Ce urmeaza. Premierul de la articolul 103
Pana la formarea Guvernului, mai sunt cativa pasi de urmat: validarea alegerilor, consultari cu partidele, decretul de convocare a Parlamentului, alegerea presedintilor celor doua camere, constituirea comisiilor parlamentare, desemnarea premierului, audierea ministrilor care vor forma noul cabinet, votul de investitura. Toate momentele sunt insa conditionate de negocierile care au acum loc intre partide iar noul Guvern nu va putea fi investit in functie mai devreme de 20 decembrie.
ARTICOLUL 103 din Constitutie
(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
(2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
(3) Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Dupa cum reiese din articol, seful statului poate desemna premier pe cine doreste, de la orice partid sau din afara lui. Nicio formatiune politica n-a castigat majoritate absoluta, adica 50% plus unu. Constitutia nu-l obliga pe seful statului sa desemneze peremier din randul noii majoritati parlamentare. Sintagma majoritate parlamentara pur si simplu nu exista in textul constitutional. Viitorul premier desemnat de Traian Basescu si noii ministri vor trebui apoi sa treaca de votul Parlamentului.
ARTICOLUL 89 din Constitutie
(1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.
Putin probabil ca Guvernul va fi respins de trei ori pentru ca asta ar insemna declansarea alegerilor anticipate. Greu de imaginat ca vreunul dintre noii senatori si deputati va accepta sa reia cosmarul uninominalului, nefiind catusi de putin sigur ca va fi ales din nou, sistemul de vot dovedindu-se arbitrar. Dar e posibil ca viata actualului Guvern sa fie prelungita prin respingerea consecutiva a doua cabinete.
Ce urmeaza:
- Validarea alegerilor, care ar putea avea loc conform unor estimari pana la 5 decembrie.
- Consultari oficiale intre seful statului si cele patru partide care au trecut pragul electoral: PSD, PD-L, PNL si UDMR.
- Seful statului emite decretul de convocare a noului Parlament, ceea ce se poate intampla dupa 13 decembrie cand expira oficial mandatul Parlamentului in functie. Parlamentul va fi convocat probabil pe 15 decembrie, data de 13 fiind intr-o zi de sambata.
- In cel mult cinci zile de la convocare, Parlamentul valideaza noile mandate de senatori si deputati, se aleg presedintele Camerei Deputatilor si cel al Senatului, se constituie grupurile parlamentare si comisiile care urmeaza sa audieze noii ministri.
- Prin urmare, in jurul datei de 20 decembrie este posibil ca Romania sa aiba un nou Guvern, daca el va trece din prima de votul Parlamentului. Daca nu, formarea unui nou Guvern mai poate fi amanata maxim 60 de zile, dupa care seful statului dizolva Parlamentul, adica declanseaza alegeri anticipate.