Sari direct la conținut

Sase intrebari despre vaccinul anti-HPV: Parintii intreaba despre efecte, zvonurile cu privire la sterilitate, perioada de imunizare

HotNews.ro

Vaccinarea anti-HPV e anuntata deja in scoli, incepand din 23 noiembrie. Cine este deja informat trebuie sa decida daca accepta sau nu vaccinul facultativ. Acordul nu se mai face in scris, ci doar verbal. Cine are intrebari poate sa sune la numărul de telefon gratuit 0-800-800-008, sa adreseze o intrebare pe site-ul www.informarehpv.ro sau la e-mail intrebari[at]informarehpv.ro. Iata sase intrebari despre efectele cu privire la sterilitate, efecte negative si conditii de vaccinare.

1. Vaccinul anti-HPV genereaza sterilitate?

Monica Orban: Intrebarea: „Am citit multe din raspunsurile oferite de d-voastra date celor care vi s-au adresat. Am o fetita de 12,7 ani si am decis impreuna cu sotul meu sa o vaccinam. Va rog sa-mi spuneti daca s-a determinat ca acest vaccin poate genera sterilitate. Nu am gasit raspuns la aceasta intrebare, poate nu vi s-a pus. Va multumesc, astept cu nerabdare raspunsul dvs. Monica O.”

Centrul National de Informare privind prevenirea cancerului de col uterin:

Draga Monica, deoarece au aparut multe astfel de teorii (cum ca vaccinul ar produce sterilitate), cercetatorii au efectuat studii clinice care au verificat siguranta reproducerii in cazul vaccinarii. Rezultatele studiului arata ca in cazul vaccinarii sansele de reproducere sunt egale sau poate chiar mai mari decat in cazul nevaccinarii. Concluzia este ca, in nici un caz acest vaccin nu cauzeaza modificari ale comportamentului sexual, sterilitatea, imbolnavirea tinerelor cu HPV sau moartea.

2. Este adevarat ca vaccinarea poate avea efecte negative mai tarziu?

Madalina: Este adevarat ca vaccinarea poate avea efecte negative mai tarziu?

Centrul National de Informare privind prevenirea cancerului de col uterin:

In nici un caz acest vaccin nu cauzeaza modificari ale comportamentului sexual, afectarea altor organe sau imbolnavirea tinerelor cu HPV. Vaccinul HPV este administrat intramuscular, in zona umarului iar cea mai frecventa reactie adversa observata dupa administrarea vacicnului a fost durerea la locul de injectare. Alte efecte adverse inregistrate sunt cefalee, ameteli, tulburari gastro-intestinale, mancarime, eruptie cutanata, urticarie, mialgii, oboseala, toate efectele adverse fiind cele obisnuite in cazul oricarui alt vaccin.

3. Copilul are bronsita, sub tratament cu antibiotice. Poate fi vaccinat sau trebuie asteptat sa se vindece?

Cornelia: Buna ziua. Am o fata de 13 ani si sase luni si in momentul de fata are bronsita. La scoala incepe vaccinarea din cate am inteles de saptamana viitoare, sunt de acord sa faca vaccinul dar as vrea sa stiu daca poate fi facut atata timp cat are aceasta bronsita, cu bronsita a fost diagnosticata pe data de 12.11.2009 si la tratament i s-a dat amoxacilina. Va rog sa-mi spuneti daca poate face vaccinul sau trebuie sa mai asteptam? Va multumesc.

Centrul National de Informare privind prevenirea cancerului de col uterin:

Vaccinul nu se administreaza persoanelor diagnosticate cu infectii virale sau bacteriene. El trebuie administrat intr-o perioada de sanatate in care copilul nu are febra sau alte manifestari patologice. Acesta este rolul consultului medical inaintea vaccinarii. Este bine sa discutati cu medicul scolar momentul in care poate efectua vaccinarea.

4. Cine raspunde pentru efectele secundare ale vaccinului?

Catalina: Pentru efectele secundare ale vaccinului cine raspunde?

Centrul National de Informare privind prevenirea cancerului de col uterin:

Pentru toate efectele secundare ale unui produs inregistrat in practica medicala raspunde agentia care a dat inregistrarea respectiv EMEA – adica Agentia Europeana a Medicamentului si producatorul.

5. Aveti cunostinta ca s-ar fi inregistrat vreun caz de mortalitate din cauza vaccinului?

Sabou Mariana: Deoarece sunt mama unei fetite si urmeaza sa fie vaccinata vreau sa stiu la modul cel mai sincer este relevant faptul ca in lume, aveti cunostinta ca s-ar fi inregistrat vreun caz de motalitate din cauza vaccinului? Intreb pentru ca presa sustine ca in Anglia o fetita, chiar a doua zi dupa administrare, a decedat.

Centrul National de Informare privind prevenirea cancerului de col uterin:

Nu exista niciun caz demonstrat stiintific in care decesul sa se fi produs datorita vaccinului. Fetita din Anglia avea un cancer in stadiu avansat, parintii stiau ca o sa moara dar ei nu-i spusesera nimic pentru a nu-i afecta calitatea vietii in ultimele zile. A fost un caz dramatic confirmat de autoritatile din Anglia si de medicii care o ingrijeau pe fetita.

6. Pentru ce perioada este asigurata imunizarea prin vaccinare?

Cristina Albu-Iacob: Imunitatea obtinuta prin vaccinare este asigurata pentru un anumit numar de ani sau pentru toata viata? La cat timp dupa vaccinare are loc imunizarea?

Centrul National de Informare privind prevenirea cancerului de col uterin:

Studiile efectuate pana acum atesta clar o perioda de protectie de cel putin 7 ani. Modelele matematice de studiu ale anticorpilor indica posibilitatea unei protectii de 20 de ani. Au mai fost cazuri de vaccinuri (vezi vaccinul impotriva hepatitei B), in care initial s-a spus ca este nevoie de o alta doza peste 5 ani si apoi peste 10 ani, iar in final OMS a decis ca nu mai este nevoie de o doza de rapel. Daca protectia dureaza douazeci de ani, femeile nu vor contacta infectia in jurul varstei de 25-35 de ani cand incidenta infectiei cu HPV este maxima, prin urmare nu vor dezvolta infectie persistenta care sa evolueze in final catre cancer. Eficienta vaccinului insa este de 100% doar in cazul efecutarii celor 3 doze aferente. In cazul in care se renunta la una din doze, imunizarea nu mai este eficienta.

Sursa materialului: Centrul National de Informare privind prevenirea cancerului de col uterin care deruleaza Campania Nationala de Informare anti-HPV.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro