Sari direct la conținut

Falsul chirurg italian, condamnat definitiv la închisoare, este de negăsit / El nu avea nicio interdicție, deși a mai încercat să fugă din România

HotNews.ro
masina politie, Foto: Agerpres
masina politie, Foto: Agerpres

Matteo Politi, italianul care a operat în mai multe clinici private din București, deși a absolvit doar opt clase, a fost dat în urmărire penală de Poliţia Română, după ce miercuri a fost condamnat definitiv la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare. Italianul nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi dus în penitenciar. Arestat o perioadă, italianul a fost pus în libertate și nu avea nicio interdicție de a părăsi țara, deși după declanșarea anchetei împotriva sa el a încercat să fugă din România.

  • „Împotriva celui în cauză, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.1523 din 15.03.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi instigare la fals intelectual”, se menţionează pe site-ul Poliţiei Române la rubrica „Persoane urmărite”.

Matteo Politi nu avea nicio interdicţie de a părăsi ţara.

Miercuri, Curtea de Apel București a decis condamnarea lui Politi la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare, hotărârea fiind definitivă. Instanța a menținut astfel condamnarea pronunțată în noiembrie 2022 de Judecătoria Sectorului 1.

Arestat preventiv o perioadă, italianul a fost plasat sub control judiciar, măsură revocată de Judecătoria Sectorului 1 în august 2022, fără ca decizia să fie atacată de către procurori. Astfel, el nu se afla sub nicio măsură restrictivă. Aceasta, deși după declanşarea anchetei italianul a încercat să fugă din România, fiind prins în februarie 2019 într-un tren din Vama Curtici.

Acuzat că a operat 28 de persoane deși nu avea dreptul să profeseze ca doctor

Matteo Politi a fost trimis în judecată în ianuarie 2020 de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru înșelăciune și exercitarea fără drept a profesiei de doctor, el fiind acuzat că a exercitat fără drept profesia de medic și a indus în eroare mai multe persoane pe care le-a operat.

Conform procurorilor, începând din martie până în decembrie 2018, falsul medic ar fi operat 19 paciente la clinica la care lucra în București.

În aceeași perioadă, bărbatul a indus în eroare nouă persoane cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică, pe care le-a operat și a primit, în schimb, sumele de 13.880 de lei și 10.150 de euro.

În septembrie 2018, Politi a păcălit alte două persoane, respectiv doi medici, cărora le-a spus că în scurt timp va fi proprietarul unei clinici, deși știa că acest lucru nu se poate întâmpla. Italianul i-a determinat pe cei doi doctori să încheie un contract de prestări servicii cu o firmă, al cărui administrator era, încasând suma de 13.896 de lei. Banii reprezentau chiria pentru trei luni de utilizare a cabinetului din cadrul acelei clinici.

Mai mult, în martie 2018, italianul a determinat trei funcţionari de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, care au falsificat mai multe înscrisuri, atestând în fals că italianul are calitatea de doctor și dreptul de a practica aceasta profesie pe teritoriul României, eliberându-i coduri de parafă în baza unor dosare incomplete.

Acuzațiile nu se termină aici, pentru că procurorii au stabilit că Politi a determinat și funcționari din Ministerul Educației să îi recunoască diploma de licență, pe care o avea de la Universitatea din Priștina, deși documentul acela era fals.

Cum ar fi obținut „chirugul” dreptul de practică

În februarie 2019, Politi spunea că a plătit o avocată pentru a obține dreptul de a practica în țara noastră și că aceasta i-a transmis că toate actele sunt în regulă.

  • „În momentul în care am venit în România, cum nu știu cum funcționează sistemul la dumneavoastră în țară, am folosit, așa cum folosește toată lumea, un avocat, căruia i-am dat toate documentele necesare, toate documentele pe care ea, ca avocat, mi le-a cerut.
  • De asemenea, am semnat ceea ce în română se numește o procură. Așadar, ea a avut toate documentele mele, ea s-a ocupat de tot ceea ce trebuia să facă. La final, ea a spus că am dreptul de practică în România. (…)
  • În momentul în care am fost recunoscut, cu ajutorul avocatului, pot să mă numesc medic. Dacă o instituție mi-a dat acest drept…diplomele mele mi-au fost recunoscute, echivalate”, declara Politi într-o emisiune de televiziune.

Italianul a refuzat să spună numele complet al avocatei, precizând doar prenumele „Laura”. Matteo Politi a refuzat atunci, de asemenea, să răspundă la întrebarea dacă mai este sau nu în România: „Nu fug, dar prefer să nu vă spun unde sunt”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro