Romania Libera: Gastile din spitale gonesc medicii peste hotare
Colegiul medicilor sustine ca peste 4.000 de doctori si aproape 4.500 de asistente lucreaza in Europa. Dar e foarte probabil ca numarul acestora sa fie mult mai mare. Cele mai cautate destinatii sunt Germania, Franta, Marea Britanie, unde salariile pentru un medic debutant incep de la 2.000-2.500 de euro, de zece ori mai mult decat venitul unui doctor aflat intr-o pozitie similara in Romania.
Amploarea fenomenului este confirmata si de faptul ca in primele luni ale anului aproximativ 2.000 de medici au depus cereri la Ministerul Sanatatii pentru a profesa peste hotare.
In urma migratiei, spitalele raman goale, in timp ce calitatea actului medical are de suferit. Iar viitorul nu suna deloc bine. Potrivit unor studii recente, unul din doi medici si asistenti doresc sa munceasca in strainatate, cauzele fiind reprezentate de salariile foarte mici, de modul defectuos in care sunt conduse spitalele si de inechitatea actului medical. In plus, multi dintre cei plecati au ajuns la o situatie materiala si familiala stabila, care face ireversibila plecarea din tara.
Gastile din spitale care te pun pe fuga
Cassian Sitaru are 36 de ani si o experienta de sapte ani in sistemul medical german. Nascut langa Arad, a obtinut licenta in medicina si psihologie la Cluj. Dupa doi ani de munca in spitalele romanesti, a plecat la Universitatea din Wurzburg, unde a obtinut titlul de doctor. La Clinica de dermatologie si venerologie din Lubeck si-a format propriul grup de cercetare, iar de anul trecut are posibilitatea de a conduce doctorate. De curand s-a mutat la Freiburg, unde 70% in din timpul sau se ocupa cu cercetarea, restul fiind alocat consultatiilor medicale.
„Sistemul romanesc este corupt, atat in ceea ce priveste invatamantul medical, cat si practica din spitale. Ambele sunt structuri inchise, lipsite de transparenta. Concursurile pentru ocuparea unei pozitii noi nu sunt anuntate public. De obicei, se prezinta un singur candidat, care este agreat de anumite gasti.
Pentru a obtine un post intr-un spital universitar romanesc trebuie sa ai relatii sau sa fii inrudit cu cine trebuie ori sa platesti. Daca urmaresti traictoria unui doctor, vei vedea – cu mici exceptii – ca el isi petrece intreaga cariera la spitalul care apartine de universitatea absolvita. In Occident, daca nu ai iesit din facultatea in care te-ai format, nu ai sanse sa avansezi in cariera”, sustine Cassian.
In Germania pentru a evolua profesional ai nevoie de recomandari venite din partea unor cadre medicale „cu greutate”. Nici unul insa nu si-ar risca reputatia promovand tineri pe alte criterii decat cele profesionale.