Sari direct la conținut

Ziua Romaniei la Stuttgart: colaci cu sare si pretioase prietenii

HotNews.ro

La ora 18.30 fix, portile de sticla ale L-Bank din Stuttgart s-au deschis musafirilor invitati de Ziua Nationala a Romaniei. Peste 500 de germani si romani au pasit, civilizat si silentios, in salile cu design futurist. La rochiile de gala si papioane, intampinarea cu tuica fiarta si colaci cu sare a dat tonul rustical contrastant si masura ospitalitatii romanesti. Cu oficiali, notorietati, oameni de afaceri, romani din sudul Germaniei, actiuni caritabile pentru Romania, sarmale, tamaioasa si salam de biscuiti, seara de 1 decembrie a fost „de un simbolism perfect”.

  •    Un instrument extraordinar

Am intrebat-o pe Brandusa Predescu, consul general al Romaniei la München, de ce.

„Am organizat, pentru intaia oara aici, Ziua Nationala a Romaniei, intr-un an cu un simbolism deosebit: 20 de ani de la revolutia din Romania. Simbolismul a fost perfect, pentru ca acest 1 decembrie este si ziua in care a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona“.

„Am avut o simbioza perfecta intre trecutul nostru recent, -atat de dificil si de tulbure-, momentul prezent al Romaniei -ca membru in Uniunea Europeana si in Alianta nord-atlantica- si momentul in care s-a deschis o noua pagina in istoria noastra comuna, europeana, prin Tratatul de la Lisabona“ a spus ea.

M-a interesat cine a avut ideea organizarii la Stuttgart. „A fost o o idee comuna“ a precizat Predescu, detaliind: „Impreuna cu consulul onorific, ne gandeam cum sa punem mai mult in valoare prezenta romaneasca la Stuttgart. Si atunci ne-a venit amandurora ideea, poate mie putin mai mult, ca ar fi bine sa utilizam acest instrument extraordinar, care este consulul onorific al Romaniei la Stuttgart, si care reprezinta o institutie centrala in landul Baden-Württemberg, respectiv aceasta banca, in care ne aflam“.

„Va bucura prezenta atat de numeroasa, din partea germana?“ am mai intrebat-o. „Ca ma bucura, este putin spus“ mi-a raspuns. „Ma bucura la modul personal si prin ceea ce reprezint aici, adica tara mea, guvernul Romaniei. Intr-un fel, asteptam aceasta prezenta semnificativa din partea autoritatilor landului Baden-Württemberg, ca pretuire pentru noi, pentru Romania, pentru importanta si numeroasa comunitate romaneasca si a originarilor din Romania care au gasit, aici la Stuttgart si in landul Baden-Württemberg, a doua patrie“.

  •  Ajut Romania si imi ajut propriul land

Dupa cuvantarile oficiale la pupitru si un ales sortiment muzical romanesc, au intrat in scena Romania istorica si turistica, derulata pe un imens ecran si pe pliantele puse la dispozitie de Biroul de turism romanesc din München. Pe margini, bucate si bauturi romanesti, in asteptare. Dupa degustarile de rigoare, am atacat cu intrebari „partea germana“, care s-a dovedit foarte volubila, in precizari.

Dani Rockhoff: De ce a venit Münchenul la Stuttgart, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei?

Dr. Manfred Schmitz-Kaiser, consulul onorific al Romaniei la Stuttgart: Foarte simplu. Consulatul General din München raspunde si de Baden-Württemberg, iar consulul general, d-na Predescu, a avut ideea minunata sa nu organizeze aceasta festivitate numai la München, ci si la Stuttgart, ceea ce nu s-a mai intamplat pana acum.

D.R.: A devenit astfel Stuttgartul un loc mai important, pentru Romania?

Dr. M.S-K: Nu a devenit, mai degraba invers. Stuttgart a fost si este un loc important pentru Romania. O dovedeste faptul ca azi am organizat, aici, Ziua Nationala a Romaniei.

D.R.:E Stuttgartul este important din punct de vedere economic, al cooperarii cu Romania, sau fiindca in zona locuiesc multi romani?

Dr. M.S-K: Economia e importanta, cum sunt si romanii locuitori in zona. Importante sunt si relatiile politice. O serie de reprezentanti politici germani sunt prezenti cu prilejul zilei de azi, cand ei se pot intalni si discuta noi probleme.

D.R.: Imi puteti numi acesti politicieni prezenti?

Dr. M.S-K: Doua personalitati politice sunt secretarul de stat Dr. Dietrich Birk, de la ministerul pentru stiinta si cultura al landului Baden-Württemberg si deputatul in Bundestag Günther Krichbaum MdB, presedinte al Comisiei pentru Europa de Est, care provine din Pforzheim, adica tot din landul nostru.

D.R.: Sunteti de sase ani consul onorific al Romaniei la Stuttgart. Va place munca aceasta?

Dr. M.S-K: Imi place foarte mult, dintr-un motiv special. Pe de o parte, pot sprijini Romania din punct de vedere economic, in sensul ghidarii investitorilor din Baden-Württemberg spre Romania. Pe de alta parte, imi ajut propriul land, in sensul activarii firmelor germane, in Romania.

D.R.: Preferati Transilvania, sau investiti in toata Romania?

Dr. M.S-K: Eu nu am preferinte, firmele iau decizia. Insa, desigur, pentru orice firma, din Germania sau din alta tara, joaca un anumit rol faptul ca angajatii de la fata locului au trait in acelasi mediu cultural si lingvistic. Aceeasi limba faciliteaza comunicarea si, de aceea, regiunea pe care ati numit-o intra in preferintele nemtilor si firmelor mijlocii din Baden-Württemberg.

D.R.: De cand Romania nu mai are guvern, ati remarcat o nesiguranta investitionala in randul firmelor din land?

Dr. M.S-K: Nu. Intervalul de timp e mult prea scurt. Stabilitatea politica inseamna, desigur, si stabilitate economica iar daca, pentru o perioada mai lunga de timp, domina vacuum-ul politic, acesta are reverberatii si asupra mediului de afaceri, in orice tara din lume, nu doar in Romania. Insa asa sunt conditiile, e o stare de lucruri momentana, pe care o sper rapid remediata, dupa alegerea presedintelui Romaniei. Nu pot spune ca situatia actuala din Romania a avut pana acum vreun efect asupra disponibilitatii investitorilor de a merge acolo. Mult mai important este ca punctul culminant al crizei din Romania, dar si din Germania, sa fi fost atins si depasit.

D.R.: Ce puteti ura pe romaneste, de Ziua Nationala a Romaniei, cititorilor Hotnews.ro?

Dr. M.S-K: Totul va fi bine!

  •    Strategia Dunarii si o inima pentru copii

In sensul acestui „bine“ viitor, in spirit pragmatic nemtesc, Fritz Blaesner, director al Biroului de legaturi economice romano-germane din cadrul L-Bank, ne-a vorbit despre un proiect concret, despre care au avut deja loc discutii preliminare. Este vorba de „strategia Dunarii“, care, dupa cum spune Blaesner, „se refera la integrarea celor 10 tari de pe malul Dunarii intr-un spatiu economic si cultural dunarean“.

„E vorba de intensificarea transportului naval, dar si de promovarea unor activitati culturale specifice acestei zone. Baden-Württemberg si-a facut o prioritate din demararea anul viitor a acestui proiect, cu fonduri europene“ a mai precizat el.

Peter Maffay, cunoscutul rocker din Germania nascut la Brasov, are si el un proiect concret, pentru care, de Ziua Romaniei la Stuttgart, s-au facut donatii. Pentru fundatia sa cu scop caritabil, creata acum noua ani, el a cumparat o cetate din apropierea Brasovului. Burgul medieval a servit ca lacas de cult si refugiu pentru sasii transilvaneni. Dupa renovarea care va fi finalizata in 2010, cetatea va constitui un altfel de „refugiu“, si anume de vacanta, pentru copiii traumatizati.

Peste tot in tara, dar si in comunitatile romanesti din lume, s-a dat tribut Zilei Nationale a Romaniei. In Stuttgart, tributul a fost constructiv si nesperat de afectiv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro