Sari direct la conținut

UE ar putea infiinta doua noi organisme pentru supravegherea pietelor financiare

HotNews.ro

Comisia Europeana a dezvaluit miercuri planurile cu privire la noul sistem de monitorizare a sistemului bancar si a altor organisme financiare, ce reprezinta un raspuns la actuala criza financiara, potrivit AFP. Acest plan prevede crearea Consiliului European pentru Riscuri Sistemice (ESRC) si a Sistemului European de Supraveghere Financiara (ESFS).

Consiliul European pentru Riscuri Sistemice, prezidat de seful Bancii Central Europene, va avea rolul de a avertiza din timp statele membre cu privire la amenintarile la adresa stabilitatii financiare.

Sistemul European de Supraveghere Financiara va fi format din trei noi organisme europene cu rol de supreaveghere a sectorului bancar, al asigurarilor si al valorilor mobiliare.

Reprezentantii Comisiei spera ca acest plan va reprezenta un raspuns la criza economica ce a aruncat tarile europene intr-o recesiunea adanca, a dus la cresterea somajului si a fortat guvernele sa sustina injecteze miliarde de euro in sistemul bancar.

Marea Britanie, principalul centru financiar european, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la acordarea de puteri de constrangere unor autoritati pan-europene. Autoritatile britanice se intreaba „cat de legal este ca o autoritate a UE sa revoce decizia unei autoritati nationale de supraveghere fara o decizie a unei instante de judecata”, a declarat o sursa diplomatica apropiata situatiei.

Un purtator de cuvant al guvernului britanic a precizat mai este nevoie de discutii pe aceasta tema. „Propunerile Comisiei reprezinta un punct de pornire pentru alte discutii. Orice reforme am face in cadrul UE, trebuie sa fie realizabile, practice si in concordanta cu modul de abordare international”, a spus acesta.

„Indemn liderii UE ca, la Consiliul European din iunie, sa aprobe masurile pe care le stabilim astazi. Mi-ar place ca noua arhitectura sa fie functionala din 2010”, a spus Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Cele 27 de state membre ale UE si Parlamentul European trebuie sa aprobe aceste masuri inainte de intrarea lor in vigoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro