Sari direct la conținut

Romania libera: Copiati, copii, dar ramaneti in scoala!

Intr-o singura zi, 98 de elevi care sustineau probe scrise la bacalaureat au fost prinsi copiind si exclusi din examen. De la lucrarile de control din scoala, pana la examenele din facultate, elevii si studentii se dedau din ce in ce mai des la o activitate care le asigura supravietuirea scolara, dar le dinamiteaza capacitatile intelectuale de mai tarziu: copiatul. Fie ca se face pe sub banca, cu fituici, fie cu dispozitive electronice demne de James Bond, copiatul nu are inca leac in Romania si nimeni nu se zbate sa gaseasca unul.

Specialistii cred ca solutia definitiva impotriva fraudarii educatiei este un sistem de evaluare care sa pretuiasca ascutimea mintii si creativitatea, nu memoria de elefant. Aceasta ar presupune insa profesori cu chef de munca, dedicati celor pe care ii instruiesc. „La noi, munca lor se masoara doar in raport cu cate ore le predau studentilor. Profesorii nu se straduiesc indeajuns sa construiasca examenele si sa-si dedice foarte mult timp cu studentii”, spune profesorul universitar Adrian Miroiu.

Marile pedepse ar trebui rezervate profesorilor care ii tolereaza sau chiar ii incurajeaza: „si-au creat o microcultura de toleranta si de complicitate fata de astfel de comportamente. Uneori, ei promoveaza o falsa competitie, de genul elevii mei au luat note mai mari, si ii lasa sa copieze”, spune fostul ministru al educatiei Mircea Miclea. Desi in tarile mai avansate copiatul se pedepseste cu exmatricularea, in Romania Ministerul Educatiei da dovada de o toleranta uluitoare. Justificarea ei oficiala se bazeaza pe o logica dubioasa: „Nu putem sa-i exmatriculam cand noi ne luptam cu abandonul scolar. Vrem sa aducem copiii la scoala, nu sa-i trimitem pe strada”, sustine nonsalant Zvetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei. Impins la extrem, rationamentul oficialitatilor ar suna cam asa: „Copiati, copii, ca sa nu va lasati profesorii fara obiectul muncii!”.

Integral in Romania libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro