De la Basescu si PSD: Exista un plan
A fost o ucigatoare zi de marti, cu Emil Boc vorbind aproape trei ore si Traian Basescu doua, cu parlamentari nauciti: cu sau fara PSD in Guvern? Cuvintele de ordine: Exista un plan. Cei de la PDL marturisesc, pe holurile Casei Poporului, ca au ajuns la capatul rabdarii dar ca “de sus” li se transmite sa stea cuminti in banca lor ca “exista un plan”. Planul asta le da de gandit, ii munceste de prin august, dar PSD se afla, iata, tot in Guvern. Un plan, zvonuri de plan, circula si prin PSD: parlamentarii vor lipsi de la asumarea raspunderii, nu va fi cvorum si se duce de rapa asumarea lui Boc. A fost doar o tentativa de plan.
Iata-i coborand resemnati pe la patru jumate. Planul cu boicotarea cvorumului e un plan prost, ar fi un motiv ca Boc sa le scoata ministrii din guvern. Asa ca se agata de “planul PNL-UDMR”.
Planul PDL nu-l stie nici un parlamentar, lor doar li se transmite ca planul exista. Daca-i intrebi cine l-ar putea cunoaste arata conspirativ cu degetul in sus. “Daca ar fi dupa filiale am scoate maine PSD din Guvern, liderii din teritoriu sunt tot mai nervosi, tot mai nemultumiti”. Insa“exista un plan” iar parlamentarii vara capul intre urechi. Se intreaba ce-o fi in capul lui Basescu.
“In trei zile, vom scoate PSD din Guvern”. E planul cel mai radical, ajuns la urechile unui lider PDL. Imparte asigurari in stanga si-n dreapta ca zilele ministrilor pesedisti sunt numarate. Unii sustin ca noul cabinet e gata pe hartie, altii se prezinta fara prea multe ceremonii: “Eu voi fi noul ministru al….”. Tot ei, ministrii pe hartie, accepta resemnati ca si promisiunea asta – Guvern fara PSD – ar putea fi tot un plan ascuns, o strategie: “Ca sa motiveze marginalii din partid, cei care n-au prins un loc in PE sau in Guvern si asteapta sa primeasca ceva”. Un morcov in capatul batului, bun de motivat activul PDL in campanie.
Planul PSD
Exista un plan nesecret si in PSD: ramanerea la guvernare cu orice pret. Doar Ion Iliescu a mai vociferat de dimineata impotriva asumarii raspunderii, cativa lideri au mai propus cu jumatate de gura alt plan, mai sofisticat: sa boicoteze sedinta, sa absenteze, sa amane asumarea din lipsa de cvorum, sa traga de timp. Insa gesturile bruste risca sa strice planul nesecret al ramanarii la guvernare cu orice pret. Iliescu l-ar fi intrebat pe Geoana: Ai vreun plan, daca astia ne scot ministrii din Guvern? Pesedistii nu stiu sa-i fi raspuns, dar si ei pari siguri ca “exista un plan”
Cu mai bine de jumate de ora intarziere, Mircea Geoana si trupa coboara, semneaza toti condica de prezenta sa fie siguri de cvorum. Boc incepe sa turuie despre educatie, deseneaza cu degetul prin aer. Cativa pesedisti cu banderole albe pe brat pleaca ostentativ din sala, altii se strecoara afara plictisiti, altii casca gura cum Boc turuie mai departe. PSD a gasit iarasi solutia sa fie si la putere si in opozitie. Planul perfect.
Planul UDMR incurca alte planuri
O pirueta brusca executata de UDMR a dat nastere la alte planuri, se coc alte scenarii. Liberalii erau aproape siguri ca nu vor strange semnaturi pentru depunerea unei motiuni de cenzura – planul lor imposibil – insa ajutorul nesperat vine de la Marko Bela. Liderul Uniunii se supara ca Emil Boc ar fi refuzat sa introduca in legile educatiei un amendament prin care predarea istoriei si geografiei in limba materna sa fie extinsa de la clasele I-IV la I-VIII. Cu semnaturile UDMR, planul PNL devine realitate.
Holurile Casei Poporului se incing iarasi: voteaza PSD motiunea de cenzura? Pedelistii suspecteaza alt plan clocit de PSD: voteaza motiunea, cade Guvernul si isi securizeaza astfel proprii ministri. Va ramane un Guvern interimar in componenta de acum, pentru ca legea fundamentala nu permite organizarea de anticipate in ultimele sase luni. Juristii PDL isi bat ore intregi capul cu planul asta complicat: ce se fac daca PSD va tranti in Parlament Guvenrul Boc, daca se vor tine cu dintii de scaune, daca PNL si UDMR vor depune motiuna si ea va trece?
Planul lui Basescu
Toate planurile s-au naruit subit pe la sapte. A venit Traian Basescu, se adreseaza Parlamentului. Si el pare sa aiba, desigur, un plan, ghicit pana si de Mircea Geoana la capatul celor doua ore monotone de bilant: isi va anunta curand candidatura. A fost o descarcare de gestiune terna, lipsita de obisnuitele verbe tari si acuzatii. De ce n-a facut-o la Cotroceni? De ce acum si nu mai incolo? Ce plan coace?
Candideaza, explica apropiatii sai. Un bilant prezentat de pe pozitii de candidat era lipsit de valoare. Recitat la Cotroceni, ramanea un simplu discurs. Citit in Parlament, devine act oficial, se tipareste in Monitorul Oficial. Basescu isi adoarme in premiera publicul cu realizarile sale intinse pe un cincinal, dar isi urmeaza planul cu bataie lunga: sa lase dupa el o dara prin cartile de istorie.
Asa impleticit cum citeste, ca dupa cateva pahare de vorba lunga, Basescu le trezeste multora banuiala ca “exista un plan”. Cand termina bilantul, expertii in planuri o iau de la capat: peste trei zile scoatem PSD din Guvern…Dar daca voteaza motiunea? Cade guvernul sa raman interimari pana la alegeri, si tot asa.