Casa memoriala Spiru Haret, inlocuita de un bloc cu sapte etaje
Casa in care Spiru Haret si-a petrecut ultimii ani din viata, devenita dupa moartea sotiei acestuia muzeu, a fost vandalizata si este lasata de mai bine de zece ani sa se autodistruga. Daca treci pe strada Gheorghe Manu, la numarul sapte, printre copacii cu coroana bogata vezi o casuta cu parter si etaj, sufocata de o cladire din sticla, “burtoasa”, care se revarsa in strada. Poarta este larg deschisa, usa a fost smulsa de mult si dusa probabil la fier vechi sau pusa pe foc, iar ferestrele sunt cascate in vant.
La balconul de la etaj flutura in vant cateva perechi de izmene si covoare turcesti, semn ca acolo deja s-a adapostit cineva. Tencuiala a inceput sa cada de pe pereti, iar la etaj zidul este inegrit, semn ca a avut loc un incendiu. Nici placuta pe care scrie “Muzeul Spiru Haret 1941″, nu mai e intreaga. Multe dintre litere s-au sters.
Deoarece costurile de restaurare sunt teribil de mari si e mai avantajos sa demolezi casa veche si sa ridici un bloc nou, multe monumente sunt lasate pe mana unor chiriasi clandestini care distrug in cativa ani, ce nu a reusit timpul in decenii. Asta daca nu se intampla cumva ca imobilul sa dispara intr-un incendiu sau o inundatie provocata de o teava sparta si uitata asa.
Cum ajunge un muzeu ruina
Pe 4 iunie 1941, dupa moartea sotiei lui Spiru Haret, casa a fost vanduta de rude Institutului National al Cooperatiei. Obiecte personale, carti, manuscrise si mobilierul au fost donate noului proprietar cu conditia de a amenaja un muzeu, lucru care s-a si intamplat. Lucrurile s-au schimbat insa dupa razboi, cladirea devenind proprietatea Sfatului Popular al Capitalei.
In 1956 imobilul a trecut in administrarea Ministerului Culturii, iar in 1986 in administarea Ministerului Educatiei. Dupa revolutie imobilul s-a intors la CENTROCOP, institutie care in 2001 l-a vandut cu 610.000 dolari unei persoane private. In 2005, imobilul a fost vandut din nou firmei Invest Lux Construct cu 1.140.000 de euro.
Intentia proprietarului a devenit foarte clara un an mai tarziu, cand a obtinut aprobarile necesare pentru construirea unui bloc de sapte etaje peste casa lui Spiru Haret. Culmea este ca, desi casa este monument de interes local, proiectul are aviz de la Ministerul Culturii, cand la carma acestuia era chiar un ministru liberal.
Proiectul prevede pastrarea fatadei casei si supraetajarea acesteia cu un corp imens din sticla. Deocamdata casa nu a fost demolata, iar lucrarile de construire nu au inceput.
Campania HotNews.ro „Nu distrugeti Bucurestii de altadata”
Daca te plimbi pe arterele principale ale Capitalei vezi in stanga si in dreapta blocuri, bulevarde largi, constructii facute la norma, un oras puternic impregnat de ideologia comunista, fara o amprenta personala, fara identitate. Dupa blocuri se ascunde insa un alt oras, un Bucuresti misterios cu case boieresti, vegetatie luxurianta si stradute intortocheate care ascund povesti si istorii adunate in mai bine de 200 de ani.
Acest oras, poate necunoscut multora, este adevaratul Bucuresti, reprezinta istoria noastra, ne da identitate. Lacomia, nepasarea si nesimtirea il distrug insa zi dupa zi. Case dragi, pe langa care obisnuiam sa trecem si sa le admiram dispar in fiecare luna, iar in locul lor apar constructii noi care par teleportate dintr-un alt film. Blocuri imense care nu au nici o legatura cu zona, gandite doar in metri patrati si profit.
Ce nu a reusit Ceausescu sa distruga in 25 de ani, reusesc acum investitorii imobiliari. Orasul este al nostru al tuturor, iar patrimoniul este un bun comun. Monumentele rase de buldozere sunt si ale mele sunt si ale tale. Haideti sa nu-i lasam sa distruga Bucurestii de altadata.
HotNews.ro iti prezinta in urmatoarele saptamani case-monument lasate in paragina sau demolate pur si simplu. Ele dispar deoarece legislatia nu prevede sanctiuni pentru proprietarii care lasa monumentele sa se autodistruga sau mai rau, le rad cu buldozerul de pe fata pamantului. De asemenea, procedura de expropriere pentru utilitate publica este foarte greoaie astfel ca, pana se termina procedura, monumentul este la pamant. Participa la campania HotNews.ro:
– trimite-ne fotografii cu case lasate sa moara (foloseste formularul de la finalul articolului);
– voteaza daca vrei schimbarea Legii Monumentelor.
Episodul 1 al campaniei: Cum este lasata sa moara o casa boiereasca din inima Capitalei