VIDEO Romani din Italia: Banii pe care-i trimitem acasa sint buni, dar votul ne este refuzat
Numaratoarea oficiala a buletinelor in Diaspora nu a aratat si cealalta fata a alegerilor: imposibilitatea multor romani de a-si exprima dreptul constitutional la vot. HotNews.ro a consemnat marturiile unor romani care s-au prezentat la sectia 23 de la Roma, dar nu au putut vota in ziua de 30 noiembrie: “Vrem sa votam si nu putem. Banii pe care ii trimitem in tara sunt de folos acolo, iar noi ne chinuim cum putem in strainatate. Apoi, ni s-a luat si acel minim drept de a vota”.
Desi absenteismul a caracterizat, la nivel national, alegerile parlamentare de ieri, in strainatate sute de romani s-au prezentat la urne, dar nu si-au putut exprima alegerea politica. Multi dintre ei nu aveau documentele necesare votului, adica: pasaport simplu cu mentiunea privind domiciliul in strainatate sau pasaportul simplu valabil plus “orice alt document emis de autoritatile straine, care dovedeste resedinta in strainatate”.
Vezi video cu romanii din Italia:
In Italia, documentele necesare atestarii resedintei au fost: inregistrarea la Evidenta populatiei (“anagrafe”), certificatul de resedinta sau cartea de identitate italiana.
Din observatiile HotNews.ro, numai la sectia 23 din cadrul Accademiei di Romania de la Roma, peste 30 de romani s-au prezentat la urne, dar nu au reusit sa voteze.
Dan F., 32 de ani a venit la ora 11:00 sa voteze cu buletinul italian, avand pasaportul romanesc expirat. Dar reprezentantii comisiei i-au explicat ca este necesar si un document romanesc valabil. “De ce nu pot vota? Pe buletinul italian scrie clar ca, in primul rand sunt cetatean roman, iar in al doilea rand, ca am resedinta in Italia. Sunt cele doua conditii necesare, iar eu le demonstrez cu un singur document. Mi se pare absurd ca nu am putut sa votez”, ne-a declarat el la iesirea din sectie.
Elena P. are 27 de ani si este studenta universitara la Roma. Nici ea nu a putut vota, din cauza lipsei unui document care sa ateste resedinta ei in capitala Italiei: “Sunt in anul II la Facultate, am avut probleme sa gasesc o camera de inchiriat. Proprietarul nu vrea sa imi faca resedinta aici, adica sa ma inscrie in nucleul familiei sale la Evidenta populatiei. In plus, platesc si chiria la negru, ca multi alti studenti romani. Neavand resedinta, nu pot vota. Consider ca mi s-a refuzat un drept constitutional”.
In aceeasi situatie s-au aflat Vasile C. si Radu M., ambii muncitori din Vrancea veniti la munca pe santierele din capitala Italiei, dar fara contract de munca, deci fara resedinta. Au sosit la vot impreuna cu alti doi colegi, care au reusit sa voteze, avand documentele necesare.
O alta categorie defavorizata la vot a fost aceea a asistentelor domiciliare, “badante”, cum sunt ele numite in Italia.
Madalina Popescu si Liliana Amarghioale au protestat vehement in fata membrilor comisiei, cand au aflat ca au venit degeaba la vot. “Am venit din cealalta parte a Romei pentru a vota, iar acum ni se spune ca nu putem. Nu este vina noastra, daca nu am obtinut inca documentele care sa ateste resedinta. Cateodata dureaza mai multe luni pana sa obtii resedinta din primarie”, ne spune cu indignare Madalina Popescu.
Una din marturiile cele mai elocvente este cea a familiei Chipernelu, sot si sotie. Ei au venit din Tivoli, oras la 40 km de Roma, dar nu au putut vota tot din cauza lipsei buletinului italian. “Vrem sa votam si nu putem. Banii pe care ii trimitem in tara sunt de folos acolo, iar noi ne chinuim cum putem in strainatate. Apoi, ni s-a luat si acel drept, pe care il aveam, acela de a vota. Suntem si noi tot cetateni romani.Traim si muncim de mai multi ani in Italia, pentru a putea mentine copiii la facultate la Bucuresti. La Referendumul din 2007 am votat numai pe baza buletinului romanesc. Azi am venit cu pasapoartele si buletinele romanesti insa am aflat cu stupoare ca nu putem vota. Este nedrept.. In situatia noastra sunt milioane de romani, care au plecat de nevoie, ca noi. Apoi venim sa votam, si nu putem”.
Am cerut detalii la presedinta sectiei de votare 23, cu privire la numarul romanilor care s-au prezentat la urne, dar nu au putut vota din cauza lipsei de documente. Ea ne-a declarat ca nu s-a facut o statistica a celor care nu au avut documentele necesare, deci nu poate da detalii, nici macar aproximative, in legatura cu numarul lor.
La sectia 23 de la Accademia di Romania au votat 239 de concetateni.
In urma cu doua saptamani, Institutul pentru Politici Publice (IPP) din Bucuresti a tras un semnal de alarma cu privire la alegerile din 30 noiembrie. „Din cei 18 milioane de romani cu drept de vot, cel putin 10% nu vor putea participa la alegeri”, au avertizat expertii de la IPP. Este vorba de acei romani care nu s-au aflat, la data alegerilor, in circumscriptia unde isi au domiciliul. Printre categoriile cele mai defavorizate sunt studentii, militarii si romanii aflati la munca peste hotare care nu si-au facut actele in statul-gazda. „In strainatate, numarul celor care nu indeplinesc conditiile necesare pentru a se prezenta la urne este de circa un milion”, dupa cum a rezultat din estimarile IPP.