Sari direct la conținut

NASA: Ultimul deceniu a fost cel mai cald din istoria moderna a masuratorilor temperaturilor

HotNews.ro

Ultimii zece ani au fost cei mai calzi de la inceperea masuratorilor moderne de temperatura, in 1880, dovedind astfel ca incalzirea globala isi continua „neabatuta” drumul, afirma oamenii de stiinta de la NASA, citati de The Telegraph.

Temperatura media globala a crescut cu 0,8 grade Celsius, incepand cu 1880, potrivit cercetatorilor americani.

O analiza privind evolutia temperaturilor de suprafata efectuata de Nasa’s Goddard Institute for Space Studies (GISS) din New York arata ca anul trecut a fost doar cu o fractiune de grad mai rece decat 2005, cel mai calduros an inregistrat de omenire.

In emisfera sudica, unde tari precum Australia au fost devastate de seceta si incendii, anul 2009 a fost cel mai cald din istorie.

In ultimele trei decenii, masuratorile efectuate de GISS indica un trend ascendent al temperaturilor de suprafata de 0,2C pe decada.

Dr. James Hansen, directorul institutului, spune ca rezulatele studiului arata ca „incalzirea globala nu s-a oprit”.

„Exista o contradictie intre rezultatele obtinute de noi si perceptia populara privind evolutia climei”, afirma dr. Hansen, unul dintre primii oameni de stiinta care a tras semnalul de alarma asupra incalzirii globale, in urma cu peste doua decenii.

„In ultima decada, incalzirea globala nu s-a oprit. Exista variatii substantiale ale temperaturii globale de la an la an, determinate de ciclul tropical El Nino-La Nina. Dar, cand facem media temperaturilor din ultimii cinci sau zece ani pentru a minimiza aceste variatii, descoperim ca incalzirea globala continua neabatuta„, explica el.

NASA precizeaza ca GISS foloseste trei surse in efectuarea acestor cercetari. Este vorba despre date culese de peste o mie de statii meteorologice din intreaga lume, observatii din satelit asupra temperaturii de suprafata a marilor si oceanelor si masuratori ale temperaturilor antarctice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro