Sari direct la conținut

Adrian Nastase – retrimis in judecata de DNA in dosarul Zambaccian

HotNews.ro

Fostul premier Adrian Nastase a fost din nou trimis in judecata de procurorii anticoruptie in dosarul „Zambaccian 1”, informeaza Directia Nationala Anticoruptie, in sarcina acestuia fiind retinute infractiunile de luare de mita in forma continuata si santaj. Procesul in acest dosar incepe pe 14 iunie – a stabilit Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In acest dosar, procurorii DNA au mai dispus trimiterea in judecata si a inculpatilor:

Daniela Nastase, sotia lui Adrian Nastase, – in sarcina careia s-au retinut infractiunile de „complicitate la luare de mita” si „participatie improprie la infractiunea de folosire la autoritatea vamala de documente false in legatura cu fapta de coruptie”

Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii (I.S.C.), in sarcina careia s-au retinut infractiunile de „dare de mita, participatie improprie la infractiunea de folosire a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in legatura directa cu infractiunea de dare de mita, participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de folosire de acte falsificate si spalare de bani, toate in forma continuata”.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2002 – 2004, in calitate de prim-ministru – (…) – inculpatul Adrian Nastase a primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase foloase necuvenite in valoare de 22.155.985.853,08 ROL (aproximativ 630 000 euro la cursul de schimb 2002/2004). Acestea foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele din localitatea Cornu si respectiv municipiul Bucuresti, str. Cristian Tell. Concret, au fost primite urmatoarele foloase necuvenite:

a) De la inculpata Irina Paula Jianu:

– suma de 3.702.843.845 ROL reprezentand contravaloarea unor bunuri achizitionate din China si a cheltuielilor ocazionate de introducerea acestora in tara si transportul intern;

– suma de 2.027.844.822,27 ROL reprezentand contravaloarea lucrarilor de tamplarie cu geam termopan executate de S.C. REGAL GLASS SRL Bacau la imobilul sau din localitatea Cornu, judetul Prahova si suportate din fondurile S.C. VERTCON S.A. Bacau (1.407.535.800 lei) si S.C. REGAL GLASS SRL Bacau (620.309.022,27 lei);

– suma de 16.425.297.185,81 ROL reprezentand contravaloarea unor lucrari de constructii si renovare executate la imobilul situat in str. Cristian Tell din Bucuresti, din care 12.610.443.157 ROL lei din fondurile S.C. CONIMPULS S.A.Bacau, 1.186.854.028,81 ROL din fondurile S.C. VERTCON S.A. Bacau si 2.628.000.000 ROL din bani personali ai inculpatei Irina Paula Jianu.

Sumele de bani au fost primite de la inculpata Irina Paula Jianu in scopul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii, precum si pentru asigurarea pentru aceasta a unui statut care sa ii confere autoritate deplina in cadrul institutiei la conducerea careia se afla.

b) De la martorul Ioan Paun

– prestarea serviciilor de achizitionare a unor bunuri din China, depozitarea lor temporara la sediul Ambasadei Romaniei din China, ambalarea, supravegherea incarcarii lor in containere si organizarea transportului pe parcurs extern in scopul numirii si mentinerii acestuia in functiile de consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong, precum si pentru mentinerea permanenta in misiune in strainatate.

In cursul lunii martie 2006, data la care exercita functia de presedinte al Camerei Deputatilor, in scopul ingreunarii urmaririi penale in cauza in care era cercetat pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, in mod repetat, inculpatul Adrian Nastase l-a amenintat pe consulul Ioan Paun cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru acesta (si anume ca acesta lucreaza sub acoperire pentru anumite institutii) pentru a-l determina sa-si retracteze declaratiile date in cauza si sa nu predea organelor de ancheta documentele doveditoare in posesia carora acesta se afla.

In 25 ianuarie, Directia Nationala Anticoruptie a dispus, in vederea confiscarii, instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor, precum si asupra imobilului detinut de sotii Nastase in strada Muzeul Zambaccian.

Adrian Nastase a fost initial trimis in judecata la data de 13 noiembrie 2006. La data de 7 aprilie 2008, prin decizie definitiva, ICCJ a dispus restituirea, la DNA, a cauzei pentru refacerea urmaririi penale, intrucat s-a apreciat ca acesta beneficiaza de imunitatea conferita de calitatea de fost prim ministru. Restituirea s-a facut in baza unei decizii a Curtii Constitutionale (ulterioara trimiterii in judecata) care a admis o exceptie de neconstitutionalitate ce fusese invocata de inculpat in acest dosar.

Prin urmare, la data 4 august 2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa ICCJ a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Adrian Nastase, in acest dosar. Camera Deputatilor a adoptat Hotararea nr. 8 din data de 4 martie 2009, conform careia cere urmarirea penala a lui Adrian Nastase pentru faptele care fac obiectul dosarului mentionat.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi precizase in luna ianuarie, in cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro, cu privire la „amanarea trimiterii in judecata a lui Adrian Nastase”, ca „intr-unul din dosare, Parlamentul a refuzat sa dea aviz pentru trimiterea in judecata a lui Adrian Nastase”, dar „mai exista un dosar in lucru la DNA, care va fi finalizat curand”.

UPDATE – Adrian Nastase respinge categoric „acuzatiile mincinoase formulate impotriva sa” in dosarul Zambaccian si este convins ca va „obtine un verdict favorabil in instanta”.

Documente:

Punct de vedere transmis de Adrian Nastase privind „Dosarul Zambaccian” (HotNews.ro, 05 May 2010) DOC, 40960K

„Este vorba de un „snop” de dosare, incepute de DNA in anul 2005, in incercarea de a transforma o cauza civila in multiple cauze penale, dosare in care in care nu exista nici un fel de dovada impotriva mea (…) Este un dosar care a inceput politic, a avut miza si obiective politice si, iata, ajunge in instanta tot intr-un moment politic. Nu sunt vinovat de acuzatiile care mi se aduc si voi demonstra acest lucru in fata judecatorilor”, precizeaza Nastase intr-un punct de vedere remis redactiei HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro