AUDIO Reprezentantii societatilor cu capital de stat nu exclud posibilitatea unor reduceri salariale. Ce spun sindicatele despre castigurile directorilor
Reprezentantii companiilor si societatilor de stat nu exclud posibilitatea ca masura reducerii fondului de salarii cu 25% sa fie aplicata si in cazul lor. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii unor companii de stat au afirmat ca nu au primit nicio informatie legata de modul in care ar putea fi aplicata o eventuala reducere salariala.
„Nu stiu ce se va intampla, nu am auzit de nicio decizie in privinta companiilor nationale. Daca va exista vreun act normativ privind reducerea salariilor, atunci o sa ne supunem lui. CNADNR este o companie in subordinea Ministerului Transporturilor, iar Ministerul Transporturilor este sub incidenta Guvernului. Depinde, deci, de ce se intampla acolo daca aceasta masura ne va afecta si pe noi.”, a declarat Dorina Tiron, director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR).
„Nu stiu, sa vedem. Deocamdata nu stiu daca au luat vreo decizie in privinta societatilor nationale. Asteptam, orice este posibil”, a afirmat Ioan Rusu, director general adjunct in cadrul S.N. Transgaz.
„Nu am primit nicio informatie referitoare la reducerea salariilor si nu stiu cum se poate, mai ales ca suntem societate comerciala de stat. Totul depinde de decizia care se va lua la nivelul Guvernului, daca se vor reduce sau nu salariile si la societatile de stat. Dar, acum nu pot sa va spun nimic sigur”, a spus Gheorghe Udriste, director general al Metrorex.
„Nu am auzit nimic legat de reducerea salariilor la noi. Sincer, nu stiu daca este posibil. Suntem societate comerciala cu capital de stat si avem alt statut”, a spus la randul sau, un director din cadrul SC Hidroelectrica.
„Toate masurile sunt in stadiu de discutie. Deocamdata, nu vreau sa ma pronunt in acest sens”, a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu. „Nu s-a luat nicio decizie, nu s-a stabilit nimic pe aceasta tema”, a spus, la randul sau, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban.
Bogdan Hossu: Nu prea am vazut multi directori din companiile de stat care sa fi ramas la nivelul salariului unui secretar de stat
Descarca fisierul audio in format MP3
Iata principalele declaratii, pe tema salarizarii in companiile de stat, facute de liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro-RFI realizata de Dan Tapalaga. :
- La companiile de stat nu exista nicio relatie, nu se schimba nimic. Discutam de sectorul bugetar, nu de sectorul de stat. Sectorul bugetar insemna sanatate, invatamant, justitie, aparare
- Ele sunt reglementate de ordonanta 79/2008 care prevede ca directorul general trebuie sa aiba salariul unui secretar de stat
- Fondul de salariu nu se misca decat cu 60% din modificarile de productivitate a muncii sau cu inflatia
- Cu regret, nu prea am vazut multi directori generali care au ramas la nivelul de secretar de stat
- Trebuie facuta o diferentiere intre masa de lucratori si ceea ce se intampla per ansamblul intreprinderii ca fond de salarii pentru ca a culpabiliza, in general, prin faptul ca o grupare privilegiata care extrage mai mult din fondul de salarii nu inseamna, de fapt, o politica normala
- Marea majoritate a salariatilor din companiile de stat au o scadere a salariilor primite, nu a fondurilor, subliniez, undeva intre 15% si 20%. Daca adaug si zilele pentru somajul tehnic scaderea este mult mai puternica
- Din intamplare, exista o prevedere de motivare a conducerilor si mai ales a consiliilor de administratie, directori, directorasi, care au contracte stimulative si, de fapt, economiile care se fac in domeniul lucratorilor sunt erodate de masa de directori care se multiplica si care sunt motivati si stimulati decat dupa alte reguli.
Cum se acorda salariile la societatile cu capital de stat
Potrivit Ordonantei de Urgenta 70/2008, la companiile de stat, societati nationale, regii autonome, fondul de salarii este stabilit in functie de performanta acestora. „Fundamentarea fondului de salarii anual, prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli al operatorilor economici, se va face pe baza indicelui de crestere a castigului salarial mediu brut lunar, care nu va putea fi mai mare de 60% din indicele de crestere a productivitatii muncii, calculat in unitati valorice comparabile sau in unitati fizice, dupa caz (…)Suplimentar fata de cresterea prevazuta la alin. (1) se va putea acorda o crestere a castigului salarial mediu pe baza economiilor rezultate din reducerea cheltuielilor la 1.000 lei venituri, dar nu mai mult decat indicele de crestere a productivitatii muncii (…)Indicele productivitatii muncii va putea fi calculat in unitati fizice pentru activitatea de baza, daca aceasta reprezinta mai mult de 50% din totalul veniturilor din activitatea de baza”.
In urma cu o luna, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta potrivit careia salariile directorilor de la companiile de stat vor fi plafonate la nivelul remuneratiei unui secretar de stat pe tot parcursul anului 2010. Pana acum, directorii de la companiile cu capital de stat primeau bonusuri salariale ce vor fi acordate în funcţie de performanţă.