Sari direct la conținut

In Romania, totul trebuie sa poarte o stampila

HotNews.ro

Reprezentantii organizatiilor caritabile britanice care activeaza in Romania s-au intalnit in Londra cu ambasadorul britanic, Robin Barnett, ambasadorul Romaniei, Ion Jinga, si cu baroneasa Emma Nicholson, parlamentar european, pentru a discuta problemele din sectorul neguvernamental in actualul context economic si continuarea activitatii ONG-urilor britanice in Romania. Despre problemele zilnice de care se loveste un ONG britanic in Romania ne-a vorbit Alisdair Barron, presedintele ONG-ului Children in Distress/Copii in Dificultate.

CB: Cat de dificil sau de usor este sa lucrati in Romania?

Alisdair Barron: Implementam ajutor pentru copiii aflati in faza terminala a bolii sau care sufera de o boala incurabila. Lucram in Bucuresti, Arges si Constanta, cu personal romanesc, de obicei cu tineri pregatiti pentru o astfel de responsabilitate.

Atragerea fondurilor este, bineinteles, problema cea mai grava, dublata de birocratie si de unele autoritati locale care ne fac viata mai grea decat este deja. Partea buna este ca lucrurile s-au imbunatatit peste ani iar situatia, incet, progreseaza.

CB: Cum va afecteaza birocratia?

Alisdair Barron: Totul trebuie sa poarte o stampila. In Marea Britanie n-am folosit o stampila in 30 de ani de activitate, pentru ca semnatura iti confera legitimitate. Presupun ca Romania este una dintre cele mai atent supravegheate si bine organizate natiuni din Europa: ca si ONG, trebuie sa ne supunem tuturor asteptarilor legale. Ne viziteaza Finantele, Asigurarile Nationale, Pompierii, responsabilii de masuri de protectie… oricine te poti gandi. Este insa interesant faptul ca nimeni nu aplica aceleasi standarde intr-un mod coerent: anul acesta, cerintele sunt diferite fata de anul trecut.

CB: Cat de grava este problema fondurilor in 2009?

Alisdair Barron: Este mai grava decat tot ce am infruntat pana acum. Reusim sa strangem anual circa 1 milion de lire sterline. Ma bucur sa pot spune ca, in ultimii cinci ani, Romania a inceput sa contribuie din ce in ce mai mult, in special judetul Arges. Dar baza bugetului nostru vine din Marea Britanie. O parte importanta vine din donarea echivalentului celor 2% din impozit, un procent important pentru oricare organizatie mica.

Dorim sa-i incurajam si pe romani sa faca la fel. Dar, in general, bugetul nostru provine de la persoane care au pus deoparte doua – trei, douazeci de lire pentru a ajuta copiii altei tari. De obicei, acesti bani erau donati din dobanda pe care oamenii o acumulau la banca. Acum nu mai exista dobanda, ceea ce ne lasa intr-o situatie dificila. Sunt foarte ingrijorat pentru posibilitatea de a continua ajutorul dat copiilor romani.

CB: Veti restrange activitatea organizatiei?

Alisdair Barron: Deocamdata nu ne gandim la asta, dar va trebui sa incurajam autoritatile romane sa lucreze cu noi, sa rugam companiile romanesti sa ia in considerare posibilitatea de a contribui la un efort social important. Vom fi nevoiti sa gasim alte metode de a atrage fonduri pentru copii. Ne-ar ajuta daca guvernul roman ne-ar asista in cererile de fonduri europene sau Phare.

CB: Cum va afecteaza legea TVA-ului?

Alisdair Barron: In Marea Britanie, unui ONG nu i se cere TVA in majoritatea actiunilor desfasurate. Ceea ce nu se intampla in Romania. Guvernul roman trebuie sa analizeze bine situatia si sa stabileasca daca interpretarea pe care a dat-o legilor financiare in ultima perioada a fost corecta. Venitul, atat de necesar, este taxat si ne impiedica sa imbunatatim serviciile sau sa le inmultim.

Pentru un ONG mic, putinii bani pe care TVA-ul ii implica inseamna enorm: pot face diferenta intre viata si moartea unui copil, se pot angaja mai multi oameni sau poate chiar influenta existenta ONG-ului in Romania. Sper ca baroneasa Emma Nicholson si ambasadorii sa abordeze presedintele sau primul ministru pentru a fi reconsiderata problema TVA-ului.

CB: Cum va influenteaza faptul ca Romania nu are traditie in voluntariat?

Alisdair Barron: Poate ca asta era valabil in timpul comunismului. Dar inainte de 1947, Romania inregistra o istorie semnificativa in actiuni de caritate. Avem succes la tineri. In toate trei judetele derulam un proiect numit „Copiii ajuta copii”. Liceenii vin si ajuta copii foarte bolnavi sau cu handicap.

CB: Aveti dificultati in abordarea autoritatilor locale?

Alisdair Barron: Marturisesc ca personal nu am, dar cunosc persoane de la alte organizatii pentru care colaborarea cu primaria este o provocare.

CB: In ce sens?

Alisdair Barron: Cateodata nu au deschidere in a te ajuta, alta data primarii au alte viziuni sau se impotrivesc initiativelor. Eu am avut noroc cu primariile din judetele in care lucrez, iar cei care nu m-au sustinut nu m-au impiedicat sa-mi desfasor activitatea. Presedintele Nicolescu din Arges [n.r. Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş] a facut tot ce a putut pentru a ne ajuta sa oferim cele mai bune servicii.

CB: V-ati lovit, dvs sau alte ONG-uri apropiate, de coruptie in Romania?

Alisdair Barron: Coruptie este un cuvant dificil… Nu mi-a cerut nimeni bani pentru a-si face datoria. Dar, din cand in cand, este frumos sa poti oferi cuiva un cadou pentru amablilitate. Putem sa ne intrebam daca este coruptie sau doar recunoasterea unui serviciu facut bine.

CB: Este nevoie de astfel de gesturi si in Marea Britanie?

Alisdair Barron: Nu.

Fondurile, problema majora pentru ONG-uri

La seminar au participat reprezentantii a 22 de organizatii non-guvernamentale.

„Prima problema discutata se refera la, inevitabil, fonduri. Am cazut de acord ca nu este un climat dificil, dar exista resuse pe care trebuie sa le luam in calcul”, afirma ambasadorul britanic, referindu-se la faptul ca organizatiile necesita accesarea fondurilor europene si la resursele disponibile la nivel guvernamental central si local. De asemenea, s-a ridicat si problema parteneriatelor care sa atraga atat sectorul public, cat si cel privat. „Realitatea este ca in Marea Britanie avem un sistem de sanatate foarte activ. Multe dintre servicii sunt sub-contractate de alte organizatii. Acest aspect poate fi dezvoltat in Romania”, a adaugat Robin Barnett.

„Reuniunea a permis evidentierea unor probleme cu care organizatiile caritabile britanice se confrunta in Romania. Am sugerat implicarea mediului de afaceri in astfel de actiuni, pentru ca in final, dincolo de orice buna intentie, se pune problema surselor de finantare”, a declarat ambasdorul roman. Emma Nicholson: intalnirea a inceput, de fapt, la 10 Downing Street, intre Gordon Brown si sotia sa si d-na Tariceanu, (pe atunci) sotia primului ministru. Au discutat solutii pentru ajutorarea copiilor celor doua natiuni”, a tinut baroneasa Emma Nicholson sa precizeze.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro