Sari direct la conținut

Expertul american Edward Chow despre intentia PSD si PNL de a crea un holding energetic mamut: Ideea unei companii campion m-a intrigat. Si companiile de stat  trebuie supuse unei concurente de piata

HotNews.ro

Ideea PSD si PNL de infiintare a unei companii energetice mamut care sa reuneasca toate societatile din domeniu intriga specialistii straini. „Ideea unei companii campion, asa cum am auzit ieri, m-a intrigat. Este important sa stim ca si companiile de stat sunt supuse unei concurente de piata”, a declarat Edward Chow, expert în problematica energiei din partea Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale din SUA.

Declaratia a fost facuta in cadrul Forumului „Energy in Central and Eastern Europe 2009”. Chow a mai spus ca Romania poate juca un rol foarte important la nivel regional. „Piata energetica integrata regional poate sa ofere mai multe optiuni decat pietele separate. Romania poate sa joace un rol de furniozor de gaz. Cu toate acestea presupune un nivel de cooperare cu tarile din regiune”, a spus Chow.

Cu o zi in urma, in cadrul aceluiasi forum, Mircea Geoana, presedintele PSD, este nevoie de crearea unui holding integrat pentru sistemul energetic.”Putem sa facem o companie, un holding integrat care sa fie cu adevarat un jucator puternic, capitalizat si care sa inceapa sa joace pe piata internationala. Vrem in continuare sa fim cei care suntem jucatori minori, in pofida unui potential serios, nu avem decat sa o facem in continuare. Eu nu mai sunt dispus sa fac acest lucru, vreau sa fiu jucator”, a precizat presedintele PSD.

La randul sau, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii a Senatului, sustine ideea crearii unui holding. „Existenta unei companii eneretice nationale, coroborata cu o legislatie a holdingului, este necesara pentru cresterea prestigiului si a fortei Romaniei”, a spus Vosganiann

De asemenea, Geoana sustine ca trebuie infiintat un minister al energiei si resurselor care sa fie inclus in CSAT. „Cred ca in viitorul CSAT, cu o lege evident modificata, va trebui sa introducem subiectul securitatii energetice a Romaniei si securitatii alimentare a Romaniei printre temele constante de preocupare ale CSAT”, a precizat Geoana. Potrivit acestuia, ar trebui revizuita actuala strategie enegetica, iar aceasta trebuie sa fie aprobata in Parlament printr-o lege organica.

ARHIVĂ COMENTARII
Xander • 2009-11-03 14:09:28
Mai ales ca stim ce specii comuniste se afla in PSD/PNL :(
3 6
lupa • 2009-11-03 14:10:00
se repeta istoria pe unde se poate
1 4
Nunweiler Johann • 2009-11-03 14:19:40
Domnilor americani, Tarile au dreptul sa se organizeze in virtutea independentei si suveranitatii lor, iar SUA nu ar trebui sa se implice in politica energetica a Romaniei si a altor state din zona deoarece nu vad cu e sunt ele afectate in mod direct de faptul ca STATELE EUROPENE cauta o relatie buna cu RUSIA.
3 2
Laurentiu • 2009-11-03 14:36:58
ca participantii la un forum pe diverse teme nu pot discuta despre temele respective?! Interesant... mai ales ca Geoana este pe dinafara...nu cumva sa stimulati nene o concurenta benefica...
1 3
omul negru • 2009-11-03 16:24:14
asa ar trebui intradevar.......nu avem destui mamuti carora sa le stergem datoriile catre stat,sa mai cream unul! Nu contest ideea si potentialul unei asemenea companii,foloasele ce pot fi trase,dar sa nu uitam ca va deveni cu siguranta,cel mai profitabil loc de furat din tara!!!
0 2
ryo • 2009-11-03 14:20:59
Ce propagandistic - cresterea prestigiului si a fortei romaniei...mai sa fie. am omis eu ceva sau astia isi arata adevarata fata. cum sa sugrumi concurenta? ca sa-ti impui mamutu? degaba cred unii in valori ca daca vor fi d-alde joana si prietenii e degeaba. ei in loc sa se gandeasca la gasirea unui echilibru...viseaza la cai verzi pe pereti si o fac enternationel ca sa vaza lumea ce dastept e socialistul roman.
1 4
df • 2009-11-03 14:28:24
Pai de aici vin banii pentru campanii si partide!!! Cine nu stie asta??? Acest holding e o vaca buna de muls pentru cine ajunge sa o duca la pascut!
2 4
Radu 2 • 2009-11-03 14:31:15
1. Asa-zisa piata de energie este una falsa, deoarece : - pune in conditii de concurenta producatori cu costuri foarte diferite datorita combustibilului utilizat (si nu performantelor tehnice); - pune in conditii de concurenta firme care apartin aceluias patron, care este statul. 2. Spargerea/faramitarea companiei nationale de energie (CONEL) a servit doar companiilor straine care au cumparat distributiile, producatoare de profit, si au incheiat contracte avantajoase de intermediere, in calitate de furnizori. Ar fi fost rational ca firmele straine (ENEL, EDF, RWE, CEZ) sa fie invitate sa concureze producatorii existenti (grupurile energetice din CONEL) prin realizarea unor instalatii proprii (noi sau prin retehnologizari ale instalatiilor ineficiente/paguboase pt. stat). 3. Pe o piata regionala, Ro are nevoie de o companie puternica, care sa poata face investitii in retehnologizari/depoluare. Bref, daca domnul Edward Chow vrea ca si companiile de stat sa fie concurate, sa invite companiile straine sa realizeze grupuri noi, performante, in Ro. Nu sa preia energie ieftina de la producatorii de stat si sa o vanda cu profit.
0 2
Batranul rege Lear • 2009-11-03 14:52:42
si apoi fuzionarea cu Gazprom. Tactica KGB-ista care este impusa si Serbiei. Sa inteleg ca PSD si PNL ne vrea in CSI?
0 3
cet23 • 2009-11-03 15:05:23
Tot spun unii sau altii, deseori strainii, ca in cazul creeri acestei companii nationale de energie, va fi una mamut, ceea ce implicit nu e bine. (de ce nu e bine, nu inteleg). Dar E.on Gaz? Dar Gas de France? Ca sa nu mai vorbesc de Exxon Mobile! Si toate astea inca se mai extind, prin noi achizitii. Pai pe langa astea, compania asta energetica nationala ar fi un mic bebe! Dar pentru multi e prea mare.... Foarte ciudat! Nu cumva sunt interese, retoric vorbind. Normal ca sunt interese, sa cumpere strainii si ce a ramas din sectorul energetic national. Cat despre asa zisa concurenta.... in domeniul asta cocurenta e o vorba goala. Si si aici e o mare magarie. Adica X produce curent, Y il distribuie pana la mine acasa, prin retele, si mai apare Z, strict scriptic, care vezi Doamne e un intermediar si apare concurenta. E doar o veriga in plus absolut fara nici un rost, dar eu platesc mai mult. Daca producatorul vinde curentul cu 100 lei (ca exemplu), eu platesc suta aia de lei. Distribuitorul (retelele de distributie) imi mai cer 50 de lei (sa zicem, de dragul exemplului). Normal, eu platesc 150 lei. Dar nu! Mai apare o firma, care are ca dotari un birou, un calculator si un telefon mobil, si vezi doamne eu cumpar curentul prin el! Si mai dau 50 de lei! Asa ca platesc 200 lei in loc de 150. Sigur, poate gasesc la concurenta sa imi ceara 40 de lei, sa platesc 190 lei. Dar niciodata n-o sa mai ajung la pretul normal de 150 lei. Si asta ei numesc concurenta! E un jaf pur!
1 0
florin • 2009-11-03 15:48:25
Normal ca nu li se pare o idee buna atata timp cat ei, adica hotii americani/europeni, nu mai au ce cumpara la pret de nimic si sa incaseze de nspe mii de ori mai mult ..vezi cazul enel, petrom .. Plus ca daca , prin absurd binenteles, o sa fie un succes putem sa cumparam si noi ca suntem smecheri companii de la alti fraieri, cum suntem noi acum, si sa ii "ajutam" sa se dezvolte asa cum ne ajuta enel si petrom... PS: imi place reclama la Petrom: Pt ca Romania va creste prin bun simt si responsabilitate..aia cu bun simt e tare..mai ales cand te uiti la pretul benzinei la pompa: 3.96 benzina si 3.81 motorina..ce bun simt!!!
0 0
ken • 2009-11-03 15:19:04
"Vrem in continuare sa fim cei care suntem jucatori minori, in pofida unui potential serios, nu avem decat sa o facem in continuare. Eu nu mai sunt dispus sa fac acest lucru, vreau sa fiu jucator"... m-a dat gata cu exprimarea asta
0 2
Un energetician • 2009-11-03 16:21:27
Dincolo de fanfaronada politicianista si de exprimarile de lemn, toti producatorii autohtoni de energie electrica (ma refer la cele 6 entitati care detin impreuna aprox. 90% din piata locala) sunt de stat. Ideea de a diviza un producator de stat in mai multi producatori de stat a aparut dintr-un studiu finantat de BM, in scopul unei privatizari mai facile. Adica era mai usor sa vinzi ceva mai mic decat ceva mai mare. Si asa s-ar fi creat concurenta, 6 entitati vandute catre 2-3-4 companii straine care sunt la randul lor detinute de catre statul respectiv gen CEZ, EdF etc. Investitorii urmau sa realizeze si modernizarile necesare atat tehnice cat si ecologice, pentru amandoua Romania are perioada de tranzitie pana in 2012, deci in teorie in 2013 toate acele companii ar trebui sa arate ca niste flori. Ceea ce este imposibil si, in actuala conjunctura, va fi dificil ca fiecare dintre ele sa aiba acces la fondurile necesare retehnologizarii si ecologizarii. Societatile mixte care s-au tot anuntat utilizeaza strict numai niste active viabile sau autorizatia de functionare deoarece ar fi dificil in prezent sa se mai obtina autorizatii de mediu in locatii noi. Pe scurt, economic fuziunea acestor entitati este singura alternativa viabila. Important ar fi sa existe o piata energetica regionala reala, dar nu in regiunea SEE ci in cea cu Ungaria, Austria etc. pentru ca in acest mod acea companie ar putea concura direct cu firme straine de marime similara. In Romania piata producatorilor va aparea treptat odata cu punerea in functiune a investitiilor anuntate de Petrom, a celor eoliene (CEZ, Iberdrola) a societatilor mixte infiintate de Termo. etc.
0 1
denvarel • 2009-11-03 22:18:27
Sunt argumente puternice atat pro cat si contra acestei initiative. Poate fi bine sau rau in oricare dintre cele doua variante. Diavolul este in detaliile care vor fi trecute ca de obicei in hartii pe care scrie: "Secret de stat".
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro