Sari direct la conținut

Discutie online Dr. Cristina Crintea: Din nefericire, utilizarea prezervativului nu protejeaza in proportie de 100% impotriva transmiterii virusului HPV

HotNews.ro

Cancerul de col uterin e posibil sa fie cauzat de virusul HPV ? In 1983, cercetatorul german Harald zur Hausen, de la Universitatea din Dusseldorf, a descoperit ca HPV (virusul uman papiloma) poate duce, in anumite cazuri, la cancer de col.

  • Exista legatura intre anumite tulpini de virus si cancer?
  • Poate fi prevenita imbolnavirea cu HPV?
  • Virusul se transmite numai sexual sau si altfel?

Intalnirea online a fost urmata de un interviu in Studioul HotNews.ro, pe care il puteti urmari aici.

Statistici Centrul National de Informare cu privire la HPV (www.informarehpv.ro)

Pana la 80% dintre femei vor fi infectate cu HPV de-a lungul vietii, iar 50% dintre acestea cu tulpini care ar putea produce cancer de col uterin. HPV este un virus care se transmite usor si determina infectii foarte frecvente. Cristina Crintea, purtatorul de cuvant al campaniei nationale de informare privind preventia cancerului de col uterin, a discutat online despre acest virus cu cititorii HotNews.ro. Cancerul de col uterin este o problema majora de sanatate pentru femei. Este o afectiune canceroasa care poate fi determinata de infectia cu HPV.

  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Exista peste 100 de tulpini diferite cunoscute de HPV, impartite in cele cu risc crescut (oncogene sau cauzatoare de cancer) si cele cu risc scazut. Au fost identificate 15 tulpini de HPV oncogene asociate cu leziunile pre-canceroase sau cu cancerul de col uterin. Studiile efectuate arata ca tulpinile oncogene de HPV 16 si 18 cauzeaza aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de col uterin in intreaga lume. Atat femeile mai tinere cat si cele mai in varsta sunt expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin, ca o consecinta a unei infectii noi sau a unei reinfectii cu unul din tulpinile oncogene de HPV.

Crsitina Crintea este absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucuresti si a unui master in Managementul Sanatatii Publice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro