Administratorii de fonduri de pensii private: Taierea a doua procente din contributia Pilonului II ar aduce statului economii de doar 660 de milioane de lei in 2010
Propunerea de taiere a doua procente din contributia la pilonul II de pensii ar aduce statului economii in acest an de doar 600 milioane lei, respectiv 1,4% din totalul deficitului bugetar care potrivit declaratiilor publice oficiale ar fi ajuns la 9,1% din PIB (46 miliarde de lei), a atentionat vineri Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Mai mult, sustin administratorii, pentru actuala generatie de salariati reducerea contributiilor la pensiile private obligatorii ar insemna pensii mai mici cu pana la 30%-40%.
„Potrivit declaratiilor publice oficiale, in absenta masurilor de austeritate anuntate deja, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% din PIB (46 miliarde de lei). Din aceasta suma, taierea a 2 procente din contributia Pilonului II ar „economisi” statului, in 2010, doar 660 de milioane de lei, adica 1,4% din deficitul total. Pretul insa ar fi distrugerea definitiva a Pilonului II, nationalizarea pensiilor private, alungarea investitorilor straini din tara si aruncarea Romaniei in urma cu 20 de ani”, a precizat Crinu Andanut, presedintele APAPR.
- Autoritatile, acuzate ca incearca sa amputeze viitorul contributorilor fara stiinta institutiilor financiare internationale
Mai mult, asociatia administratorilor de fonduri de pensii acuza ca neregasirea masurii de reducere a contributiilor pe pilonul II in scrisoarea catre FMI ar fi o incercare a autoritatilor de a amputa viitorul a 5 milioane de contributori fara stiinta institutiilor financiare.
„Printr-o noua afectare a Pilonului II, Guvernul ar reusi ceea ce nicio tara din lume nu a incercat: sa taie si pensiile celor care inca nu sunt pensionari, amanetand viitorul de dragul evitarii unor reforme necesare in prezent. Guvernul nu a inclus insa aceasta idee in scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International, desi ea vizeaza un domeniu vital de politica publica in zona sociala, incercandu-se probabil amputarea viitorului a 5 milioane de contributori fara stiinta institutiilor financiare internationale, care in prezent finanteaza Romania”, a mai spus Andanut.
- Solutiile propuse de administratorii de fonduri de pensii private pentru finantarea deficitului creat de Pilonul II
Pentru evitarea adoptarii acestei masuri injuste, APAPR propune urmatoarele solutii:
- Guvernul Romaniei trebuie sa solicite Eurostat, Comisiei Europene si Fondului Monetar International ca toate contributiile virate catre Pilonul II de pensii private sa fie exceptate de la calculul deficitului bugetar, conform practicilor europene si internationale.
- Finantarea deficitului bugetar temporar creat de Pilonul II conform planurilor facute in 2007-2008 si al memorandumului incheiat de Guvernul Romaniei cu Banca Mondiala: prin emisiuni de titluri de stat pe termen lung (10-15 ani) si din veniturile din privatizarea companiilor unde statul mai detine inca pachete de actiuni.
„Romania este statul Uniunii Europene cu cea mai subdezvoltata piata de titluri de stat pe termen lung, fapt care afecteaza increderea investitorilor institutionali si reduce sansele adoptarii monedei unice euro. Tara noastra ar putea acoperi deficitul temporar creat la buget de Pilonul II prin emisiuni de titluri de stat cu maturitate ridicata, care ar rezolva si aceasta problema, impreuna cu un management mai bun al datoriei publice”, a explicat Crinu Andanut.
- Vladescu: Contributia la pilonul II se va reduce
La finalul sedintei de Guvern de miercuri, cand s-au anuntat masurile din scrisoarea catre FMI, ministrul finantelor Sebastian Vladescu, a mentionat ca nivelul contributiei la pensiile private se va reduce, dar ca aceasta masura se va regasi in proiectul de rectificare bugetara ce va fi aprobat cel mai tarziu la inceputul lui iulie.