunea romanilor de peste granite, convocata de Guvernul Romaniei. Din SUA si Elvetia, Germania, Italia, Spania si alte tari ale Europei, ca si din tarile vecine Romaniei, au calatorit pe cont propriu si alti emisari ai mediului asociativ si de presa de peste granite. De ce? Pentru ca aveau cate ceva de vorbit: despre o eventuala strategie comuna in vremuri de criza si despre eterna problema a imaginii Romaniei peste hotare.
Intre 15-20 august are loc la Mangalia, in sala de conferinte a hotelului Paradiso, intalnirea reprezentantilor Guvernului si ai altor institutii ale statului roman cu reprezentantii asociatiilor romanesti si ai presei de peste hotare. Premierul Emil Boc a trimis un mesaj participantilor la reuniune, citit de Eugen Tomac, secretar de stat pentru relatia cu romanii de pretutindeni din cadrul MAE.
Venind in intampinarea unei problematici specifice cu care se confrunta mai ales noua emigratie, de tip economic, in prima zi a reuniunii a discutat cu participantii ministrul Muncii, Mihai Seitan. El s-a referit la necesitatea ,,contributiei cu informatii si a transferurilor de date, cu comunitatile din afara granitelor”.
Vorbind despre recentele reduceri de personal bugetar din Romania, Seitan a spus ca un sfert din populatia tarii lucreza in sistemul bugetar, iar reducerile de personal anuntate de Guvern se refera “la cel administrativ, si nu executiv”. Referitor la importanta pe care Guvernul Romaniei o acorda romanilor traitori peste granite, ministrul Seitan a spus ca “e mare lucru sa ai o astfel de potenta in tarile in care au ales sa traiasca romanii” si ca “diaspora este un sistem de ambasadoriat romanesc. “
Secretarul de stat Eugen Tomac a cerut, in prima zi, participantilor la reuniune: “Sa mai puneti o caramida la solidaritatea de care avem nevoie”.
“ Pentru prima data, in programul de guvernare exista un capitol distinct dedicate romanilor de peste granite”, a mai spus Tomac.
Din prezidiul primei zi de lucrari au mai facut parte Costin Dumitrescu, director in MAE, Claudiu-Iorga Palaz, prefectul Constantei si Gabriel Micu, consilier personal la Cabinetul secretariatului general al Guvernului.
Referitor la legislatia muncii si plata constributiilor sociale la pensii, delegati ai diasporei din Italia au ridicat problema unei eventuale recuperari a acestor contributii pentru munca “la negru” prestata de conationali peste granite. Tehnic, aceasta contributie retroactiva e greu realizabila, “deoarece statele UE nu incurajeaza munca la negru”, dupa cum a evidentiat ministrul Seitan.
Aceasta ar constitui insa, pur teoretic, o sursa de venituri a Caselor de Pensii din Romania. Ea este si o polita de asigurare de batranete, pentru cei care n-au avut intotdeauna sansa unei munci pe baze contractuale. “ Sunt insa si banii obtinuti din munca la negru bani ilegali?”, a intrebat unul dintre participanti.
Tot din Italia, a fost mentionata atitudinea unor romani care n-ar fi grozav de fericiti sa-si plateasca si contributiile sociale, deoarece aceasta “le-ar diminua veniturile”. Eugen Terteleac a mentionat ca in Italia ar fi fost adoptata o “lege privind sanarea clandestinilor”. Tot el considera ca taxele consulare care se aplica “sunt exagerate”.
In prima zi a reuniunii s-a vorbit despre “reintegrarea romanilor in Romania”, un tel a carei formulare pare ciudata, insa reflecta cel putin un factor psihologic de sciziune, intre romanii dintre granite, cei din afara lor, si, nu in ultimul rand, institutiile romanesti responsabile de soarta cetatenilor Romaniei, oriunde s-ar afla ei.