Sari direct la conținut

Raport: Peste un milion de romani traiesc in Italia si contribuie cu 1,2% din PIB-ul Italiei

HotNews.ro

Raportul Caritas, lansat joi la Roma, confirma faptul ca romanii alcatuiesc cea mai numeroasa comunitate de straini in Peninsula, numarul estimat fiind de circa 1.016.000. Aproximarea este maximala, cu o marja de eroare de de 10-15%. Potrivit raportului, strainii din Italia acopera doua treimi din cantitatea necesara de forta de munca noua, iar romanii sunt pe primul loc la angajari anuale, contibuind cu 1,2% la produsul intern brut italian.

“Chiar daca romanii ar fi doar 850.000, ei sunt cu mult mai numerosi decat urmatoarele doua comunitati in clasamentul general, adica albanezii si marocanii”, se arata in Raport. Estimarea de un milion de romani a fost facuta in urma consultarii inscrucisate a tuturor arhivelor disponibile, arata autorii studiului. Este pentru prima oara cand o statistica a Caritas confirma o prezenta a romanilor in Italia de un milion de persoane, desi mai multe asociatii de romani au prevazut demult estimari asemanatoare.

750.000 aflati la munca in Italia

“Aproape 750.000 de conationali (73,7% din cifra estimata) se afla in Italia pe motive de munca”, se spune in Raport. Dintre ei, “557.000 lucreaza ca angajati, cu un contract in regula si 16.000 au propria afacere”. Multi romani se aflau deja pe teritoriul Italiei la 1 ianuarie 2007, dar au putut sa-si reglementeze situatia, numai ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. De asemenea, se inregistreaza si 56.000 de someri oficiali.

Alti 239.000 de romani au venit in Italia pe motive familiale, dintre care minorii sunt in numar de 116.000.

Cei mai multi romani traiesc in regiunea Lazio, unde intalnim 200.000 de conationali. Numai la Roma prezenta romanilor este estimata la 100.000 de persoane. Urmeaza regiunile din nordul Italiei: Lombardia (16.000), Piemonte (130.000) si Veneto (120.000). Potrivit Raportului, regiunile din sudul Italiei sunt mai putin atragatoare, pentru ca ofera mai putine posibilitati de munca. Dar si aici s-a inregistrat o crestere consistenta a fluxului de romani, mai ales in ultimii ani.

Raportul subliniaza si importanta romanilor in cadrul economiei italiene. Strainii din Italia acopera doua treimi din cantitatea necesara de forta de munca noua, iar romanii sunt pe primul loc la angajari anuale. Un angajat strain din sase este roman.

1,2 % din PIB-ul italian e datorat romanilor

Potrivit studiului, romanii contribuie cu 1,2% la produsul intern brut italian. Desi “sunt mai bine pregatiti si au un nivel de studii superior mediei italiene, romanii isi gasesc mai greu de munca”, fiind angajati mai ales in domeniul constructiilor (o treime). Doar 6,6% dintre romanii din Italia lucreaza in agricultura. Jumatate si-au gasit de munca in domeniul serviciilor: asistenta in familii, in hoteluri si restaurante, informatica. Salariul mediu este de circa 10.042 euro pe an, inferior fata de cel al unui italian in conditii similare. In plus, femeile castiga cu 40% mai putin decat barbatii.

Romanii, discriminati de mass-media italiana

Pe langa aspectele pozitive ale integrarii, Raportul Caritas semnaleaza si cealalta fata a medaliei cu privire la prezenta romaneasca: discriminarea si integrarea, dificila pe alocuri, a romanilor. In primul rand sunt evidentiate cazurile care au atras atentia UNAR (Ufficio Nazionale Antidiscriminazioni Razziali) – echivalentul CNCD-ului din Romania. Este semnalata difuzarea unor informatii tendentioase cu privire la episoadele de cronica neagra cu protagonisti romani, apoi lipsa de informare, asistenta legala si formarea romanilor care sosesc in Italia.

Primul loc printre straini la crime si violuri

Bazandu-se pe statisticile Ministerului de Interne, Raportul mai arata ca romanii au un indice al criminalitatii mai ridicat decat al altor nationalitati in ceea ce priveste anumite delicte: omucideri voluntare, violuri, furturi de masini, furturi prin efractie, furturi pe strada. De multe ori insa, victimele sunt tot cetateni romani. Creste si implicarea romanilor in organizatiile criminale specializate in trafic de persoane, exploatarea muncii la negru, trafic de droguri, clonarea cartilor de credit. Pe de alta parte, sunt numeroase si violentele sexuale ale caror victime sunt romancele, multe dintre agresiuni avand loc in casele unde acestea lucreaza ca menajere sau ingrijitoare.

“Un aspect preocupant este acela ca aproximativ 34% dintre minorii straini denuntati sunt romani (4.000 in 2004). Majoritatea sunt fete, in prevalenta tiganci, acuzate de furturi impotriva patrimoniului”, se arata in Raport. Romanii sunt si primii ca numar de minori neinsotiti (peste 2.000), abandonati sau vanduti de parinti.

10.000 de romani si-au cumparat casa la Roma in 2007

O alta concluzie a Raportului este aceea ca majoritatea romanilor din Peninsula intentioneaza sa se stabilesca in Italia. Numai in 2007, 10.000 de romani si-au cumparat casa la Roma.

Raportul „Romania – Imigratie si munca in Italia: statistici, probleme, perspective” este primul de acest gen din Italia dedicat in exclusivitate comunitatii de romani. Realizatori ai studiului sunt Caritas Italia – Institutul IDOS. Conferinta de lansare este organizata de Consiliul National al economiei si muncii, Biroul anti-discriminare din cadrul Guvernului de la Roma si Ambasada Romaniei in Italia. Volumul, de 335 de pagini, a fost realizat de o echipa de 50 de cercetatori si experti in emigratie romana.

Majoritatea autorilor sunt reprezentanti ai unor structuri universitare, sociale si guvernative in domeniu. Institutiile romanesti participante la realizarea studiului sunt SNSPA-Bucuresti, Univ. Babes Bolyai din Cluj Napoca si HotNews.ro, prin corespondentul sau in Italia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro