Sari direct la conținut

Episcopeasa puternic alcoolizata la volan. Cate greseli isi poate permite un om al Bisericii?

HotNews.ro

Divort, cancer la san, critica publica a razboiului din Afganistan. Margot Käßmann a facut, in repetate randuri, valuri in mass-media germana. Femeia de 51 de ani este episcop al Bisericii Evanghelice, conduce 25 de milioane de protestanti germani. Sambata noaptea la Hanovra, ea a trecut la semafor pe rosu si a fost depistata cu o alcoolemie de 1,54, la volanul masinii sale de serviciu. O amenda grasa si carnetul luat pe un an sunt aproape sigure. Daca dracul isi baga coada mai tare, greseala o poate costa si inalta ei functie.

“Teoretic, isi putea lua un sofer” a spus dupa incident purtatorul de cuvant al Bisericii Evanghelice si Luterane din Hanovra, Johannes Neukirch. Käßmann insa s-a asezat la volanul masinii de serviciu si a plecat de la o intalnire privata. In jurul orei 23.00, ea trece pe rosu la semafor si este oprita de politie. La controlul actelor, politistul simte miros de alcool si ii intinde etilotestul. Acesta arata 1,1 la mie, soferita e dusa la sediul politiei, pentru a i se lua proba de sange. I se retine si carnetul de sofer. Dupa proba de sange, alcoolemia se dovedeste si mai ridicata, ajungand la 1,54.

“Am fost insami socata de greseala pe care am putut s-o fac. Sunt constienta cat de periculos poate fi alcoolul la volan”, a declarat Käßmann pentru presa germana. Un plus de gravitate s-ar adauga faptei, dupa cum considera unii critici din interiorul Bisericii, deoarece consumul de alcool s-a produs in timpul postului de Pasti. Teologul Friedrich Schorlemmer ii ia insa apararea: “Este un blackout al oamenilor cu functii publice, aflati mereu sub stress”.

In afara de consecintele personale legate de abaterea savarsita, pe episcopul Bisericii Evanghelice il asteapta si o analiza disciplinara. Michael Mädler, purtator de cuvant al Bisericii Evanghelice si Luterane din Bavaria a explicat ca, in cazul unor sesizari ale procuraturii, “se face intern o analiza a faptei comise si daca aceasta contravine principiilor comportamentale pe care trebuie sa le urmeze un reprezentant al Bisericii, pot fi aplicate avertismente sau sanctiuni banesti. Scoaterea din functie se aplica doar la delicte grave, cum ar fi cele insotite de violenta.”

Incidentul in care a fost implicata Käßmann vine pe fondul unei intense dispute politice si mediatice legate de afirmatiile sale, privitoare la razboiul din Afganistan. In timpul slujbei de Craciun 2009 si de Anul Nou 2010 de la Dresda, Käßmann a spus: “Nimic nu e bun in Afganistan. Toate strategiile astea prin care ne-ati inselat, cum ca soldatii normal ca poarta arme si s-ar putea sa fie omorati si civili…Insa armele, in mod evident, nu aduc pace in Afganistan. Avem nevoie de mai multa fantezie pentru pace, pentru cu totul alte forme de rezolvare a conflictelor”.

Ca urmare a controversei survenite in urma acestor afirmatii ale sale, Käßmann a fost invitata personal de ministrul Apararii germane, Karl-Theodor zu Guttenberg, sa tina o slujba la fata locului, chiar soldatilor germani aflati in misiune in Afganistan. Presedintele Germaniei Horst Köhler a apreciat in 15 ianuarie predica episcopului luteran cu urmatoarele cuvinte: “Cu predica dv. de Anul Nou, ne-ati facut tuturor un serviciu. Nu sunt de acord cu tot ce ati spus, insa tara noastra are nevoie de astfel de contributii, iar dezbaterea actuala n-are sens”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro