Sari direct la conținut

„Toate ipotezele sunt pe masă”. Misterul originii coronavirusului va fi elucidat cu o singură condiție, spune șeful OMS

HotNews.ro
Piata Huanan din Wuhan, Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia
Piata Huanan din Wuhan, Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a presat joi China să împărtășească informațiile sale despre originea coronavirusului, spunând că până când acest lucru nu se va întâmpla toate ipotezele rămân pe masă, la mai bine de trei ani de la apariția SARS-CoV-2, notează Reuters.

„Fără acces deplin la informațiile pe care le are China, nu poți spune asta sau cealaltă”, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, ca răspuns la o întrebare despre originea virusului.

„Toate ipotezele sunt pe masă. Aceasta este poziția OMS și de aceea am cerut Chinei să fie cooperantă în această privință.”

„Dacă vor face acest lucru, atunci vom ști ce s-a întâmplat sau cum a început”, a mai spus el.

Wuhan, decembrie 2019

Virusul a fost identificat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan în decembrie 2019, mulți bănuind că s-a răspândit într-o piață de animale vii înainte de a se împrăștia în întreaga lume și de a ucide aproape 7 milioane de persoane.

Datele din primele zile ale pandemiei COVID-19 au fost încărcate pentru scurt timp de oamenii de știință chinezi într-o bază de date internațională luna trecută.

Acestea au inclus secvențe genetice găsite în peste 1.000 de probe de mediu și de animale prelevate în ianuarie 2020 la piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, locul unde a avut loc primul focar cunoscut de COVID-19.

Ce arată datele chinezilor despre COVID-19

Datele au arătat că ADN-ul de la mai multe specii de animale – inclusiv de la câinii raton – a fost prezent în probele de mediu care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, sugerând că acestea au fost „cele mai probabile căi de transmitere” a bolii, potrivit unei echipe de cercetători internaționali.

Cu toate acestea, într-un studiu neevaluat de către experți, publicat de revista Nature în această săptămână, oamenii de știință de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China au contestat concluziile echipei internaționale.

Aceștia au declarat că probele nu au furnizat nicio dovadă că animalele au fost într-adevăr infectate.

De asemenea, acestea au fost prelevate la o lună după ce a avut loc prima transmitere de la om la om în piață, astfel încât, chiar dacă au fost pozitive la coronavirus, animalele ar fi putut lua virusul de la oameni.

OMS caută răspunsuri

Epidemiologul OMS Maria Van a declarat că cele mai recente informații din China au oferit unele „indicii” privind originile, dar nu și răspunsuri.

Ea a spus că OMS lucrează cu oamenii de știință pentru a afla mai multe despre primele cazuri din 2019, cum ar fi locul unde se află persoanele infectate.

Ea a adăugat că OMS încă nu știe dacă unele dintre cercetările necesare au fost întreprinse în China.

OMS a cerut, de asemenea, Statelor Unite ale Americii datele originale care au stat la baza unui studiu recent al Departamentului american al Energiei, care a sugerat că o scurgere de laborator din China ar fi cauzat probabil pandemia COVID-19, a adăugat ea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro