Psihologul Aimee Bugner: Cand aud ca 5.000 de oameni umplu un stadion, vampirul din mine se intreaba: oare am putea duce un sfert sa doneze sange?
„Nimic nu poate inlocui sangele”. Este indemnul sub care Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange, impreuna cu agentia de publicitate Logo Bigger, a lansat campania sociala „Doneaza sange, salveaza o viata!” „Nu creste nicaieri si nu poate fi produs niciunde. Suntem singurii care ne putem ajuta, iar vampirul din mine se intreaba – de fiecare data cand aude ca un meci a umplut un stadion cu 5.000 de locuri – oare cum am putea aduce macar un sfert dintre ei la spital, sa doneze sange”. Declaratia ii apartine presedintelui Fundatiei, psiholog Aimee Bugner, care avertizeaza: din lipsa de sange se moare!
2% dintre romani doneaza sange anual, fata de 5% media europeana
Transplantul hepatic, cardiac, protezarea de sold, accidentele, hemoragiile interne, sunt doar cateva dintre interventiile care necesita transfuzii. Ca sa nu mai vorbim de cazurile de leucemie sau talasemie, unde cererea de sange este constanta, pe timp indelungat. Sunt realitatile care ne inconjoara si care nu pot fi schimbate de efortul a doar 2 procente din populatie.
Obiectivul campaniei: donarea de sange 100% benevola si neremunerata
„Idealul catre care tindem este trecerea la donarea benevola si neremunerata de sange, pe care o dorim in procent de 100%”, a precizat psiholog Aimee Bugner. Si nu este singurul obiectiv al campaniei. Pentru „un sange de calitate” este nevoie de fidelizarea donatorilor, a explicat dr. Mihaela Hoinarescu, directorul Institutului de National de Transfuziologie.
„Donarea trebuie sa devina cool”
Cu alte cuvinte, avem nevoie de oameni care sa mearga de cel putin trei ori pe an sa doneze sange. Pentru asta, „donarea trebuie sa devina o moda, sa fie cool, sa se poarte”, a continuat presedinta Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange. In Romania, una dintre marile probleme ale sistemului privind donarea de sange este mentalitatea; romanii cred in continuare ca numai sarantocii doneaza sange.
Fiti reticenti cu mesajele primite pe Internet
Atentie, insa: „fiti reticenti cu mesajele primite pe Internet, caci majoritatea sunt expirate! Cazuri prezentate ca urgente sunt, de cele mai multe ori, deja rezolvate, iar pacientii – refacuti”, a precizat dr. Mihaela Hoinarescu.
Cateva informatii importante cu privire la donare:
– este sigura si usoara.
– nu se poate lua SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii.
– se utilizeaza un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare.
– senzatia de lesin sau oboseala dupa donare este foarte rar intalnita.
– puteti dona doar daca starea de sanatate va permite si va simtiti bine.
– vi se vor pune cateva intrebari legate de starea de sanatate si vi se va face un mic examen medical – temperatura, puls, tensiune.
– rezultatele testelor raman confidentiale.