Sari direct la conținut

Romania in mars fortat spre ideologizare

HotNews.ro

Nici o seara fara pensii si salarii, nici o emisiune fara PSD. Cam asta se vede zilnic la Realitatea si Antene. Nici o seara fara Boc sau vreun ministru PDL chemat pe soclu la B1 TV. Vantu, Voiculescu si Patriciu controleaza fluxul de informatii si idei anti-Basescu. Familiei Paunescu i-a revenit celalalt rol. Ideologizarea spatiului public nu se manifesta doar in presa. Urmariti cu atentie disputa dintre Marius Oprea si Vladimir Tismaneanu. Este prelungirea dezbaterii pe tema inregimentarii politice a intelectualilor. Noutatea ar fi ca nimeni nu mai joaca acum farsa independentei. Cum se suna insa partitura inregimentarii?

  • Bobby Paunescu: „Asta nu inseamna, de exemplu, in cazul nostru de orientare centru-dreapta, ca nu-i sustii pe cei de la PSD atunci cand au o idee care merge in directia asta sau atunci cand sustin niste idei care merg in directia asta. Deci nu se refera la sustinerea unui om politic sau a unui partid sau a unor interese. Nu, asta este un curent. (…) Eu va spun foarte clar, eu am vederi de centru-dreapta. Sansa face ca cei pe care i-am avut colegi si pe care ii am colegi in B1 TV sa aiba aceleasi viziuni. In cazul in care in Evenimentul zilei exista jurnalisti care au viziuni de stanga, liberi, pot sa faca ce vor. Nu o sa intervin in politica editoriala. ( Interviu Mediafax, 14 februarie 2010)
  • Mircea Geoana „Alesii locali formeaza temelia PSD. (…) Prin urmare, prioritatea noastra este ca alesii locali ai PSD sa fie beneficiarii principali ai resurselor politice de care dispune partidul.(…) Constituirea sau sustinerea unor institutii media care sa-si asume transparent si activ o viziune de stanga reprezinta o solutie ce trebuie avuta in vedere” (Programul Impreuna pentru Viitor, februarie 2010)

Condamnarea oficiala a comunismului a separat definitiv apele in politica romaneasca. Din 18 decembrie 2006 asistam la o falsa lupta ideologica. Prin campaniile de presa declansate de trusturile lor, Voiculescu, Vantu si Patriciu au avut obiective foarte personale:

  • a) Eliminarea lui Traian Basescu din functia de sef al statului
  • b) Amplificarea confuziei: Toate partidele sunt la fel, nu exista diferente majore intre stanga si dreapta, toti sunt corupti, securisti, prosti administratori.
  • c) Reabilitarea mogulilor: Noi suntem adevaratii stapani.
  • d) Relativizarea colaborationismului cu trecutul comunist/securist: Toti au colaborat intr-un fel sau altul, inclusiv cei care au condamnat comunismul.
  • e) Compromiterea marilor teme cu mare incarcatura etica/morala, cum ar fi lupta anti-coruptie: Toti fura, nu exista diferente majore intre stanga si dreapta.

Campania de relativizare sau chiar rasturnare a unui set minimal de valori a urmarit stergerea diferentelor intre cele doua mari blocuri politice din Romania: Traian Basescu si PDL, pe de-o parte, si Marea Alianta Anti-Basescu, pe de alta parte. Campania continua si astazi si imbraca haina ideologica. Primii isi revendica statutul de dreapta, ultimii se sfasie pe blazonul unei stangi in descompunere.

Mircea Geoana sustine, in mod programatic, crearea unor institutii media de stanga, desi PSD are deja anexate doua televiziuni de stiri: Realitatea TV si Antena 3. Bobby Paunescu, cumparatorul EVZ si Capital, se declara de centru dreapta, pozitionand astfel trustul sau, care include B1 TV si VoxNews. Nimic nou, veti spune. Vedem asta zilinc. Nimic nou, poate, dar discutia despre ideologizarea spatiului public lipseste.

Ce ar fi de comentat aici? Partidele si mogulii vor controla in totalitate fluxul de informatii si, mai ales, spera sa dirijeze si fluxul de idei. Conteaza mai putin prezentul si trecutul, important este cine il scrie si, mai ales, ce scrie.

Vi se pare putin? Ce ar fi de aparat? Ceva etica si niste principii. Trusturile occidentale, care au adus in Romania bunele practici jurnalistice la pachet cu tabloidizarea – Ringier, CME (Reteaua Pro) – conteaza de acum foarte putin pe piata politica romaneasca.

Spatiul public a ramas puternic polarizat si dupa alegerile prezidentiale din 6 decembrie 2009. Alegerile au sapat falii ireconciliabile in societate. Pentru candidatul PDL, Traian Basescu, au votat, in turul al II-lea, 5.277.068 iar pentru candidatul Aliantei PSD-PC-PNL, Mircea Geoana, au votat 5.206.747. Taberele au ramas pe pozitii de lupta si se ameninta mai departe cu un mic razboi civil: bugetarii, pensionarii, profesorii, sindicatele si toti cei aliati in tabara PSD-PNL-PC se lupta cu reformele lui Basescu si Boc.

Presa controlata de moguli va prelua rolul de locomotiva jucat in trecut de liderii charismatici (Basescu, Iliescu). Am inlocuit liderii-partid cu trustul-partid. N-ar fi nimic rau in ideologizarea spatiului public, cata vreme se respecta cateva conditii de baza:

  • 1) Presa, intelectualii isi asuma in mod public apartenenta la o ideologie sau alta, raman constanti in apararea valorilor de stanga sau de dreapta si ies din ipocrizia neutralitatii
  • 2) Nu altereaza etica jurnalistica, in sensul respectarii libertatii de constiinta si de exprimare
  • 3) Ideologizarea de stanga sau de drepata se tine departe de institutiile publice

Presa si intelectualii au intrat intr-o hora periculoasa. Rolul lor va creste in epoca post-Basescu, in lipsa unor lideri politici suficient de puternici cat sa nu aiba nevoie de proteze ca sa poata umbla singuri. Alegerile din 2012 si 2014 vor fi castigate pe campul bataliei ideologice. Presa si intelectualii vor suferi cumplit in anii ce vin, daca se vor preda neconditionat unor oameni si ideologii rizibile si nu-si vor apara, intai de toate, propriile valori.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro