Sari direct la conținut

AUDIO VIDEO Ludovic Orban: PNL nu trebuie sa fuga de guvernare. Traian Basescu a dorit PNL la guvernare, PDL nu a vrut sa imparta puterea cu nimeni

HotNews.ro

Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, candidat la sefia partidului la Congresul din 5-7 martie, sustine, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca liberalii ar putea fi invitati din nou la guvernare pentru ca actualul Guvern este „incapabil sa gestioneze situatia economica si sociala din Romania”. Orban a mai spus ca PNL nu trebuie sa fuga de guvernare, precizand ca, in decembrie 2009, Traian Basescu si-a dorit liberalii in guvern, dar ca PDL n-a vrut sa imparta puterea. Orban declarase luni ca liberalii ar putea ajunge la guvernare mai devreme de 2012.

  • Consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu, a declarat la HotNews.ro ca Orban „isi doreste sa alimenteze asteptarile celor care vor intrarea cit mai rapida la guvernare, in opozitie cu Crin Antonescu”.

Descarca fisierul audio in format MP3

Vezi cele mai importante declaratii facute de Ludovic Orban la HotNews.ro

  • Dupa cum se comporta guvernul actual, parerea mea e ca va fi scos de la Palatul Victoria de populatie. La guvernare te cheama populatia, sau cel care formeaza guvernul. E posibil ca odata cu tensiunile sociale din ce in ce mai serioase, in conditiile in care cresc toate preturile, pe de alta parte pensiile sunt inghetate, salariile nu numai ca sunt inghetate dar sunt reduse, dar pierd locurile de munca, se va ajunge la o situatie exploziva in Romania. Cred ca actualul guvern este incapabil sa gestioneze situatia economica si sociala din Romania. Din acest motiv, am spus ca nu resping ab initia, din start, posibilitatea ca intr-un moment in care incapacitatea acestui guvern sa determine caderea Guvernului Boc sa se nasca negocieri pentru o alta formula politica de guvernare. Si am spus ca Partidul National Liberal nu trebuie sa fuga de guvernare, pentru ca de fapt un partid isi da masura valorii atunci cand se afla la guvernare, si ca trebuie sa negociezi o eventuala participare la guvernare, dar in mod evident in baza programului liberal.

  • Nu pot sa-mi asum un obiectiv cum este desfiintarea PD. Cred ca intr-o societate democratica rolul unui partid politic este de a castiga increderea cetatenilor, de a genera programe, politici publice, masuri solutii, astfel incat sa fie votat de un numar cat mai mare de cetateni pentru a ajunge in postura de a castiga alegerile si de a guverna, nu sa se apuce sa desfiinteze un alt partid. (…) Masura valorii unui partid, masura utilitatii in societate, se da atunci cand esti la guvernare prin capacitatea de a genera politici publici.
  • In decembrie au fost niste negocieri formale. Dupa parerea mea, Traian Basescu a dorit PNL la guvernare, dar PDL nu a dorit PNL la guvernare pentru ca nu a dorit sa imparta puterea cu nimeni, asa cum nu doreste nici astazi. Sigur, asta nu inseamna ca a dorit PNL la guvernare pentru ca iubeste PNL. Sunt convins ca a avut alte motivatii. Poate pentru a reduce opozitia la actualul guvern, poate pentru a  transfera raspunderea efectelor grave ale guvernarii catre PNL si nu catre PD. Dar opinia mea este ca, dupa luarile de pozitie ale lui Traian Basescu, chiar si-a dorit, dar n-a vrut Partidul Democrat.
  • Nu cred ca domnul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu poate fi purtator de cuvant al PD, asa ca povestea asta cu invitatia ramane deschisa e mai mult asa…presedintele cheama la guvernare cand o sa se schimbe ceva in PD. Nu poti sa faci intelegere cu niste oameni care au incalcat aproape orice intelegere pe care am avut-o cu ei. Restabilirea increderii intre PNL si PD se va face intr-un timp extrem de indelungat. Pentru ca am avut o colaborare din care a castigat numai PD, PNL a luat toate castanele, Traian Basescu s-a transformat in cel mai mare dusman si inamic al PNL iar lucrurile astea se uita greu.
  • Intre toate partidele politice trebuie sa negociem un acord, care sa reglementeze cateva lucruri, in special relatia dintre putere si opozitie. Nu mi se pare normal ca, intr-o tara europeana, Guvernul sa nu aiba relatii cu grupurile parlamentare ale partidelor de opozitie, sa ne tratam ca pe niste dusmani.
  • Orice fel de reluare a dialogului institutional intre putere si opozitie, orice fel de intelegere intre partidele politice parlamentare care sa normalizeze relatiile in viata politica romaneasca este o intelegere care face bine democratiei. 

Ludovic Orban acuza epurarile politice si persecutiile la care sunt supusi primarii PNL de catre actuala guvernare

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro