Un criteriu politic si 10 criterii economice pentru presedintele Basescu
La inceputul lui mai 2007, inainte de referendumul pe tema suspendarii presedintelui ales, Traian Basescu, am scris un articol cu acelasi titlu. Cele 10 criterii economice vor fi aceleasi. Acum 2 ani, presedintele a obtinut 6,5 puncte dintr-un total de 10. Dar era si la mijlocul mandatului. Acum se afla la sfarsit – si la doar 1 luna de alegerile prezidentiale – si, in plus, este si invitat la hotnews.ro, asa ca acum este momentul cel mai oportun pentru un astfel de bilant, scrie Emil Stoica pe blogul Jopardy.
Iata cele 10 criterii:
- Primul criteriu este cel al rolului statului in economie. Discursul presedintelui pe aceasta tema a fost intotdeauna corect. Practica insa ne arata ca in ultimii cinci ani (daca este sa excludem cele cateva privatizari deja angajate de guvernarea Nastase) Romania a dat doi pasi inapoi: primul este ca numarul angajatilor publici a crescut exponential; al doilea tine de pierderea unui moment exceptional de a privatiza in anii 2006-2008 cand economia mergea foarte bine, iar beneficiile ar fi fost maxime. Se acorda zero puncte pentru acest criteriu.
- Al doilea criteriu este cel de a avea cetateanul in prim planul preocuparilor statului. Institutiile nu functioneaza inca si, dupa ce pareau ca fac progrese, odata cu intrarea in UE, institutiile romanesti au continuat sa faca ce faceau si inainte: adica sa fie dezinteresate de preocuparile cetatenilor. Se acorda zero puncte pentru acest criteriu.
- Al treilea criteriu este cel al luptei impotriva birocratiei – oarecum se leaga cu ce spuneam la cele doua puncte precedente: numarul angajatilor publici a crescut exponential doar pentru a se dezinteresa de ceteatean. Zero puncte.
- Al patrulea criteriu este cel al politicii externe – organizarea summitului NATO precum si normalizarea relatiilor cu Republica Moldova si promovarea ei catre UE sunt in buna parte meritul presedintelui Basescu. Se acorda 1 punct.
- Al cincilea criteriu este cel al educatiei – chiar daca noua lege a invatamantului este un compromis fata de raportul Miclea, cred ca este un pas inainte. In orice caz, eforturile au fost sustinute. Un punct.
Citeste continuarea si comenteaza pe blogul Jopardy.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro