Sari direct la conținut

Generatia inconstienta: cate pensii vor avea capsunarii? Doua, una sau deloc

Liderii PSD liciteaza cu 20.000 euro prima de instalare pentru romanii care vor sa se intoarca in tara. Problemele lor sunt insa mult mai mari iar momeala electorala nu-i prea ajuta. Majoritatea lucreaza la negru in Spania sau Italia de ani buni si vor avea pensii foarte mici. Cei tineri nu-si fac inca probleme, cu argumentul ca au timp sa-si rezolve situatia. Cei de varsta a doua par mai prevazatori si cauta sa lucreze cu forme legale. Din cei 1.016.000 de romani care traiesc in Italia, doar 570.000 lucreaza cu acte in regula. Cei care lucreaza legal pot primi doua pensii, una de la statul roman, pentru perioada muncita in tara, alta de la statul in care s-au stabilit. Ministerul Muncii promoveaza doar politici de constientizare, nu si de asistenta financiara.

Alin Ciobanu (31 ani) traieste in Italia de aproape doi ani de zile. E un caz tipic. Desi accepta slujbe prost platite, fara documente si contract, nu intotdeauna gaseste de lucru: “In doi ani de zile de cand sunt venit in Italia, am lucrat doar 9 luni pe santiere, la Roma. Nu numai ca patronul nu mi-a facut documente, dar inca mai astept banii pe ultimele doua luni”.

Alin a lucrat in Romania putin timp inainte de a-si incerca norocul in Italia. A muncit timp de 3 ani la “Vulcan” din Bucuresti ca muncitor necalificat. Apoi a urmat un curs de chelner si s-a angajat la “Turbomecanica” (Pipera) ca bucatar-ospatar, unde a lucrat inca un an. In 2007 a decis sa vina la Roma, unde nu a gasit decat oferte la negru si promisiuni de contract. Totusi Alin nu este ingrijorat in privinta viitorului sau: “La 30 de ani, nu ma gandesc inca la pensie. Sper, totusi, sa gasesc de lucru aici, pentru ca se traieste mai bine. Daca muncesc o zi pe santier aici, reusesc sa ma intretin timp de doua zile. In Romania, muncesc o zi intreaga si nu-mi ajung banii nici pentru mancare”.

Nici la 40 de ani nu se gandesc la pensie

George Mocanu (40 ani) intra intr-o alta categorie de varsta dar multe probleme sunt aceleasi. A lucrat in Romania, ca sofer, timp de 12 ani cu carte de munca. Cand a decis sa vina in Italia si-a asumat riscul pierderii slujbei. A lucrat mai bine de doi ani la negru in constructii. Apoi a gasit un patron care i-a facut documente la Roma.

Lucreza tot ca sofer, desi munceste deseori mai mult decat prevede contractul. Nici George nu cunoaste bine in ce conditii va putea obtine pensia si de unde. Dar admite ca alti colegi romani s-au intors in tara pentru a lucra cu carte de munca. “Am auzit ca ni se vor da pensii separate, dar nu m-am interesat in detaliu. Multi sunt preocupati ca anii lucrati in Italia nu vor fi cumulati cu cei din tara”.

Mai prevazator a fost Valentin Adomnitei, 41 de ani. In Romania a lucrat in siderurgie 13 ani, dar fiind considerat un domeniu periculos, vechimea sa este echivalata la pensie cu aproape 18 ani de activitate. Ajuns in Italia, a lucrat la negru timp de 3 ani de zile. Apoi a fost angajat in domeniul informatic, unde lucreaza cu documente de patru ani. “Am calculat oarecum vechimea cumulata, dar nu m-am interesat in detaliu in legatura cu pensia. In cei 20 de ani, cat mai am pana la pensie, se pot schimba multe, voi hotari la momentul potrivit”.

Cateva sute de mii de romani muncesc legal in Spania si Italia

„Potrivit ultimelor date primite, date centralizate la 1 ianuarie 2007, in Germania spre exemplu domiciliau 73.353 de cetateni romani, in Spania 603.889 persoane in posesia unui certificat de cetatean comunitar sau a unui permis de rezidenta, din care 230.572 persoane contribuie la sistemul de asigurari sociale, romanii fiind al treilea grup national contributor. Diferenta substantiala dintre numarul romanilor care detin dreptul de rezidenta in Spania si numarul celor care contribuie la asigurarile sociale reflecta dimensiunea fenomenului muncii la negru in cadrul acestei comunitati”, a declarat pentru HotNews.ro Mihaela Matei, director al Directiei Protectie Cetateni Romani care lucreaza in Strainatate.

In Italia traiesc peste un milion de romani. Estimarile studiului statistic anual Caritas-Migrantes din iunie 2008 arata ca numarul romanilor din Peninsula este de circa 1.016.000, dintre care peste 570.000 au un loc de munca cu acte in regula ca angajati subordonati. Cresterea cea mai consistenta a prezentei romanilor pe piata muncii din Italia s-a inregistrat in 2007, concomitent cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2007, 317.000 romani care se aflau deja in Italia si-au putut reglementa situatia la locul de munca. Desi Italia a liberalizat partial piata muncii pentru cetatenii romani, numerosi sunt conationalii care continua sa lucreze la negru, neavand posibilitatea sau nedorind chiar sa-si obtina un contract legal.

Prefera sa castige mai mult, lucrand la negru

Iulian Manta se ocupa de situatia muncitorilor romani din capitala Italiei, ca responsabil in cadrul sindicatului Feneal Uil, unul dintre cele mai importante din Peninsula. “Din estimarile noastre, cam 50% dintre muncitorii romani din capitala Italiei lucreaza la negru. Cauzele sunt numeroase. Pare paradoxal, dar multi romani care muncesc in constructii aleg sa nu fie angajati cu forme legale. Argumentul lor este simplu: muncesc cateva luni, maximum cativa ani si apoi se intorc in Romania. Lucrand la negru, castiga mai mult decat daca ar avea contract. Unii pot ajunge chiar la 70-80 de euro pe zi. Din calculele noastre rezulta ca, aproximativ 30% au decis sa se intoarca in Romania. Dar aici, in Italia, nu se gandesc la viitorul lor. Mai sunt si cei care muncesc full time, dar au un contract doar pentru 4 ore zilnic. E ceea ce noi numim munca “gri”, deci partial legala. Noi incercam sa-i convingem pe toti sa se angajeze. De multe ori patronii refuza sa faca actele necesare, amenintandu-i pe muncitori ca isi pierd munca. Multora le e frica si nu denunta patronii”.

Unii aleg pensii private

Romanii care lucreaza in Peninsula, mai ales la negru, mai au o varianta pentru a-si asigura o pensie. Ei pot deschide un cont cu contributie voluntara. Este vorba de inscrierea la un fond privat de pensii.

“Romanii din Peninsula pot opta pentru a plati contributii voluntare in Italia sau in Romania”, explica Adrian Grigor, consultant financiar roman din Roma. “In Romania pot varsa lunar cel putin 20 de euro iar aici suma minima este de circa 50 de euro. La sfarsitul perioadei pot decide modalitatea de recuperare a banilor, optiunile sunt foarte numeroase pe piata si oferta e flexibila. In Italia, pentru a accesa un asemenea fond de pensii este nevoie doar de codul fiscal (un cod personal pe care Ministerul de Finante il elibereaza fiecarui cetatean cu domiciliul in Italia) si un document de identitate”.

  • Un roman care o perioada a desfasurat activitati pentru care s-a platit contributie in Romania si o alta perioada in strainatate, are dreptul la pensie care se va calcula dupa legislatia din Romania in privinta vechimii si varstei necesare de pensionare. Cat priveste insa cuantumul pensiei, aceasta se va compune din doua fractiuni: una calculata in functie de contributia platita in Romania si una in functie de contributia platita in strainatate. Prima fractiune de pensie se va incasa din Romania, iar a doua va fi expediata in Romania de autoritatile din statul unde s-a prestat munca. Pentru a fi primita, muncitorul român aflat in pragul pensionarii trebuie sa declare locul de munca din strainatate si sa depuna actele doveditoare la Casa de Pensie din Romania, urmand ca aceasta sa ia contact cu autoritatea corespunzatoare din strainatate”. (Cristi Danilet, judecator)
  •  „Probabil ca cei care acum lucreaza la negru in UE vor deveni clienti ai asitentei sociale din Romania, dar situatia lor nu este diferita de a celor care lucreaza acum la negru chiar in Romania. Nu stiu daca intoarcerea celor care lucreaza la negru va fi un soc social, pentru ca probabil majoritatea vor prefera asistenta sociala din occident, mai performanta decat cea din Romania”. (Mircea Kivu, sociolog)
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro