John McCain: Am palmaresul si cicatricile pentru a dovedi ca pot rezolva problemele cu care se confrunta America
Candidatul republican la presedintia Statelor Unite, John McCain, a afirmat ca va aduce schimbarea promisa la Washington, adaugand ca va lucra cu reprezentantii ambelor partide importante (Democrat si Republican) pentru „a pune la punct problemele ce trebuie rezolvate”. Ideea de schimbare a scenei politice din capitala federala a fost una dintre ideile principale ale discursului pe care senatorul de Arizona l-a tinut, joi seara, in cadrul Conventiei Republicane din St. Paul (Minnesota). Discursul sau a fost insa o replica palida la speech-ul tinut de Barack Obama saptamana trecuta, in Denver, si foarte departe de tonul entuziasmant si agresiv adoptat cu o zi inainte de vicepresedintele sau, Sarah Palin.
Iata cateva dintre cele mai relevante declaratii facute de veteranul de razboi din Vietnam in cadrul Conventiei Republicane desfasurate la Xcel Energy Center:
- Accept nominalizarea Partidului Republican cu umilinta si incredere.
- Ranchiuna partizana constanta care ne impiedica sa rezolvam aceste probleme nu este o cauza, este un simptom. Este lucrul care se petrece atunci cand oamenii se duc la Washington sa lucreze pentru ei si nu pentru voi.
- Am lucrat de nenumarate ori cu membri ai ambelor partide pentru a rezolva problemele ce trebuie rezolvate. In acest fel voi guverna si ca Presedinte. Voi cauta sprijinul oricui ma va ajuta sa urnim aceasta tara din nou. Am palmaresul si cicatricile pentru a demonstra acest lucru. Senatorul Obama nu le are.
- Am tot respectul si admiratia pentru senatorul Barack Obama si pentru suporterii sai. In ciuda diferentelor, sunt mai multe lucruri care ne unesc, decat ne separa. Suntem cu toti americani.
- Stiu ca multi dintre voi se confrunta cu momente dificile. Sunteti preocupati sa va pastrati slujba sau sa va gasiti una noua, sa puneti mancare pe masa sau sa ramaneti in casa voastra. Insa intentionez sa stau langa voi si sa ma lupt pentru viitorul vostru.
- Voi mentine taxele la un nivel scazut si le voi elimina acolo unde voi putea.
- Nu lucrez pentru un partid, nu lucrez pentru un grup de interese sau pentru mine. Lucrez pentru voi.
- M-am indragostit de aceasta tara cand am fost prizonier in tara altcuiva. Am iubit-o nu doar pentru multele beneficii ale vietii pe care le ai aici. Am iubit-o pentru decenta sa, pentru credinta in intelepciune, dreptatea si bunatatea oamenilor sai. Am iubit-o deoarece nu mai era doar un simplu loc, ci o idee, o cauza pentru care merita sa te lupti. Nu am mai fost deloc acelasi om. Nu imi mai apartineam defel. Apartineam tarii mele.
- Este timpul sa aratam lumii din nou cum America e in frunte.
- Ne confruntam cu numeroase amenintari in aceasta lume periculoasa; nu mi-e frica insa sa le infrunt si sunt pregatit pentru ele.
- Voi lucra, ca si presedinte, pentru a stabili relatii bune cu Rusia pentru a nu ne fi teama de revenirea la Razboiul Rece. Insa nu putem inchide ochii la agresiune si la incalcarea legii internationale care ameninta pacea, stabilitatea lumii si securitatea poporului american.
- Sunt foarte mandru ca am prezentat-o tarii pe viitoarea noastra vicepresedinta. Abia astept insa sa o prezint celor din Washington. Si dati-mi voie sa avertizez anticipat multimea din Washington, acea multime invechita, cheltuitoare, care se pune intai pe ea si apoi tara: schimbarea este pe drum (un atac atat la adresa democratilor, cat si a republicanilor. McCain e de parere ca partidul sau si-a pierdut o parte din orientarea care il defineste).
- Ridicati-va si luptati. Pentru ca nimic nu este inevitabil. Suntem americani si nu renuntam niciodata. Nu abandonam niciodata. Nu ne ascundem niciodata din fata istoriei. Noi facem istoria.
Reformatorul
John McCain a avut o misiune extrem de grea in sala din St. Paul unde s-a desfasurat Conventia Republicana. El a trebuit sa respinga acuzatiile acelora care sustin ca este varianta din Arizona a presedintelui George W. Bush (numele acestuia nu a fost pronuntat deloc, McCain preferand sa-l numeasca Presedintele) si ca va continua politicile actuale ale Administratiei. McCain s-a prezentat in fata republicanilor cu ideea de schimbare (una dintre temele preferate si de democratul Obama). Senatorul a insistat de altfel ca el si vicepresedintele sau, Sarah Palin, sunt reformatorii asteptati de republicani si ca reprezinta adevarata schimbare pe scena politica americana.
Mai mult, McCain nu a ezitat sa-i critice pe republicanii care „au cedat tentatiei coruptiei”, adaugand ca „partidul lui Lincoln, Roosevelt si Reagan” va reveni la traditiile sale.
Apoi, John McCain a punctat in discursul sau perioada petrecuta ca si prizonier al nord-vietnamezilor. Atat el, cat si vorbitorii care s-au perindat joi pe scena din St. Paul (sotia sa, Cindy McCain, fostul sef al Securitatii Interne, Tom Ridge, sau guvernatorul de Minnesota, Tim Pawlenty) au mentionat pe larg sacrificiile facute de McCain pentru Statele Unite. „Country First/Tara pe primul loc” este sloganul campaniei sale.
John McCain a afirmat ca, in comparatie cu Barack Obama, avantajele sale sunt experienta, reforma morala pe care a propus-o continuu, cooperarea cu democratii, palmaresul sau in politica internationala dar si faptul ca e preocupat de problemele cu care se confrunta americanii intr-o economie ce nu functioneaza la parametrii normali. „Voi fi langa voi si voi lupta pentru voi”, a afirmat McCain.
De altfel, echipa sa de campanie a compus discursul sau intr-o nota personala, apropiata de americanul de rand, care sa contrasteze puternic cu declaratiile „rupte de realitate” ale rivalului sau democrat. Chiar si scena din Xcel Energy Center a fost modificata joi, astfel incat sa sugereze decorul unei intalniri electorale dintr-un orasel american traditional, cu McCain aflat practic in mijlocul primelor randuri de spectatori.
McCain, eclipsat de Obama si Palin
Analistii sustin insa ca discursul senatorului de Arizona (intrerupt la un moment dat de doi protestatari din organizatia anti-razboi Code Pink), desi a atins subiectele favorite ale republicanilor, nu a reusit sa starneasca entuziasmul care a inconjurat speech-ul de saptamana trecuta al contracandidatului democrat, Barack Obama. Chiar si contextul a fost diferit. Doar 15.000 de persoane au urmarit discursul lui McCain, spre deosebire de cei 85.000 de spectatori care au ascultat cuvintele lui Obama, intr-o atmosfera similara cu cea a unui concert de muzica rock.
In plus, McCain a trebuit sa faca fata valului de entuziasm care i-a insufletit pe participantii republicani in timpul discursului de miercuri al guvernatorului de Alaska, Sarah Palin. In primul sau discurs major in fata americanilor, Palin a reusit sa impresioneze prin tonul ferm, clar si agresiv, prin ironiile si atacurile directe la adresa lui Obama. Nu e de mirare ca Palin este considerata noua imagine, reformata a Partidului Republican, iar tabara conservatoare s-a grabit sa o numeasca Margaret Thatcher a Americii sau Miss Congeniality.
Ca semn al impactului puternic pe care aparitia sa controversata o are asupra americanilor, trebuie mentionat ca Sarah Palin a reusit sa stanga in fata televizoarelor peste 37 de milioane de telespectatori, cu doar un milion mai putin fata de Barack Obama. Cifrele prezentate joi indica insa ca ea l-a surclasat clar pe vicepresedintele democrat, Joe Biden, al carui discurs a fost urmarit de doar 24 de milioane de americani.
Daca va fi ales presedinte la 4 noiembrie, John McCain va deveni cea mai in varsta persoana aleasa pentru primul mandat la Casa Alba. Republicanul are 72 de ani.
Senatorul democrat isi mentine avansul
Sfarsitul Conventiei Republicane a coincis cu publicarea unui nou sondaj de opinie de catre CNN, care indica faptul ca Barack Obama continua sa isi mentina avansul in fata lui John McCain in cursa pentru Casa Alba. Democratul are un avantaj de patru puncte (47% fata de 43%), in timp ce numarul alegatorilor indecisi se mentine la 10 procente.
CNN precizeaza ca, de la precedenta ancheta de opinie, Obama a scazut doua procente in preferintele alegatorilor, in timp ce John McCain se mentine la 43%.