Presa in Diagonala: Un militar american a tras din greseala intr-un port polonez; Brandul Harvard este afectat de criza economica; Honduras: Guvernul si negociatorii lui Zelaya au incheiat un acord pentru reinstaurarea presedintelui
Brandul Harvard este afectat de criza economica. Criza economica a afectat imaginea prestigioasei universitati americane in ultimele noua luni, aceasta fiind surclasata in topul universitatilor americane de Michigan-Ann Arbor si Massachusetts Institute of Technology (MIT). Global Language Monitor, care realizeaza un clasament al universitatilor americane pe baza aparitiilor acestora in media sustine ca Harvard s-a bucurat tot mai putin de atentia mass-media in ultimele noua luni, coborand de pe primul pe al treilea loc al clasamentului. Se pare ca Harvard a fost afectata de stirile despre scaderea fondurilor universitatii cu 27,3%. Astfel, fondurile au ajuns de la 37 de miliarde de dolari, la 26 de miliarde. Scaderea investitiilor la Harvard, cea mai mare din ultimii 40 de ani, a determinat si intreruperea constructiilor de extindere a campusului, scrie Reuters.
Sursa CNN: Negocierile din Afganistan au esuat. O sursa apropiata de conducerea afgana a declarat, vineri, pentru un reporter CNN, ca negocierile dintre presedintele afgan Hamid Karzai si oponentul sau, Abdullah Abdullah, au esuat. Potrivit sursei, este foarte probabil ca Abdullah sa anunte, la acest sfarsit de saptamana, ca va boicota alegerile prezidentiale, programate pentru data de 7 noiembrie. In plus, fostul ambasador american in Afganistan, Zalmay Khalilzad, a declarat, joi, ca este posibil ca Abdullah sa abandoneze cursa electorala intrucat nu mai are foarte multe fonduri si are foarte multe sanse sa piarda cu mai putine voturi decat in prima runda.
Honduras: Guvernul si negociatorii lui Zelaya au incheiat un acord pentru reinstaurarea presedintelui. Criza politica din Honduras se apropie de sfarsit intrucat, vineri, guvernul de facto al tarii a fost de acord sa ii permita lui Manuel Zelaya sa revina la conducerea statului, scrie The New York Times. Guvernul lui Roberto Micheletti a incheiat un acord cu negociatorii lui Zelaya, prin care acesta din urma isi poate exercita functia pentru cele trei luni de mandat ramase. Daca acordul va fi validat de Congres, alegerile prezidentiale, programate pentru data de 29 noiembrie, vor fi recunoscute de ambele parti, iar in cadrul alegerilor nu va candida nici Zelaya si nici Micheletti. Hillary Clinton a declarat, vineri, ca acest acord va intra in istorie: „nu ma pot gandi la o alta tara din America Latina care sa fi trecut peste o asemenea criza politica prin negociere si dialog”.
Un militar american a tras din greseala intr-un port polonez. Un membru al echipajului unei nave americane a tras din greseala in portul polonez Gdynia, miercuri, in timp ce curata arma, au anuntat, vineri, oficiali ai marinei SUA. Marinarul de pe nava Ramage a tras trei focuri cu o arma automata M240 inspre oras, insa nimeni nu a fost ranit si nu au existat pagube, scrie CNN. Nava se afla in port, dupa ce se intorsese de la un exercitiu in Marea Baltica si se pregatea sa plece in aceeasi zi. Politia poloneza a urcat la bordul navei pentru investigatii. Echipajul a cooperat cu politia si nimeni nu a fost luat in custodia autoritatilor poloneze.
Air France a primit prima sa aeronava Airbus A380. Air France a devenit prima companie aeriana europeana care detine o aeronava Airbus A380 cea mai mare aeronava de pe piata la ora actuala. Aeronava va face primele curse oficiale incepand cu 20 noiembrie de la Paris la New York, iar compania franceza spera ca prin noul aparat va putea reduce din costuri, relateaza AFP. Aeronava A380 a fost predata vineri companiei franceze la fabrica din Hamburg de unde a zburat pana pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris. Directorul Air France, Pierre-Henri Gourdeon a declarat ca spera ca noul aparat sa permita companiei sa faca economii mai mari prin micsorarea numarului de zboruri pe distante foarte lungi.