Sari direct la conținut

Bancile scad dobanzile la depozite mai repede decat dobanzile la credite

Khris.ro

Diferenta dintre dobanzile practicate de banci la credite si cele la depozite arata intr-o anumita masura situatia in care se afla sistemul bancar dintr-o tara. Daca aceasta diferenta este mica, inseamna ca bancile se concentreaza mai mult pe atragerea de bani decat pe acordarea de credite, in timp ce o diferenta mare arata faptul ca bancile au lichiditati si ca incearca sa isi maximizeze profiturile incercand sa atraga bani cat mai ieftini pe care sa ii plaseze cat mai scump.

La inceputul acestui an, in cazul depozitelor si creditelor noi in euro spre exemplu, diferenta de dobanda a fost de doar 0.6%, ceea ce a aratat disperarea bancilor de a atrage cat mai multi bani de la populatie, unul dintre motive fiind returnarea creditelor intra-grup acordate de catre bancile mama.

De atunci, aceasta diferenta a crescut continuu, ajungand in iulie la 2.1%. In cazul creditelor si depozitelor in euro existente in sold, diferenta este acum de 2.4%, datele in graficul de mai jos.

Diferential euro
Diferential euro
Foto: Khris.ro

Cum in ultimele luni lucrurile s-au mai linistit atat pe piata interna cat si pe cea externa, bancile nu prea mai au nevoie de bani si incearca acum sa obtina un profit cat mai mare din diferentialul de dobanda, scazand bonificatile la depozite mai repede decat scad dobanzile la credite.

In ceea ce priveste depozitele si creditele in lei, trendul crescator este si mai vizibil, doar in perioada mai-iulie diferenta dintre dobanzile la creditele si depozitele noi crescand cu o treime, de la 3.9% la 5.1%. In cazul creditelor si depozitelor existente in sold, diferenta s-a majorat de la 4.2% la 5.5%. Click pe graficul de mai jos pentru detalii.

Diferential lei
Diferential lei
Foto: Khris.ro

Ce se va intampla in viitorul apropiat? Dobanda medie la credite va scadea pe masura ce si dobanda medie la depozite se va reduce, prima urmand-o pe a doua, nu invers. In iulie, bancile plateau in medie 11.2% pentru depozitele in lei, nivel extrem de bun daca luam in considerare inflatia de 6.6% si probabil ca pana la sfarsitul anului, dobanda medie va scadea sub 8.5%, mai ales daca si inflatia va ajunge in jurul a 5%.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro